Megrohamozták a migránsok a mexikói-amerikai határt Biden ígéretei miatt

Asylum Seekers Cross Into U.S. In Reversal Of Trump's "Remain In Mexico" Policy GettyImageRank1 Color Image bestof topix Horizontal POLITICS SOCIAL ISSUES
MATAMOROS, MEXICO - FEBRUARY 23: Mexican deportees walk across the U.S.-Mexico border bridge while being released by U.S. immigration authorities into Mexico on February 23, 2021 in Matamoros, Mexico. The group from the southern Mexican state of Chiapas said they had been in U.S. Border Patrol custody for only a couple hours after they were captured trying to cross into Texas from Mexico. John Moore/Getty Images/AFP (Photo by JOHN MOORE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapban legalább 100 ezer migráns érkezett a mexikói-amerikai határra, abban a reményben, hogy Joe Biden elnök – a kampányígéretének megfelelően – állampolgársághoz juttatja őket. Biden felelőtlen ígérgetése miatt a határon válsághelyzet alakult ki, az elnök azonban még ennek a tényét sem hajlandó elismerni, ahogy a pártja vezetősége sem. Ezzel párhuzamosan, sajtóinformációk szerint a demokraták migránstábort terveznek létesíteni a magukat kiskorúaknak vallók számára a republikánus többségű Texasban, ami újabb konfliktusforrás lehet. Ez sokak szerint arra irányul, hogy hosszabb távon megváltoztassa a republikánus állam pártpreferenciáit.
Vágólapra másolva!

Több konzervatív sajtóorgánum, a Fox News, a Post Millennial és a Daily Wire hatósági adatokra hivatkozó cikkei alapján, csupán

a februári hónapban több mint 100 ezer közép-amerikai migráns jelent meg az Egyesült Államok és Mexikó határán, abban bízva, hogy az új demokrata kormányzat beengedi őket, sőt még állampolgársághoz is juthatnak.

Migránsok a mexikói-amerikai határ mexikói oldalán, Matamorosban, 2021. február 23-án. Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/John Moore

Az egyre inkább tarthatatlanná váló helyzet főleg a mexikói Ciudad Juárez és a texasi El Paso közötti határátkelőnél súlyos. A Juárez-El Paso határátkelő már évtizedek óta szenved az illegális migráció és a drogkereskedelem hatásaitól, de a szituáció most az eddigieknél is reménytelenebb.

Ráadásképpen tombol a koronavírus-járvány, így a migrációs káosz egy egészségügyi vészhelyzet kialakulása is fenyeget.

Egy Hondurasból származó 48 éves nő, Gladys Oneida Pérez Cruz és a 23 éves fia, Henry Arturo Menjívar Pérez nyilatkoztak a helyszínen az őket kérdező amerikai újságíróknak. Cruz azt mondta:

Joe Biden megígérte nekik, hogy beengedi őket az Egyesült Államokba, és ezentúl minden jobb lesz.

A hondurasi migráns hozzáfűzte:

A helyszínen lévő migránsok folyamatosan azt üvöltötték, hogy – a korábbi ígéreteinek megfelelően –

Biden elnök engedje be őket.

Joe Biden még a Demokrata Párt elnökjelöltjeként ígéretet tett arra, hogy megengedő bevándorlási politikát folytat majd, az Egyesült Államokban élő valamennyi illegális migránst amerikai állampolgársághoz fogja juttatni.

Az új elnök ugyan első napján benyújtott egy migránsbarát törvénytervezetet, abban az áll, hogy

az illegális bevándorlók egy 8 éves átmeneti periódus után kaphatják meg az amerikai állampolgárságot, illetve a könnyítés csak azokra vonatkozik, akik 2020. december 31-ig már átlépték az Egyesült Államok határát.

Ennek a tervezetnek nyilvánvalóan az a célja, hogy új szavazókat szerezzen a Demokrata Pártnak.

A migránscsempészek viszont azt mondják a közép-amerikaiaknak, hogy Biden minden illegális bevándorlónak azonnal amerikai állampolgárságot ad, emiatt élénkült fel a migrációs az új elnök beiktatását követően.

A kiskorúaknak fenntartott migránstáborok bezárása helyett Biden újakat létesít, ráadásul Texasban is

Szintén a kampányában ígérte meg a mostani elnök, hogy fel fogja számolni az elődei által az amerikai-mexikói határon létrehozott olyan táborokat, amelyekben kifejezetten kiskorúakat tartanak.

Migránsok El Paso és Ciudad Juárez között, 2021. február 5-én. Forrás: AFP/Herika Martinez

Az Associated Press hírügynökség hétfői információi alapján a felszámolás helyett Bidenék két új tábort is terveznek létesíteni, az egyiket azonban nem a határon, hanem a texasi Dallas belvárosában, mégpedig a híres Kay Bailey Hutchison Convention Center nevű kongresszusi központ épületében.

Az új dallasi migránsközpontba 3000 közép-amerikai fiút, főleg 15 és 17 év közöttieket kívánnak elhelyezni.

A helyi republikánusok tiltakoznak ez ellen, szerintük

az egész arra irányul, hogy megváltoztassák Texas politikai összetételét, és republikánus többségű államból demokratává tegyék azt.

Sokak szerint a migránsok egy része valójában nem is kiskorú.

Az ugyanakkor nem világos, hogy Biden migránstelepítési tervezete ellen a republikánusok hogyan tudnak fellépni, mert bár az állam kormányzója republikánus, de Dallas polgármestere demokrata, kettejük között pedig állandó vita van.

Komoly kritikák érik Bident a bevándorláspárti politikájáért

Miután nyilvánosságra került, hogy csak februárban 100 ezernél is több migráns érkezett, hétfőn Arkansas egyik republikánus szenátora, Tom Cotton éles kritikával illette Bident és a demokratákat.

Tom Cotton szerint

Az arkansas-i szenátor a magukat kiskorúaknak mondók számára fenntartott migránstáborok miatt is támadta Bident, emlékeztetve rá, hogy nem újak építését, hanem a jelenlegiek megszűntetését ígérte a kampányában.

Migránsok a mexikói-amerikai határ mexikói oldalán, Tijuanában, 2021. február 19-én. Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mario Tama

Néhány napja sajtóközleményben kritizálta Biden migrációs politikáját Donald Trump volt elnök is.

Véleménye szerint Biden

Biden romba dönti az Egyesült Államokat a migrációs politikájával.

A témában Biden állandó kritikusának számít Mexikó baloldali államfője, Andrés Manuel López Obrador is, akinek egyre inkább elege van abból, hogy a szegény és számos problémával küszködő Mexikó kell megfizesse az amerikai elnök felelőtlen ígérgetéseinek az árát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről