A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Ugyanilyen típusú volt a három és fél éve elsüllyedt argentin tengeralattjáró

argentín tengeralattjáró
Az argentin haditengerészet által közzétett, dátum megjelölés nélküli kép egy német gyártmányú dízel-elektromos ARA San Juan tengeralattjáróról Buenos Aires közelében.
Vágólapra másolva!
Az argentin haditengerészet ARA San Juan tengeralattjárónak 2017. november 15-én veszett nyoma az Atlanti Óceánban. A roncsait csak rá egy évre találták meg több száz kilométerre a partoktól 800 méteres mélységben. Az argentin tengeralattjáró ugyanolyan típusú, német gyártmányú hajó volt, mint a most elsüllyedt indonéz egység, csak egy nagyobb változat.
Vágólapra másolva!

Mint azóta kiderült, a nyolcvanas évek közepén szolgálatba állított

német gyártmányú dízel-elektromos tengeralattjáró felrobbant 2017. november 15-én körülbelül 400 méteres mélységben az Atlanti Óceánban.

Az argentin haditengerészet által közzétett, dátum megjelölés nélküli kép egy német gyártmányú dízel-elektromos ARA San Juan tengeralattjáróról Buenos Aires közelében Forrás: MTI/AP/ARGENTIN HADITENGERÉSZET

Az eltűnése után

heteken át 11 országból 28 hajó és 9 repülőgép kereste az argentin tengeralattjárót mintegy 40 ezer négyzetkilométernyi területen, 4000 fő bevonásával.

Az ARA San Juan fedélzetén 44 fős személyzet tartózkodott.

A San Juan eltűnése előtt a kapitány beszámolt arról, hogy probléma merült fel az egyik akkumulátorkamrában. Víz ömlött be a hajó légzőcsövén keresztül, miközben éppen zajlott az akkumulátorok töltése.

A víz a szellőzőrendszeren keresztül folyt be a hajóorrba, az ott lévő egyik akkumulátorrekeszbe, ahol a csatlakozókon rövidzárlatot és tüzet okozott, de azt eloltották.

A probléma jelentése után kapott parancsot arra a kapitány, hogy azonnal térjen vissza a fővárostól 400 kilométerre délre lévő Mar del Plata-i támaszpontjára.

Nem sokkal később szakadt meg teljesen a kapcsolat a tengeralattjáróval.

Hogy pontosan mi történhetett vele, nem lehetett tudni. Valószínűleg a tengeralattjáró felrobbant, ami az akkumulátorprobléma okozta hidrogénkoncentráció miatt következhetett be. 2017 év végén a nemzetközi csapatok felhagytak a kutatással, ezután az argentin haditengerészet egyedül folytatta a munkát, majd végül felbérelték erre a célra az Ocean Infinityt.

Az amerikai cégnek az argentin álammal kötött megállapodása szerint 7,5 millió dollár járt, ha egy éven belül megtalálja a tengeralattjárót.

Már csak két nap volt hátra a határidőig, hogy az Ocean Infinity is felhagyjon a kutatással, amikor a hajó az Atlanti-óceánban, az argentínai Valdés-félszigettel egy vonalban, a parttól 400 kilométerre talált egy ismeretlen nagy tárgyat az óceán fenekén.

Leengedtek egy robot-tengeralattjárót, amelynek kameráin keresztül azonosítani tudták a 800 mélyen fekvő San Juan roncsait.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!