A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Nem elég a férfi és női kategória az Emmy-díjkiosztón az LMBTQ-aktivisták számára

Kate Dillon, Asia Kate Dillon, színész
NEW YORK, NY - MAY 04: Asia Kate Dillon attends Tribeca Celebrates Pride Day at 2019 Tribeca Film Festival at Spring Studio on May 4, 2019 in New York City. Slaven Vlasic/Getty Images for Tribeca Film Festival/AFP (Photo by Slaven Vlasic / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
A nem bináris nemi (gender) identitású színészek tiltakoznak, mivel az Emmy-díjakat külön férfi és külön női kategóriában is kiosztják, és ezzel többen nem tudnak azonosulni – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A nem bináris (azaz sem nem nő, sem nem férfi) előadók tiltakoznak az ellen, hogy az Emmy-díjakat nemi alapon is kategorizálják. A magát nem bináris gender identitásúnak tartó Kate Dillon is aggodalmát fejezte ki ezzel kapcsolatban, kiemelve, hogy vannak olyan színészek, akik se férfinak, se nőnek nem tartják magukat.

Kate Dillon Forrás: Getty Images via AFP/Slaven Vlasic

– mondta Dillon a National Public Radiónak adott interjújában. A 36 éves színész a Billions című filmben is egy nem bináris embert személyesített meg. Évek óta próbálja felhívni a figyelmet a nemi kategóriák megszüntetésére, és van, amikor sikerrel jár:

2017-es felhívása óta a legjobb színésznek járó díj esetében az MTV Movie & Awards nem állapított meg külön kategóriát a nőknek és a férfiaknak.

A múlt hónapban pedig

Dillon felkérte az Emmy-díjátadót szervező televíziós akadémiát, hogy vizsgálja felül a nemi kategóriák létjogosultságát.

„A Televíziós Akadémia ünnepli az inkluzivitást, és Dillonnal is közöltük, hogy a különböző előadóknak járó kategóriák esetében nem teszünk különbséget a férfiak és a nők között. Dillon és a többi nem bináris színész pedig azt a kategóriát választja, amelyiket akarja" – írta válaszában az Akadémia.

Az Emmy azonban nem az egyetlen olyan díjkiosztó műsor, amely még mindig nem vezetett be nem bináris kategóriát:

az Oscar-díjak esetében is megkülönböztetik nemi alapon a színészeket.

Korábban egyébként már kapott Emmy-jelölést trasznemű (transzgender) színész: Laverne Coxot négyszer jelölték, Rain Valdezt pedig egyszer. Idén a transznemű MJ Rodrigues kapott Emmy-jelölést főszereplő kategóriában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!