Nem használhatta azt a WC-t az iskolában, amelyiket akarta, és ezért mesés kártérítést kap

Gavin Grimm
NEW YORK, NY - JUNE 22: Gavin Grimm attends the Logo's 2017 Trailblazer Honors event at Cathedral of St. John the Divine on June 22, 2017 in New York City. Jamie McCarthy/Getty Images/AFP (Photo by Jamie McCarthy / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Hétévi pereskedés után a bíróság megítélte egy transznemű férfinak, Gavin Grimmnek az 1,3 millió dolláros kártérítést egykori iskolájától, amelyik megtiltotta neki, hogy azt a WC-t használhassa, amelyik transzneműségével összhangban áll. 
Vágólapra másolva!

A történet 2014-re nyúlik vissza, amikor a még csak 15 éves nőnek született Grimm arra kérte a virginiai Gloucester megyei iskolatanácsot, hogy használhassa a nemi identitásának megfelelő mellékhelyiséget, vagyis a férfimosdót. Kérését az iskola elutasította,

ezért a tinédzser ügyvédhez fordult.

Kérésének elutasítása egészen a Legfelsőbb Bíróságig jutott, és a transzemberek létjogosultságáról szóló nemzeti vita középpontjába került.

Gavin Grimm 2017-ben Forrás: Getty Images via AFP/Jamie Mccarthy

A szövetségi bíróság végül úgy határozott, hogy az iskola elutasítása 2019-ben diszkriminatív volt, és ezt egy évvel később a fellebbviteli bíróság is megerősítette. Ez év elején pedig a Legfelsőbb Bíróság utasította el az iskolaszék fellebbezését, mivel az intézmény továbbra is igyekezett megtiltani a transznemű tanulóknak az általuk óhajtott mellékhelyiség használatát.

Gavin Grimm 2019-ben Forrás: Getty Images via AFP/Astrid Stawiarz

Végül a minap az Amerikai Állampolgári Jogi Szövetség (ACLU) bejelentette, hogy a Gloucester megyei iskolatanácsot 1,3 millió dollár értékű ügyvédi költség és kártérítés megfizetésére kötelezték. Vagyis, büntetést kell fizetniük, mert egy nőnek született embernek megtiltották a férfi WC használatát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről