Robbantás történt Kabulban, több ember meghalt

Vágólapra másolva!
Többen meghaltak, illetve megsebesültek vasárnap egy kabuli mecset bejárata előtt elkövetett pokolgépes merényletben - közölték az Afganisztánban hatalomra került radikális iszlamista tálibok.
Vágólapra másolva!

A tájékoztatás szerint a merényletet az Eid Gah mecset kapujánál követték el ismeretlenek. Az imaházban Zabihullah Mudzsáhid, a tálib radikálisok eddigi szóvivője anyjának gyászszertartását tartották éppen, amelyen állítólag több magas rangú tálib vezető is részt vett.

Mudzsáhid, aki az új afgán kormányban a kulturális és tájékoztatási tárcát vezeti, a Twitteren erősítette meg a történteket.

A merényletben nem sebesültek meg tálibok

Még egy terrorszervezet sem vállalta a támadás elkövetését, ám a tálibok augusztus közepén történt hatalomra kerülése óta

az Iszlám Állam dzsihadista szervezet fokozottan követ el terrorcselekményeket a közép-ázsiai országban.

Az áldozatok pontos számát egyelőre nem tudni. Egy helyi segélyszervezet legalább négy sebesültről tud.

Bilal Karimi, a tálibok másik szóvivője az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a merényletben nem sebesültek meg tálibok, a halottak pedig a mecset előtt gyülekező civilek soraiból kerültek ki.

Az Iszlám Állam támadta korábban a tálibokat

Pénteken az észak-afganisztáni Parvan tartományban az Iszlám Állam harcosai támadtak a tálib erők egyik járművére, a robbanásban a tálib biztonsági erők öt tagja szenvedett könnyebb sérüléseket.

Az incidenst követően a tálib különleges erők rajtaütöttek az Iszlám Állam egyik rejtekhelyén a robbanás helyszínétől nem messze. A búvóhelyet felszámolták, és

őrizetbe vették az Iszlám Állam két tagját.

Szerdán egy tálib tisztségviselő és további két ember sérült meg szintén egy robbanásban a kelet-afganisztáni Kunár tartományban. Akkor egy út menti robbanószerkezet lépett működésbe egy jármű mellett, amelyben a tálibok újonnan kinevezett tisztségviselője utazott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!