Az egyik osztrák tartomány kórháza már nem tud újabb betegeket fogadni, Lengyelországban nincs elég lélegeztetőgép, Belgium a katasztrófa szélén

Prága, 2020. október 22. Katonák 500 koronavírus-fertőzött ellátásra alkalmas tábori kórházat alakítanak ki egy rendezvénycsarnokban Prága egyik elővárosában 2020. október 22-én. Csehországban gyorsan emelkedik a fertőzöttek és a kórházban kezeltek száma is, ezért a kormány újabb óvintézkedéseket vezetett be, amelyek szinte megbénították az országot. MTI/EPA/Martin Divisek
Vágólapra másolva!
Az egészségügyi rendszert több országban is a túlzott leterheltség és a kapacitások elfogyása fenyegeti a koronavírus miatt. Ezzel szemben Magyarországon a kórházak készen állnak a betegek fogadására és kezelésére. Van elég lélegeztetőgép, és orvos, ápoló is.
Vágólapra másolva!

Ausztria több tartományában is problémákkal küzdenek a kórházak, nagyon gyorsan,

két hét alatt duplázódott meg a kórházban kezelt betegek száma.

A dél-stájerországi tartományi kórház igazgatója szerint elérték a felső határt, ha további betegek számára kell intenzív ellátást biztosítani, akkor azokat kénytelenek átszállítani szomszédos kórházakba.

Angela Merkel német kancellár szerdán kijelentette, ha továbbra is így emelkedik a fertőzések száma Németországban, akkor az pár hét alatt túl fogja terhelni a kórházak intenzív részlegeit.
Belgium október közepén már katasztrófahelyzetbe került, Vallónia régióban teljesen összeomlott a kórházi ellátás. Járványügyi szakértők

a leginkább aggasztónak az intenzív osztályok kapacitásainak túlterheltségét tartják, mivel az ott kezeltek száma 8 naponta a duplájára nő.

Belgium egyik vezető virológusa, M. Van Laethem úgy számol: november 6-ra az egészségügyi ellátórendszer eléri teljesítőképessége határát.

Lengyelországban is nagyon rossz a helyzet. Az egyik varsói járványkórház vezetője azt mondta, a kórházba kerülő pácienseket csak ideiglenesen tudják elhelyezni, ha pedig valakit sikerül jobb állapotba hozniuk, akkor azt azonnal hazaküldik.

A lélegeztetőgépek hiánya miatt pedig 20 éve nem használt oxigénpalackokat kénytelenek bevetni.

A miniszterelnöki iroda kabinetfőnöke, Michał Dworczyk a héten úgy nyilatkozott, az egészségügyi rendszer lassan eléri saját határait.

Katonák 500 koronavírus-fertőzött ellátására alkalmas tábori kórházat alakítanak ki egy rendezvénycsarnokban Prága egyik elővárosában 2020. október 22-én. Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Csehországban október közepén jelentette be az egészségügyi miniszter, hogy amennyiben nem sikerül a vírus második hullámát két héten belül megállítani, akkor a kórházak könnyen elérhetik a terhelhetőségi határaik végét.

Szlovákia terve is meghiúsulhat a szükséges létszámú egészségügyi személyzet hiányában. Igor Matovič kormányfő pénteken jelentette be, hogy a tesztet végző csoportok több mint egyharmada nem rendelkezik megfelelő személyzettel. A szlovák miniszterelnök azt is hozzátette: ha nem sikerül véghezvinni a tesztelést, akkor csak a teljes kijárási tilalom marad az egyetlen megoldás. Annak érdekében, hogy a szlovák lakosság tesztelése ne álljon le, Magyarország hivatalos úton 50 szakembert küldött az országba, ezenkívül pedig már 154 önkéntes is elindult, hogy segítsen.

A drámai francia egészségügyi helyzettel hamarosan hosszabb írásban foglalkozunk.

A fenti országokkal ellentétben Magyarországon nincsenek hasonló problémák. Hétfőn újabb statisztikák jelentek meg, amelyek szerint európai viszonylatban Magyarország a jól védekező országok között van. Kifejezetten kedvező, hogy haláleset/fertőzött arány tekintetében a szám tovább javult, a múlt héten 2,41% volt, de ma már csak 2,30%. Ez azt jelenti, hogy a második hullámban jobban teljesít az egészségügy, több fertőzött életét tudják megmenteni, mint tavasszal.

A helytállás annak köszönhető, hogy a magyar egészségügy felkészült a vírus elleni harcra.

Az egészségügy felkészült, a védekezés tervszerűen zajlik, mindenki megkapja a számára szükséges legmagasabb szintű ellátást - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos múlt hét szerdán az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján. Ezt mutatja, hogy az elmúlt időszakban

a kormány 16 ezer lélegeztetőgépet vásárolt, aminek köszönhetően a lélegeztetőgép-ellátás biztosítva van.

Sőt, Magyarország 150 lélegeztetőgépet adott át Csehországnak a napokban. Arról nem is beszélve, hogy más uniós országokkal szemben

Magyarországon nem küzdenek a kórházak kapacitásproblémákkal,

így megfelelő számú orvos, ápoló és szakember áll rendelkezésre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!