Szijjártó Péter: A járvány és a migráció ördögi kört alkotnak egymással

SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Vágólapra másolva!
A járvány és a migráció ördögi kört alkotnak egymással, mivel minél több helyen jelenik meg a járvány, annál többen indulnak meg az emberek, és minél többen indulnak meg, annál nagyobb a járvány további terjedésének a veszélye - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban, az európai uniós tagországok külügyekért felelős minisztereinek egynapos találkozóján.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter magyar újságíróknak az ülés szünetében nyilatkozva hangsúlyozta: jól látszik, hogy a világ újabb migrációs hullámok kitörése előtt áll, hiszen minden olyan folyamat, amely az elmúlt időszakban kiváltó oka volt a migrációs hullámoknak, tovább erősödött.

- fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

Kiemelte, hogy

a világjárvány gazdasági hatásai hozzájárulnak a migráció erősödéséhez.

A többfelé jelentkező fegyveres konfliktusok nem a megoldás irányába tartanak, illetve

- mondta.

- fűzte hozzá.

A miniszter példaként említette, hogy

az Olaszországba érkezett illegális bevándorlóknál számos esetében kimutatták a koronavírus Deltának nevezett, Indiához köthető variánsát.

Elmondta, sürgető feladat meggyőzni Brüsszelt, hogy felejtsék el a migrációpárti politikát, illetve annak biztosítása, hogy Afganisztánban a NATO-csapatok kivonulása ne járjon az ország biztonsági helyzetének romlásával, amelynek nyomán újabb migrációs hullámok indulnának ki. Arról tájékoztatott, hogy hírszerzési információk szerint a nemzetközi csapatok kivonulásával olyan biztonsági kockázatok jönnek létre Afganisztánban, amelyek nyomán akár

százezrek vagy milliók érezhetik azt, hogy útra kell kelniük.

Ezért Magyarország úgy gondolja, hogy tekintetbe véve az Afganisztánból Európába irányuló útvonalakat, a legsürgetőbb feladat új és erős megállapodás létrehozása Törökországgal az esetleges migrációs hullámok megállítására.

A migráció témájában Szijjártó Péter közölte azt is, hogy az Európai Unió 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni állammal migrációs megállapodás megkötésére készül. Ezzel összefüggésben kijelentette:

- hangsúlyozta.

"Magyarország valamennyi polgárának személyes biztonságát csak úgy tudjuk garantálni, ha fizikailag megvédjük őket" - emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter.

- mondta. Ha azonban a migráció mégis eléri a magyar határt, biztosítani kell, hogy ott meg is álljon. Magyarország erre fel van készülve, és

egyetlen illegális migránst sem fog beengedni,

az ugyanis a gazdasági és kulturális kockázaton túl jelentős egészégügyi kockázattal is jár - tette hozzá Szijjártó Péter.

A magyar diplomácia vezetőjének az interjúja alább hallgatható meg teljes egészében:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!