Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Szijjártó Péter: A kormány tiszteletben tartja a németországi választás eredményét

választások Németország SCHOLZ, Olaf; LASCHET, Armin
Berlin, 2021. szeptember 16. Annalena Baerbocknak, a német Zöldek társelnökének és kancellárjelöltjének, Olaf Scholznak, a Német Szociáldemokrata Párt kancellárjelöltjének és Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai tartományi miniszterelnöknek, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökének, a CDU-CSU pártszövetség kancellárjelöltjének választási plakátja (b-j) Berlinben 2021. szeptember 16-án. A parlamenti választásokat szeptember 26-án tartják Németországban. MTI/AP/Michael Sohn
Vágólapra másolva!
Magyarország természetesen tiszteletben tartja a német választópolgárok döntését, s bármilyen kormány is jön létre a szavazói akarat alapján, azzal együtt fog dolgozni - közölte a tárca szerint hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető újságírói kérdésre reagálva kommentálta a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) szűk győzelmével záruló németországi választás eredményét.

Annalena Baerbocknak, a német Zöldek társelnökének és kancellárjelöltjének, Olaf Scholznak, a Német Szociáldemokrata Párt kancellárjelöltjének és Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai tartományi miniszterelnöknek, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökének, a CDU-CSU pártszövetség kancellárjelöltjének választási plakátja (b-j) Berlinben szeptember 16-án Forrás: MTI/AP/Michael Sohn

Aláhúzta, hogy Magyarország készen áll az együttműködés további fejlesztésére Németországgal, miután a két ország fontos szerepet játszik egymás életében.

Amelyik útvonalon hozzák a gázt, mi azon fogjuk megvenni

Az orosz Gazprommal kötött hosszú távú gázvásárlási szerződés aláírási ceremóniáján, szintén újságírói kérdésre reagálva Szijjártó Péter sajnálatát fejezte ki, hogy Kijev nem akarja megtartani a Magyar-Ukrán Gazdasági Vegyes Bizottság csütörtökre tervezett ülését. Kijelentette, nem pontosan érti, hogy mi az összefüggés Magyarország energiaellátásának biztosítása, illetve aközött, hogy "normális módon együttműködünk a szomszédainkkal".

– fogalmazott.

Továbbá hangsúlyozta, hogy az új déli vezetékkel a Gazprom nemcsak Ukrajnát, hanem Magyarországot is megkerüli. Rámutatott, hogy az orosz vállalat eddig Szerbiát, Bosznia-Hercegovinát és Horvátországot is Magyarországon keresztül látta el földgázzal, és ebből tranzitbevételek származtak, mostanra azonban megváltozott a realitás, megépült egy másik útvonal.

– Mivel a Gazpromnak van gáza, és nem nekünk, ezért ez egy elég egyenlőtlen helyzet ebből a szempontból. Tehát amelyik útvonalon hozzák a gázt, mi azon fogjuk megvenni – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Végezetül pedig hozzátette: "Nem tudom, hogy az Északi Áramlat-2 vezetékről történt megállapodás után ukrán barátaink hasonlóan bátorsággal álltak-e ki mondjuk a németekkel szemben is".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről