Ukrajnában újra tízezer fölé emelkedett a napi új fertőzöttek száma

Ukrajna, Kijev, koronavírus, COVID-19
KIEV, UKRAINE - DECEMBER 9 : People wearing face masks are seen during the coronavirus COVID-19 pandemic at the Independence Square in Kiev, Ukraine, on December 09, 2020. Vladimir Shtanko / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Ukrajnában ismét tovább nőtt, és szerdára meghaladta a 10 és fél ezret az egy nap alatt feljegyzett új fertőzöttek száma, emellett rekordmagas számú, több mint háromezer beteg került kórházba.
Vágólapra másolva!

Ukrajnában a hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napon 10 622 esettel 919 704-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké pedig újabb 264 áldozattal 15 744-re. Eddig 535 417-en gyógyultak meg, közülük előző nap több mint 12 és fél ezren, az aktív betegek száma ismét csökkent, több mint kétezerrel 368 543-ra.

A legtöbb új beteget, 1858-at ismét a fővárosból jelentették,

velük együtt az azonosított fertőzöttek száma Kijevben már meghaladta a 95 ezret, a halálos áldozatoké pedig 21-gyel 1631-re emelkedett.
Előző nap az országban minden eddiginél több, 3242 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba.

Maszkos emberek Kijevben december 9-én Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Vladimir Shtanko

Az ukrán egészségügyi minisztérium alá tartozó közegészségügyi központ szerdán közzétett jelentése szerint december közepéig az országban

2161-en fertőződtek meg másodszorra is koronavírussal, 12 százalékuk, 250-en egészségügyi alkalmazottak.

A szakértők szerint zömében azok kapták el újra a vírust, akiknél a betegség enyhébb lefolyású vagy tünetmentes volt, így nem keletkezett elegendő antitest a szervezetükben, ami védelmet nyújtott volna. Megjegyezték, hogy a koronavírus mutálódik is, de lassan, Ukrajnában pedig nem végeztek olyan kutatást, amely kimutatta volna, hogy az első és a második fertőzést megváltozott vírus okozta-e.

Ukrán kisvállalkozók tüntetnek a kijevi Függetlenség terén 2020. december 15-én Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Közben szerdán folytatták a tüntetést a kijevi Majdanon, azaz a Függetlenség terén a kis- és középvállalkozók, akik tiltakoznak a január 8-24. között tervezett karanténszigorítások bevezetése ellen.

Követelik, hogy a kormány egyáltalán ne korlátozza üzleti tevékenységüket.

Az említett időszakban azonban a kabinet korábbi bejelentése szerint egyebek mellett a vendéglátóhelyek csak elvitelre dolgozhatnak majd, és csak az élelmiszereket, gyógyszereket illat- és háztartási szereket, illetve állateledeleket árusító üzletek tarthatnak nyitva. Előző nap a tüntetők és a rendőrök között dulakodás tört ki. Szerda délelőtt a helyzet nyugodt volt, helyszíni jelentések szerint kétszáznyi demonstráló volt a téren, néhányan közülük az éjszakát is ott töltötték.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!