A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Csak napok vannak hátra az amerikai elnökválasztásig

USA, amerika, törvényhozási választás 2010
Vágólapra másolva!
Jövő hét kedden van a választás napja. A demokrata elnökjelölt fia, Hunter Biden üzleti ügyeiről, és Joe Biden azokban játszott szerepéről egyre több botrányos részletre derül fény. Eközben, a levélszavazás miatt már javában zajlik az elnökválasztás, és a várható összes szavazat több mint felét már leadták a választópolgárok. Philadelphiában pedig ismét kitört az utcai erőszak. Pillanatképek az amerikai választásokról – az Alapjogokért Központ gyűjtése.
Vágólapra másolva!

Tovább dagad Joe Biden fiának botránya

A FOX kinyomozta, hogy az FBI egy pénzmosással kapcsolatos nyomozással összefüggésben foglalta le Hunter Biden laptopját. Nem tudni, hogy a nyomozás folyamatban van-e még ma is. A FOX újságírói megvizsgálták azt a bizonylatot, melyet az FBI hagyott hátra a laptop lefoglalása után. Ezen fel van tüntetve az ügyszám, ami alapján a FOX azonosítani tudta azt, hogy a nyomozást az FBI Baltimore-i hivatala indította, pénzmosás gyanújával. Az FBI semmilyen, a botrányra vonatkozó hírt nem kommentál.

Hunter és Joe Biden Forrás: Origo

Immár a második olyan személy erősíti meg a Hunter Biden-féle emailek hitelességét, aki résztvevője volt valamelyik levelezésnek. Tony Bobulinski, aki az egyik Hunter és James Biden (utóbbi az elnökjelölt öccse) által létrehozott amerikai-kínai közös vállalat vezérigazgatója volt, sajtónyilatkozatot adott ki, melyben

nemcsak a levelezés hitelességét erősítette meg, de azt is elmondta, hogy Hunter Biden rendszeresen egyeztetett apjával üzleti ügyekben.

Emellett azt is elmondta, hogy a kínai fél egyértelműen nem befektetésnek tekintette a közös vállalatot, hanem arra használta, hogy politikai befolyást szerezzen. Hunter Biden pedig úgy kezelte a vállalatot, mintha saját tulajdona lett volna, és amikor a kínaiak pénzt tettek bele, ő azt kivette onnan.

Tony Bobulinski, arra is hajlandó volt, hogy az USA legnézettebb hírelemző műsorában, a Tucker Carlson Showban leüljön egy interjúra a műsorvezetővel. Ebben azt is elmondta, hogy Joe Biden olyannyira részese volt az üzletnek, hogy mielőtt Bobulinski-t kinevezték volna az új közös vállalkozás vezérigazgatójának, személyesen találkozott vele. Joe Biden meg akarta ismerni Bobulinski-t és el akarta magyarázni neki mennyire fontos a Biden név. Mikor a tárgyalások befejeződtek és megszületett a végső döntés arról, hogy Bobulinski elfogadja a vezérigazgatói állást, történt még egy rövid találkozó Joe Bidennel, ahol az alelnök négyszemközt azt mondta Bobulinskinek, hogy „Tartsa rajtuk a szemét!". Bobulinski egy ponton kérdőre vonta James Bident:

mire James kuncogott egyet és azt válaszolta:

Tony Bobulinski Forrás: AFP/Mandel Ngan

Joe Biden nyelvbotlásai egyre érdekesebbek

Joe Biden egy videófelvételen azt találta mondani, hogy „Az amerikai történelem legbefogadóbb és legkiterjedtebb választási csalási műveletét dolgoztuk ki." Feltehetőleg ez egy nyelvbotlás volt, és nem egy freudi elszólás. A demokrata elnökjelölt valami olyasmire gondolhatott, hogy választásvédelmi rendszert dolgoztak ki. Biden több elszólása is legendássá vált a kampány során: kétszer is azt mondta, hogy a szenátori választáson indul, és egyszer összekeverte a húgát a feleségével.

A szenátus jóváhagyta a konzervatív bírónő kinevezését a Legfelsőbb Bíróságba

Amy Coney Barrett a Legfelsőbb Bíróság tagja. A szenátus 52-48 arányban áldását adta Donald Trump jelöltjére. Az egyetlen olyan szenátor, aki nem saját pártjával szavazott a republikánus Susan Collins volt Maine államból. A szenátorasszony - szoros versenyben ugyan, de - vereségre áll az idei választáson. Az alaszkai Lisa Murkowski, bár a jelölés tényét nem támogatta, a végszavazáson Barrett jóváhagyása mellett szavazott. A demokrata szenátorok mélyen fel vannak háborodva, és súlyos, ugyanakkor meg nem nevezett következményeket helyeztek kilátásba. Az alsóházban a demokraták balszárnya, Alexandria Ocasio-Cortez vezetésével, egyre hangosabban követelik a Legfelsőbb Bíróság testületének kibővítését. Az új bírónőt Clarance Thomas, a testület legrégebben szolgáló tagja eskette fel. Szimbolikus esemény volt, hisz mindezidáig Thomast tekintették a Legfelsőbb Bíróság legkonzervatívabb tagjának, ám Barrett érkezésével ez változhat. Amy Coney Barrett jóváhagyása Hillary Clinton 73. születésnapján történt.

Donald Trump és Amy Coney Barrett Forrás: AFP/2020 Getty Images/Alex Wong

Elszabadult a pokol Philadelphiában

A testvéri szeretet városának rendőrei agyonlőttek egy késsel felfegyverzett gyanúsítottat. Mivel az illető fekete volt, így sajnos a város órákon belül háborús zónává változott. A férfi - akiről időközben kiderült, hogy büntetett előéletű és szabadidejében rendőrök megöléséről rappelt - egy videófelvétel tanúsága alapján valóban a rendőrökre támadt.

A zavargások következtében legkevesebb 30 rendőrt kellett kórházba szállítani, egyiküket - egy nőt - azért, mert eltört a lába, amikor egy terepjáró átgázolt rajta.

A Black Lives Matter aktivistái órákig ostromolták az egyik rendőrőrsöt, később az egyetemi városrészre vonultak, ahol megrongálták az egyik televíziós társaság játművét, majd a város bevásárló utcáján masíroztak, ahol fosztogattak. Útközben felgyújtottak egy rendőrautót is. A tüntetések második napján egy Walmart hipermarket és egy vietnámi baptista templom lett a vandálok martalékává. A város főpolgármestere és rendőrfőnöke is „megérti a közösség dühét", és szigorú vizsgálatot ígértek a rendőrök fegyverhasználatával kapcsolatban.

A korai szavazatok és a levélszavazatok miatt javában zajlik a választás az USA-ban

80 millió körül jár a korán leadott szavazatok száma. Ezek kétharmada levélszavazat; a szavazatok egyharmadát pedig személyesen adtak le. A várható végső választási részvétel az elemzők szerint, körülbelül 150-155 millió fő lehet.

Tehát a várható szavazatok több mint felét már leadták.

Az egyik legfontosabb billegő államban, Floridában több mint 7 millió szavazat érkezett – ez a regisztrált szavazók fele. 250,000-rel több szavazat érkezett regisztrált demokrata szavazóktól, mint republikánusoktól. (Az USA-ban ugyanis személyesen kell szavazóként regisztrálni, mely eljárás során a választópolgárt, saját döntése alapján, párttámogatóként, vagy függetlenként jegyzik be.) Teljes egyetértés van az elemzők között abban, hogy lényegesen több republikánus fog szavazni a választás napján, mint demokrata. Így ez az előny nagyon kevésnek tűnik. Ugyanakkor, Pennsylvania államban, mely szintén egy fontos csatatér, jelentős előnyben vannak a demokrataként regisztrált szavazók. Az összesen több mint 2 millió már leadott voks 70 százaléka demokrata szavazótól érkezett. Azonban ez „csak" 30 százaléka a várható összes szavazatnak az államban, mely 7 millió körül lesz. Fontos tudni, hogy csak a választópolgár párttámogatása ismert. Semmi sem tiltja azt, hogy egy republikánus szavazó Joe Bidenre szavazzon, vagy egy demokrata Donald Trumpra, és azt természetesen nem tudjuk, hogyan szavaztak az egyes választópolgárok.

Forrás: MTI/EPA/Andrew Gombert

Jövő hét kedden tartják a választásokat az Egyesült Államokban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!