Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Kiskorú fiú elleni nemi erőszak gyanúja miatt nyomoznak Párizs előző baloldali alpolgármestere ellen

music Horizontal
The Mayor of Paris' 4th district Christophe Girard (L) and the Mayor of Paris Anne Hidalgo arrive to attend a hommage for French music composer Michel Legrand at the Theatre Marigny in Paris on February 1, 2019. - French composer Michel Legrand, who won three Oscars and five Grammys during a career spanning more than half a century, died aged 86 on January 26, 2019. (Photo by STEPHANE DE SAKUTIN / AFP)
Vágólapra másolva!
Nyomozást indított kedden a francia főügyészség Párizs volt szocialista alpolgármestere, Christophe Girard ügyében egy tunéziai kiskorú fiú ellen elkövetett nemi erőszak gyanújával. A baloldali politikusnak közel 10 éven át volt szexuális kapcsolata Aniss Hmaiddal. A vállaltan homoszexuális Girardról egyébként korábban kiderült, hogy éveken át fizette a hotelszámláit és életjáradékot is intézett a francia baloldal ünnepelt pedofil írójának, Gabriel Matzneff-nek. Azokat a hoteleket is fizette a baloldali politikus a barátjának, ahová a kiskorú áldozatait vitte.
Vágólapra másolva!

Rémy Heitz, Párizs főügyésze azt közölte, hogy a vizsgálatot a gyermekvédelmi bizottság vezeti.

A most 46 éves Aniss Hmaid a New York Timesnak augusztus 16-án adott interjújában azt állította,

Az interjúban Hmaid azt mondta,

A dolog egyébként a nemi erőszak gyanúja mellett felveti a pedofília vádját is.

Christophe Girard tagadja a vádakat, ügyvédje pedig közölte, hogy jogi lépéseket tesznek a lapban megjelent cikk miatt. A jogász egyúttal azt rótta a bíróságok szemére, hogy szerinte a szexuális indíttatású bűncselekményeknél az ártatlanság vélelmét gyakran megelőzi a bűnösségé.

Girard, aki 2017. október 11-én lett párttársa, a szocialista Anne Hidalgo humán erőforrásokért felelős helyettese, majd 2018. szeptember 17-től kulturális ügyekét felelős alpolgármester volt; idén július 23-án mondott le azt követően, hogy komoly bírálatok érték a pedofíliával megvádolt baloldali íróval, Gabriel Matzneff-fel való barátsága miatt.

Christophe Girard és Anne Hidalgo Forrás: AFP/Stephane De Sakutin

A botrány nem sokkal az Anne Hidalgo második győzelmét hozó francia önkormányzati választások után robbant ki.

Christophe Girard politikai karrierjét a radikális baloldali Zöld Pártban kezdte, amelynek 1998-2005 között volt a tagja. 2005-ben átlépett a Szocialista Pártba. Már 2001-től Párizs egyik önkormányzati képviselője. Ezzel párhuzamosan, 2010-2015 között a francia fővárost körülölelő Île-de-France régió képviselője volt. 2001-2012 között Girard a szintén szocialista, részben tunéziai migráns hátterű Bertrand Delanoë párizsi főpolgármester kulturális ügyekért felelő helyettese volt.

Bertrand Delanoë Forrás: AFP/Jacques Demarthon

Mind Bertrand Delanoë, mind Christophe Girard vállaltan homoszexuálisok.

Ahogy arról az Origo beszámolt, még januárban egész Franciaországot felkavarta egy hatalmas pedofilbotrány, amelynek során kiderült, hogy

a francia baloldali politikai és értelmiségi elit egy része által különösen kedvelt Gabriel Matzneff az 1980-as években folyamatos szexuális kapcsolatra kényszerített egy 14 éves kislányt.

Az író „pedofil kalandjai" közbeszéd tárgyát képezték akkoriban, de e fölött a baloldali politikai elit – szokásához híven – szemet hunyt.

Gabriel Matzneff Forrás: leemage/©Julien FALSIMAGNE/Leextra/Julien Falsimagne

Fontos részlet, hogy nem most derült ki, hogy Matzneff pedofil. Írásaiban, és más pedofilokért való kiállása alapján ez már vagy 50 éve köztudott volt, de egészen eddig a politikai elit védelme alatt állt.

A 80-as években

a baloldali író például naplót vezetett a 8 éves (!) Fülöp-szigeteki kisfiúkkal folytatott szexuális „kalandjairól", amelyet később könyv formájában is kiadott.

Az pedig, hogy régi ügyei csak most kerülnek reflektorfénybe, annak az az oka, hogy Vanessa Springora írónő - Matzneff egyik áldozata - 2019 decemberében megjelentette a Beleegyezés („Le Consentement") című könyvét, amelyből kiderült, hogy a 80-as években

Vanessát 14 éves korától kezdődően az akkor 50 éves író rendszeresen szexre kényszerítette a lakásán,

aztán egy hotelben, erkölcsileg és pszichikailag is terrorizálta, lelkileg és fizikailag is megnyomorította.

Egy nő olvassa Vanessa Springora könyvét 2019. december 31-én, Párizsban Forrás: AFP/Martin Bureau

Matzneff egyik - túlzás nélkül - példátlanul aljas kegyetlensége az volt, amikor

a 14 éves kislányt elvitte egy orvoshoz és megműttette, hogy könnyebben tudjon a gyerekkel szexelni.

Az író ekkoriban a kiskorú Vanessa Springorával élt együtt a lakásában, majd hogy a kislánnyal folytatott kapcsolata kevésbé legyen feltűnő, két évig hotelszobákban bujkáltak.

Matzneff februárban azt mondta a New York Timesnak, hogy

A 2000-es években Girard Bertrand Delanoë főpolgármester kulturális helyetteseként nyomást gyakorolt a francia Nemzeti Könyvkiadási Központra (A Centre National du Livre a francia kultuszminiszter alá tartozó nagy hatalmú szervezet, a francia könyvkiadás valamennyi fázisát irányítja), hogy Matzneff élethosszig tartó életjáradékot kaphasson.

A Telerama hetilap számításai szerint

Matzneff 20 év alatt 160 ezer 500 eurót vett fel (majdnem 54 millió forint).

A New York Times még februárban megkereste Christophe Girardot, de a baloldali politikus nem volt hajlandó nyilatkozni.

Gabriel Matzneff ellen pedig február 12-én pert indítottak, amely jelenleg is folyamatban van.

Ha Matzneff-fet bűnösnek találják, 5 év börtönt is kaphat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről