Az Iszlám Állam jelentkezett a bécsi merénylet elkövetőjeként

Bécs, lövöldözés, terrortámadás, terror
Rendőrök biztosítják a helyszínt, miután lövöldözés volt a bécsi Stadttempel nevű zsinagóga közelében 2020. november 2-án.
Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam jelentkezett a hétfő esti bécsi merénylet elkövetőjeként kedden a dzsihadista szervezet szócsövének számító Aamák nevű hírügynöksége közleményében, amelyet a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson tettek közzé. Az osztrák kancellár a Die Welt című német napilapnak kedden adott interjújában az iszlamista hátterű bécsi merénylet nyomán az Európai Unió erőteljesebb fellépését követelte a politikai iszlámmal szemben.
Vágólapra másolva!

A terrorszervezet szerint a támadást a kalifátus egyik katonája hajtotta végre.

Hétfőn este az osztrák hatóságok által Kujtim Fejzulai néven azonosított merénylő négy embert, köztük egy német nőt ölt meg, huszonkettőt pedig megsebesített Bécs belvárosában egy zsinagóga közelében.

Rendőrök biztosítják a helyszínt, miután lövöldözés volt a bécsi Stadttempel nevű zsinagóga közelében 2020. november 2-án Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

A Bécsben született támadó büntetett előéletű volt.

2019 áprilisában 22 hónap börtönbüntetésre ítélték, mert megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez.

Az osztrák belügyminisztérium szerint kétségkívül az Iszlám Állam híve volt.

Rendőrök a bécsi Seitenstettengasse utcai zsinagóga közelében 2020. november 3-án. Előző este lövöldözés történt az imaház környékén, ahol ekkor nem voltak emberek, így egyelőre nem tudni, hogy ez volt-e a célpont Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

Sebastian Kurz osztrák kancellár a Die Welt című német napilapnak kedden adott, Bécsben nyilvánosságra hozott interjújában

az iszlamista hátterű merénylet nyomán az Európai Unió erőteljesebb fellépését követelte a politikai iszlámmal szemben.

- nyilatkozta az osztrák kancellár a német lapnak. Sebastian Kurz ezzel összefüggésben kiemelte, hogy Ausztria szigorú törvényekkel rendelkezik.

- tette hozzá Kurz.

Sebastian Kurz osztrák kancellár koszorút helyez el a Bécs belvárosában elkövetett merénylet helyszínén 2020. november 3-án, miután előző este egy - vagy több - merénylő lövöldözött a Seitenstettengasse utcai zsinagóga közelében Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter kedden este közölte, hogy

vizsgálati őrizetbe helyezték a terrortámadással összefüggésben elfogott tizennégy gyanúsítottat.

A tárcavezető az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy ez mutatja a rendőrség és ügyészség következetes és magalkuvást nem tűrő harcát Ausztriában.

Itallal félig teli poharak egy kávézó asztalán 2020. november 3-án, miután előző este lövöldözés történt a Seitenstettengasse utcai zsinagóga közelében Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

Az észak-macedón rendőrség időközben arról számolt be, hogy három személy, akinek köze volt a terrortámadáshoz, osztrák-észak-macedón kettős állampolgár. Mindhárman Ausztriában születtek - tette hozzá a rendvédelmi hatóság, amely csak nevük kezdőbetűi alapján azonosította őket.

Kedd délután őrizetbe vettek két svájci állampolgárt is Winterthurban a bécsi merénylettel összefüggésben.

A hatóságok szerint kapcsolatban állhattak a lelőtt támadóval.

Törött poharak és tányérok egy kávézóban Bécs belvárosában 2020. november 3-án, miután előző este lövöldözés történt a Seitenstettengasse utcai zsinagóga közelében Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

A 20 éves Kujtim Fejzulai albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak. A férfi Bécsben született és nevelkedett, és az osztrákon kívül észak-macedóniai állampolgár is volt.

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter kedden délelőtt tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az elkövető lakásán lőszerdarabokat és egyéb bizonyítékokat foglaltak le, amelyeket még ki kell értékelni.

- tette hozzá a tárcavezető. Mint mondta, Fejzulai ilyen vonatkozású Facebook-bejegyzést tett közzé.

Franz Ruf közbiztonságért felelős főigazgató szerint

az elkövető ismeretségi és baráti köréből 14 embert vettek őrizetbe, és az előzetes nyomozási eredmények szerint aktívan részt vehettek a terrortámadás előkészítésében.

Véres lábnyom egy egészségügyi felszerelés eldobott csomagolásán Bécs belvárosában 2020. november 3-án, miután előző este lövöldözés történt a Seitenstettengasse utcai zsinagóga közelében Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

Az osztrák kormány szerdán tart virtuális ülést, amelyen Nehammer ad majd helyzetértékelést.
Az osztrák parlament alsóháza (Nationalrat) csütörtökön ül össze, napirendjén pedig a kormány bécsi terrortámadással kapcsolatos nyilatkozata fog szerepelni - jelentette be Wolfgang Sobotka házelnök.

Az osztrák oktatási minisztérium egyébként közölte, hogy szerdától ismét folytatódik a rendes tantermi oktatás Bécsben.

Kedden ugyanis a merénylet nyomán a hatóságok úgy döntöttek, hogy nem lesz kötelező a diákoknak iskolába menni. Ausztriában egyébként is a napokban állnak át ismét a távoktatásra a koronavírus-járvány miatt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről