Belgiumban egyre többen halnak meg koronavírusban, több ország is a behurcolás ellen küzd

Vágólapra másolva!
Európa legtöbb államában romlik a járványügyi helyzet, ezért szeptember 1-től a jelenleginél szigorúbb szabályok bevezetésére kell számítani - derül ki a V4NA nemzetközi hírügynökség összeállításából.
Vágólapra másolva!

Ahogy megírtuk, egész Európában a legrosszabb a koronavírus-helyzet Spanyolországban, itt eddig több mint 28 800-an haltak bele a koronavírusba. A halálos áldozatok száma meredeken növekszik, az elmúlt három hétben két kiugró nap is volt. Augusztus 10-én 73 halottat regisztráltak, augusztus 19-én pedig 127-et.

Forrás: V4NA

Spanyolország és a hozzá tartozó tengeri szigetek, mint Ibiza, Marbella és Mallorca, népszerű nyaralóhelynek számítanak számos európai országban.

A vírus egyre erősödő második hulláma miatt azonban több uniós tagállam is vörös színnel, azaz veszélyes területként jelölte meg ezeket.

A múlt héten Belgium jelentette be, hogy több spanyolországi tartományt is tiltólistára tesz, az onnan hazatérők számára pedig kötelező a teszt elvégzése és a kéthetes karantén is. Nagy-Britannia és Magyarország is a sárga zónába sorolta Spanyolországot.

Nagy-Britannia

Az Egyesült Királyság is a járvány második hullámára készül. A halálozások száma július közepén átlépte a 41 ezret, azóta azonban stagnál. A kormány a legrosszabbra készül, mivel a második hullám december végére, éppen a Brexit idejére várható.

Nagy-Britanniában komoly korlátozásokat léptettek életbe. Ugyanakkor az iskolák újranyitása után 30 helyen alakult ki újabb gócpont és 198 új fertőzést regisztráltak, amiből 70 iskolás gyermek volt. Boris Johnson augusztus elején bejelentette, hogy megváltoztak a vírus terjedési formái, most már inkább a fiatalok fertőződnek meg. Azonban mivel a vírus továbbra sem jelent komoly veszélyt a gyermekekre, a kormány hivatalos álláspontja az, hogy nagyobb kárt okozna az iskolák bezárása, mint a fertőzések esetleges növekedése.

Belgium

A belga kormány megbukott a koronavírus kezelését illetően: az egymillió főre vetített halálesetek számát (861) tekintve a második helyen áll világviszonylatban,

a 11 és fél millió lakosú országban ugyanis a pandémia kitörése óta közel tízezren haltak meg. Július vége óta naponta több száz új megbetegedést regisztrálnak, az új fertőzöttek száma augusztus első és második hetében is 4100 felett volt hetente.

Habár az új megbetegedések száma csökken, a halálesetek továbbra is növekvő tendenciát mutatnak Belgiumban. Amíg augusztus 1. és 7. között átlagosan 4,3 személy halt meg koronavírusban, addig az ezt követő időszakban, augusztus 8. és 14. között az áldozatok száma a duplájára, heti 8,6-re nőtt és a kórházban ápolt betegek száma is 13 százalékos emelkedést mutatott. A belga Közegészségügyi Hivatal (Sciensano) adatai szerint augusztus 13. és 19. között átlagosan naponta 9,7 személy halt meg.

Belgiumban jelenleg 82 ezer vírusfertőzöttet tartanak nyilván, az aktív esetek száma 53 ezer fölött van. A legfertőzöttebb terület a főváros, Brüsszel környéke, valamint Antwerpen térsége, ahol július végén annyira megugrott az új megbetegedések száma, hogy éjszakai kijárási tilalmat kellett bevezetni. Az intézkedés, úgy tűnik, sikeres volt, mert az elmúlt két hétben Belgium második legnagyobb városában, Antwerpenben 34 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma. Ugyanez azonban nem mondható el Brüsszelről, ahol 9 százalékos növekedést tapasztaltak.

Forrás: V4NA

Németország

Szombaton több mint 2000 új koronavírus-fertőzést jelentett a járványhelyzet németországi alakulását nyomon követő Robert Koch Intézet (RKI), ez a legmagasabb érték április óta. A német egészségügyi hatóságok 2034 új esetről számoltak be, a fertőzöttek száma azóta meghaladta a 234 ezret. A halálos áldozatok száma (9277) viszont európai viszonylatban kedvezőnek mondható, hiszen Németországban 100 ezer lakosra 11 áldozat esik. Ez az érték Nagy-Britanniában és Spanyolországban 62, Olaszországban 59, Franciaországban pedig 46.

Az RKI bejelentette, hogy a növekvő esetszám nem csupán a vizsgálatok számának növekedésével magyarázható. Országszerte több mint húsz járványgócpont alakult ki,

jellemzően a nagyobb családi és baráti összejövetelek, illetve a spanyolországi, horvátországi nyaralásból hazatérőknek köszönhetően.

Utóbbi különösen a fiatalabb, 35 év alatti korcsoportokra jellemző. Németországban március végén, április elején érte el a csúcspontot a napi fertőzések száma, akkor több mint 6000 új megbetegedést regisztráltak. Ezután az értékek fokozatosan csökkentek, de a betegek száma július vége óta ismét emelkedik.

Ausztria

Szeptember 4-től hetente frissítik a vírusfertőzöttség szintjét a közlekedési lámpához hasonlóan jelző indikátort Ausztriában, jelentette be Rudolf Anschober egészségügyi miniszter.

Ausztriában a Covid-19-megbetegedések száma napi 140-300 fővel növekszik az elmúlt két hétben. Szombat után hétfőn ismét meghaladta a 300-at az új fertőzöttek száma. Rudolf Anschober az osztrák közmédia, az ORF szombat esti hírműsorában aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az országban a vírus reprodukciós rátája ismét 1,3 – a legmagasabb érték május eleje óta. Az egészségügyi minisztérium kimutatása szerint az új fertőzöttek 42 százaléka családtagoktól kapta el a vírust, 22 százalékuk társasági eseményen (esküvőn, születésnapi buliban, keresztelőn) betegedett meg, 25 százalékuk pedig külföldi – jellemzően Horvátországban töltött – szabadsága idején fertőződött meg.

Csehország

Csehországban folyamatosan nőtt a megbetegedések száma a múlt héten, augusztusban eddig négyszer haladta meg a 300-at a napi új esetek száma. A helyzet augusztus 21-én tetőzött, akkor 506 új koronavírus-fertőzést regisztráltak, ami március óta a legmagasabb adat. Március 27-én volt az eddigi rekord, 377 megbetegedéssel. A cseh egészségügyi minisztérium szerint a fertőzöttek számának emelkedését az magyarázza, hogy két hete sokkal több tesztelést végeznek a fertőzés gócpontjaiban, amelyekből jelenleg több mint 12 van az országban. Emellett a nyaralásból visszatérők közül is egyre többen viszik be a vírust.

Csehországban 22 000 felett jár a megbetegedések száma, az aktív fertőzötteké pedig meghaladja az 5200-at. Eddig 415-en haltak bele a vírus szövődményeibe, és húsznál is több ember szorul intenzív kórházi ellátásra. A visegrádi országban – Ausztriához hasonlóan – szeptember 1-től kötelező lesz a szájmaszk viselése a tömegközlekedési eszközökön, az autóbusz- és vasúti pályaudvarokon, valamint a beltéri helyeken.

Szlovákia

Szlovákiában július vége óta ismét növekszik a koronavírussal fertőzöttek száma. Jelenleg több mint 3400 fertőzöttet tartanak nyilván, az aktív esetek száma 1142. Szlovákiában a Covid-19 tavaszi első hulláma alatt rendkívül alacsony maradt a halálesetek száma, ráadásul május közepétől július 31-ig nem regisztráltak új halálos áldozatot. Ez a trend most változóban van: július vége óta három olyan nap volt, amikor belehaltak állampolgárok a fertőzésbe. Meg kell jegyezni: Szlovákiában egészen más protokoll szerint tartják nyilván a haláleseteket, mint a világ legtöbb országában (így Magyarországon is). Csak azokat az eseteket számítják ide, amikor a meghalt betegnek nem volt más olyan betegsége, amely halálhoz vezethetett.

A közép-európai országban augusztus 21-én regisztrálták az eddigi legmagasabb napi megbetegedésszámot (123). Ez a szlovák egészségügyi miniszter, Marek Krajčí szerint arra utal, hogy elkezdődött a koronavírus második hulláma. Szlovákiában szeptember 1-jén a szokásos menetrend szerint kezdődik az iskolai oktatás, a diákoknak azonban legalább szeptember 15-ig kötelező lesz a maszkviselés. Ezenkívül a szülőknek nyilatkozniuk kell arról, hogy a gyerekük nem fertőzött, ha pedig egy diák három napnál többet hiányzik az iskolából, akkor újra be kell nyújtani ezt a nyilatkozatot.

Lengyelország

Lengyelországban július vége óta emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma, a regisztrált új betegek száma egész augusztusban nem csökkent 500 alá. A múlt hétvégén rekordot döntött a fertőzések száma, szombaton és vasárnap is több mint 900 új megbetegedést regisztráltak.

Az összes vírusfertőzött száma 62 ezren felül van, ebből az aktív esetek száma több mint 17 ezer, a halálozások száma pedig közelít a 2000-hez. Lengyelországban is az a tendencia figyelhető meg, hogy július közepéig csökkent az aktív fertőzöttek száma, azóta azonban meredek emelkedésnek indult.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!