A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNPásztor Flóra
14:05VívásYun-Jia Zhang-Flora Pasztor
HUNFucsovics Márton
14:45TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNAndrásfi Tibor
15:05VívásGrabiel Lugo-Tibor Andrasfi
HUNSiklósi Gergely
15:30VívásNeisser Loyola-Gergely Siklosi
HUNMarozsán Fábián
15:45TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNPupp Réka
16:50CselgáncsGefen Primo-Reka Pupp
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Tombol a járvány harmadik szakasza Franciaországban, Nizzát hétvégén le kell zárni

Nizza, Franciaország, COVID-19, koronavírus
Health workers take nasal swabs of passengers for a Covid-19 coronavirus test upon their arrival from the Tunisian capital of Tunis at Nice airport in Nice, southern France, on February 22, 2021. - The French Riviera will go into lockdown for the next two weekends to contain Covid-19 which has been spreading faster in the tourist hotspot than elsewhere in France, the region's top official said on February 22, 2021. Controls at airports and at the land border the southern Alpes-Maritimes region shares with Italy would be tightened over the next two weeks, prefect Bernard Gonzalez said, and stores larger than 5,000 metres square (54,000 square feet) would be closed. (Photo by Valery HACHE / AFP)
Vágólapra másolva!
Az egymásnak ellentmondó intézkedések és az angliai mutáns vírus riasztóan magas dél-francia és párizsi jelenléte miatt a harmadik hullám különösen veszélyes Franciaországban. Nizzát hétvégén körbe kell zárni, és nemcsak este 6-tól lesz kijárási tilalom, de szombaton és vasárnap napközben is. Ez lesz az egyik észak-francia városban is. Párizsban az intenzív ágyak kétharmada megtelt, pedig ott most kezd igazán erősödni a járvány. Nizzában az intenzív ágyak 117%-a foglalt. 
Vágólapra másolva!

Hétfőn Bernard Gonzalez megyei prefektus bejelentette, hogy két egymást követő hétvégére lényegében lezárják Nizzát, valamint 63 további tengerparti települést a koronavírus-járvány harmadik hullámának felerősödése miatt. A La Provence regionális hetilapnak nyilatkozó Republikánus párti polgármester, Christian Estrosi dicsérte az intézkedést, amely szerinte megakadályozza, hogy a Franciaországban most esedékes iskolai szünetben a franciák felkeressék az üdülőhelyeket, majd onnan a vírus tovább terjedjen.

Az új intézkedések értelmében péntek este 6-tól hétfő reggel 6-ig kijárási tilalmat vezetnek be, a zóna elhagyására csak engedéllyel kerülhet sor, ugyanez vonatkozik a beutazásokra is. A francia előírásoknak megfelelően orvoshoz menni, vagy élelmiszert vásárolni, sportolni, sétálni, kutyát sétáltatni is csak kitöltött formanyomtatvánnyal lehet majd. Utóbbi tevékenységeket maximum 1 órás időtartamra és 5 kilométeres körzeten belül lehet gyakorolni.

A kereskedők tiltakozása ellenére az 5000 m2 feletti üzleteket bezárják, csak az élelmiszerboltok és gyógyszertárak tarthatnak nyitva. A 400 m2 fölötti üzletekben a jelenlegi 1 vásárló/10 m2 teret 15 m2-re növelik. A prefektus felhívta a lakosság figyelmét, hogy a távolságtartás szabályait nagyon szigorúan ellenőrizni fogják, és arra kérte az üzleteket, hogy egy személyt bízzanak meg a szabályok betartásának ellenőrzésével („COVID-ellenőr"), ami nehéz helyzetbe hozza a kereskedőket, hiszen további egy embert kell alkalmazniuk, aki csak a koronavírus-szabályok ellenőrzését végzi. Ugyanígy fokozzák az Olaszországgal határos közúti átkelők és a nizzai reptér ellenőrzését is.

Ahogy Franciaországban mindenütt, Nizzába is késve érkeznek a vakcinák, a Pfizer mintegy 4500 adag, korábban elmaradt szállítmányt ígért a hétre, és az oltások megkezdésében óriási késedelmet szenvedő francia kormány most nagy hangsúlyt fektet az oltások számának növelésére. Ezzel kapcsolatban, a macroni kormányzati rendszer „meghosszabbított keze", a prefektus (Bernard Gonzalez) elismerte a Libération napilapban, hogy gyakorlatilag elkéstek az oltásokkal. „Szükséges, hogy felgyorsítsuk az oltási kampányt, gyorsabban kell oltani."

Tesztelés a nizzai repülőtéren február 22-én Forrás: AFP/Valery Hache

Miután a gócpontot a tengerpart menti övezetekben azonosították a szakértők, a nizzai lakosság és az egész megye 90%-a került karanténba, az intézkedéssorozat régiós szinten több millió embert érint. Ahogy arról a prefektus sajtótájékoztatóján beszámolt, lényegében a 2020. márciusi, azaz a járvány kirobbanásakor bevezetett általános korlátozó intézkedéseket vezetik vissza a járvány további terjedésének megakadályozása céljából.

Szakértők szerint a járvány elterjedésének alapvetően az volt az oka, hogy a francia Riviéra (Nizza és Cannes környéke) túl korán nyitott ki, a tengerparti üdülőhelyeken hétvégente zsúfoltság alakult ki, a tengerpart melletti parkolók beteltek, és az emberek egyre kevésbé tartották be a szabályokat.

Olivier Véran, Macron egészségügyi minisztere már a hétvégén Nizzába ment, ahol arról beszélt Christian Estrosi polgármesterrel, hogy az „egészségügyi katasztrófával fenyegető" helyzetre ismételten megszorításokkal kell és lehet csak válaszolni.

A fertőzöttek számának növekedése ismételten meglódult a térségben, 100 ezer lakosra vetítve több mint 700 új megbetegedést azonosítottak, ami a nemzeti átlag háromszorosa. A napi megbetegedések száma ismét közelíti a térségben a 2000-et, és mind a halottak, mind az intenzív kezelésben részesülők száma növekedésnek indult. A régióban jelenleg 461 személy van intenzív osztályon, és a halálestek száma 82-vel növekedve elérte az 5482-t. Franciaország 5. legnagyobb városának térségében ismét megteltek a sürgősségi osztályok, megindultak a kórházak közötti átszállítások is, az orvosok és az ápolószemélyzet újra túlterheltségről panaszkodik.

A BFM TV (hírtelevízió) úgy fogalmazott, hogy az összeomláshoz közelít az egészségügyi rendszer Nizzában.

Annál is inkább, mert a Le Figaro arról ír, hogy a nizzai intenzív ágyak 117%-a megtelt. Igen, 117%, azaz, az összes - és még az elmúlt napokban átalakított, az újraélesztésre épphogy csak alkalmas ágyak is megteltek.

Tesztelés a Dunkerque-i kongresszusi központban február 23-án Forrás: AFP/Denis Charlet

Alig pár nap leforgása alatt az észak-nyugati Dunkerque városában is katasztrofális helyzet alakult ki, 100 ezer főre vetítve több mint 900 megbetegedést rögzítettek, a helyzet tehát rosszabb a nizzainál is, bár ezzel a francia kormány eddig egyáltalán nem törődött. Két hétnek kellett eltelnie, amíg Jean Castex miniszterelnök végre foglalkozni kezdett az észak-francia kikötőváros helyzetével, és végül február 23-i nyilatkozatában már erősen aggódott. „Az elmúlt órákban az egészségügyi adatok súlyosan romló tendenciát mutatnak" - vallotta be a miniszterelnök.

A város polgármestere, Patrice Vergriete szerint a kormányzat elhanyagolta a térséget (ezzel a környékbeli Grande-Synthe város polgármestere is egyetértett), és a világszerte nagy hírnévnek örvendő Nizzára és térségére koncentráltak, miközben az adatok alapján Franciaországnak ez a Belgiummal határos része is „megérdemelné a figyelmet, legalább úgy, ahogy Nizza" - mondta el a polgármester a Le Figarónak. A BFM TV-nek pedig úgy nyilatkozott, hogy „a kormányzati intézkedések legalább 10 nap késedelemben vannak", miközben a járványügyi adatok rendkívül gyors romlást mutatnak.

A polgármester utalt arra is, hogy a térségben a sokkal fertőzőbb és veszélyesebb angol mutáns vált uralkodóvá, az esetek 72%-áért felelős, ami nagyon magasnak tekinthető.

A helyzet súlyosságát mutatja az is, hogy a területért felelős prefektus felhívta a lakosság figyelmét „minden csoportosulás elkerülésére", ideértve a magánjellegűeket is.

A Le Monde értesülései szerint a helyi vezetők a nizzaihoz hasonló korlátozásokat akarják, de még nem történt semmilyen intézkedés ebben a majdnem 100 ezres nagyvárosban. Időközben a polgármesterhez 16 további település polgármestere csatlakozott, követelve, hogy a kormány rendeljen el szigorításokat, mert ha ez nem történik meg, akkor le kell zárni a várost és a környező településeket.

Párizsban is drámai a helyzet, itt az intenzív ágyak kétharmada már foglalt, és a zavaros intézkedések miatt - összevissza rángatta a kormány az engedményeket és a szigorításokat - a harmadik hullám itt is tombolni kezdett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!