Lezárják egész Angliát a járvány gyors terjedése miatt

HANCOCK, Matt
London, 2020. december 17. A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő emberek a járványügyi szabályokra figyelmeztető felhívás mellett haladnak el Londonban 2020. december 17-én. Matt Hancock brit egészségügyi miniszter bejelentette, hogy Dél-Anglia újabb kiterjedt térségei kerülnek a hétvégétől a koronavírus-járvány megfékezésére kidolgozott háromfokozatú készenléti rendszer legmagasabb szintjének hatálya alá. Ez azt jelenti, hogy be kell zárniuk a múzeumoknak, a turistalátványosságoknak, a zárt terű szórakozóhelyeknek, a szállodáknak, valamint az összes vendéglátóhelynek. MTI/EPA/Neil Hall
Vágólapra másolva!
Egész Angliára zárlatot rendelt el hétfőn a brit kormány az új koronavírus-mutáció gyors terjedésének megfékezése érdekében - jelentette be hétfő esti televíziós beszédében Boris Johnson brit miniszterelnök, és kérte a lakosságot, hogy tartsák be az új szabályokat. A brit kormányfő azt is elmondta, hogy az intézkedésre az esetszámok gyors növekedése miatt van szükség.
Vágólapra másolva!

Az új szabályok szerint kedden nulla órától - öt kivételtől eltekintve - mindenkinek otthon kell maradnia, hasonlóan a tavaszi lezáráshoz.

Csak a legszükségesebb esetben szabad elhagyniuk az embereknek az otthonukat,

például ha orvoshoz, élelmiszert vásárolni, gyógyszertárba vagy munkába mennek. Az egyéni sportolás megengedett, és arra is van lehetőség, hogy ellássák, vagy segítséget nyújtsanak rászorulóknak. A munkába utazástól eltekintve azonban mindenkinek törekednie kell arra, hogy faluján, községén belül maradjon, vagy abban a városrészben, ahol lakik.

Az iskoláknak a február közepén esedékes tél végi szünetig online oktatásra kell átállniuk

- bár az óvodák nyitva maradhatnak -, és a szabadtéri sportlétesítményeknek is be kell zárniuk. Az élsport tervezett rendezvényeit - köztük az első osztályú angol labdarúgó-bajnokság, a Premier League mérkőzéseit - ugyanakkor közönség nélkül meg lehet tartani.

A szabadtéri testmozgást napi egy alkalomra kell korlátozni, és lehetőleg egyedül vagy legfeljebb egy másik emberrel lehet végezni.

A rendelet megfogalmazása szerint az Angliában lakók nem hagyhatják el otthonukat azért, hogy velük nem egy háztartásban élő emberekkel közterületen, összejövetel céljából találkozzanak.

Az egész Angliára egységesen kiterjedő új korlátozások felváltják az eddigi sávos rendszert, amelynek alapján az egyes országrészekben eltérő, a helyi járványhelyzetnek megfelelő készültségi fokozatok voltak érvényben.

Maszkot viselő járókelők Londonban Forrás: MTI/EPA/Neil Hall

Nagy a nyomás a kórházakon

A SkyNews beszámolója szerint a miniszterelnök azt is mondta, hogy az oktatási intézmények várhatóan február közepéig lesznek zárva.

Beszédében Boris Johnson úgy fogalmazott, hogy az új, a korábbinál fertőzőbb vírustörzs "riasztó sebességgel terjed", és sokkal nagyobb az esélye, hogy az emberek elkapják, és továbbadják a betegséget. A szakértői vizsgálatok szerint 50-70 százalékkal fertőzőképesebb, mint a korábban izolált változatok.

Johnson szerint emiatt

a kórházakra most nagyobb nyomás nehezedik, mint a járvány kezdete óta bármikor.

– Csak Angliában a kórházban lévő koronavírusos betegek száma negyven százalékkal haladja meg az áprilisi csúcsot, és az elmúlt héten 20 százalékkal nőtt a halálozások száma – mondta a kormányfő.

Többen kaptak védőoltást, mint Európa összes országában

Johnson ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyságban már több ember kapta meg a koronavírus elleni oltást, mint Európa többi országában együttvéve, és

a kormány várakozása szerint a legveszélyeztetettebb lakossági csoportokból február közepére már mindenkinek beadják a koronavírus elleni oltás első dózisát.

Ez azt jelenti, hogy másfél hónapon belül az idősotthonok összes lakója és gondozóik, a 70 éven felüli korosztály minden tagja, az egészségügyi és a gondozói hálózatok első vonalában dolgozók, valamint a krónikus betegségek miatt különösen veszélyeztetettek mindegyike részesül a védőoltásban - mondta.

Johnson kiemelte, hogy mindez lehetővé teszi majd számos olyan korlátozás feloldását, amelytől az ország hosszú ideje szenved, különös tekintettel arra, hogy hétfőn elkezdődött az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által közösen kidolgozott oltóanyag országos alkalmazása is.

Az Oxford/AstraZeneca-vakcina a második olyan oltóanyag a Pfizer és a BioNtech közös vakcinája után, amelynek forgalmazása megkezdődött az Egyesült Királyságban.

Napi 50 ezer új fertőzött

Az Egyesült Királyságban az utóbbi napokban rendre 50 ezer felett járt a szűrővizsgálatokkal kimutatott új koronavírus-fertőzések napi száma a korábbi hetek 20-25 ezer, tesztekkel kiszűrt átlagos új napi esetszáma után.

A brit egészségügyi minisztérium kimutatása szerint a hétfő estével zárult 24 órában

58 784 új fertőzést regisztráltak országszerte; ez a legmagasabb napi fertőzési szám a tömeges tesztelések kezdete óta.


Szakértők szerint a terjedés gyorsulásában elsődleges szerepe van az új vírusvariánsnak.

Az új vírustörzs terjedése miatt hétfő éjféltől országos zárlatot vezetnek be Skóciában is, a korlátozás itt január végéig lesz érvényben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!