Így állnak most azok az államok, ahol nincs egyértelmű végeredmény, és ahol eldől, ki lesz az elnök

Vágólapra másolva!
Hat kulcsállamban nincs még végeredmény. (Bizonyos értelemben csak négyben, de a másik kettő sem tekinthető hivatalosnak. Biden minimális különbséggel győztesnek mondta magát Wisconsinban, és Trump a szavazatok újraszámolását kéri. Hasonló a helyzet Michiganben, itt már korábban kérte a gyanús levélszavazatok miatt Trump a szavazatszámlálás felfüggesztését.) Valószínűnek tűnik, hogy akár hetekig nem lesz hivatalos végeredmény. Donald Trump a Twitteren arra utalt, hogy a demokraták csalnak a választáson. Bidennek 264 elektora van - igaz, ebből a gyanús levélszavazatok miatt jó néhányat vitat Trump -, és összesen 270 elektor kell a győzelemhez. Magyar idő szerint éjfél után így áll most hat kulcsállam:
Vágólapra másolva!

1. MICHIGAN (16 elektor)

Donald Trump bejelentette, hogy a gyanús levélszavazatok miatt a maradék szavazatok feldolgozásának felfüggesztését kéri a bíróságtól. FRISSÍTÉS: Magyar idő szerint este 11 órakor Biden viszont azt jelentette be, hogy megnyerte ezt az államot.

2. WISCONSIN (10 elektor)

97%-os feldolgozottságnál Biden 49,5%, Trump 48,8%. Állítólag háromszoros ellenőrzés után fognak végeredményt hirdetni, európai idő szerint ma éjszaka, holnap hajnalban. FRISSÍTÉS: Joe Biden bejelentette, hogy megnyerte ezt az alapvetően mezőgazdasági államot, 49,4%-ra. (Trump 48,8%) Donald Trump a szavazatok újraszámlálását kéri.

3. NEVADA (6 elektor)

86%-os feldolgozottságnál 49,3% Biden, 48,7% Trump. Felfüggesztették a szavazatszámlálást, és csak csütörtökön fogják folytatni.

Michigan, Wisconsin és Nevada összesen 32 elektort jelent, így Arizonával együtt (ahol komoly Biden előnye) a demokrata jelölt eléri a szükséges 270 elektort a megválasztásához. Elvben természetesen, mert ha valóban így lesz, nehéz elképzelni, hogy a gyanús levélszavazatokkal való fordításnak nem lesz jogi folytatása.

4. GEORGIA (16 elektor)

92%-os feldolgozottság, 50,5% Trump, 48,3% Biden. Amerikai idő szerint a nap végére várható végeredmény

5. ÉSZAK-KAROLINA (15 elektor)

95%-os feldolgozottságnál Trump 50,1%, Biden 48,6%. Itt egyébként sajátos módon november 12-éig elég, ha beérkeznek a levélszavazatok.

6. PENNSYLVANIA (20 elektor)

79%-os feldolgozottságnál Trump előnye jelentős, 53,9%-on áll, Biden 44,8%-on, de a Fox News is attól tart, hogy a rengeteg levélszavazattal az egyébként pennsylvaniai születésű Biden fordítani fog.

Kulcsállamnak tekinthető Arizona is, itt sincs végeredmény, de itt biztos Biden győzelme, a Newsmax szerint 99% feldolgozottságnál Biden 51%-on áll, Trump 47,6%.

MAGYAR IDŐ SZERINT HAJNALI HÁROMKOR:

Bidennek 264 elektori szavazata van a Fox News számítása szerint (feltéve, ha a bíróság nem dönt másként), Trumpnak 214. Az elnökséghez 270 elektor kell. Ha négy állam közül - Pennsylvania, Észak-Karolina, Georgia és Nevada - egyet megnyer Biden, akkor már van 270 elektora.

Ami biztos, hogy a baloldali előretörés elmaradt, a Szenátust pedig megtartották a republikánusok, ami nagyon fontos körülmény. Mivel hosszabb jogi vitákra lehet számítani a demokratáknak kedvező, irgalmatlan mennyiségű és meglehetősen furcsa levélszavazatok miatt, könnyen lehet, hogy hetekig nem fog kiderülni, ki lesz a következő négy évben az amerikai elnök.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről