Megdöbbentő részletek: teljes a káosz az ukrán hadseregben egy ott harcoló szerint

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna,
Ukrainian soldiers sit on an armoured Personnel Carrier (APC) in Seversk, eastern Ukraine, on May 8, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Yasuyoshi CHIBA / AFP)
Vágólapra másolva!
Zelenszkij ukrán elnök nemzetközi légiókat próbált verbuválni, majd részint megtévesztett, részint jó szándékú emberek, és részint kalandvágyó félbűnözők is jelentkeztek. Állítólag 20 ezren harcolnak - bár a harc enyhe túlzás. A Wali nevű kanadai mesterlövész hazaérkezett Montréal melletti házába két hónap után, interjút adott a La Presse című újságnak - és arról beszélt, semmi értelme nem volt a jelenlétének. Összesen kétszer lőtt, akkor is figyelmeztető lövéseket. Az ukrán tisztek nem tudnak velük mit kezdeni, és az volt a benyomása, hogy káosz uralkodik a hadseregben. Őket gyakran civilek etették, és közülük sokan - mintegy turistákként - Airbnb-ben laktak.
Vágólapra másolva!

Wali azt mondta a kanadai La Presse-nek, hogy a Donbasz régióba küldték, ahol kis híján meghalt, mert két fegyelmezetlen ukrán hivatásos katona kiment cigarettázni a lőállásból, ahol ő is tartózkodott. Egy orosz harckocsi észrevette az ukránokat, és egy repeszrombolóval mindannyiukat majdnem megölte – Walit is. Azt is mondta, hogy az ukrán hadsereggel furcsa kapcsolatban levő önkéntesek közül sokan egyszerűen dezertáltak.

Wali Forrás: Twitter

Arról is beszélt, hogy eléggé csalódott a zsoldosokban is, akik szerinte rosszul felkészültek voltak. A brit külügyminiszter egyébként óva intette a brit embereket, hogy Ukrajnába menjenek harcolni: egyrészt katonailag értelmetlennek tartotta, másrészt jogszerűtlennek is.

Wali arról is beszél, hogy nem volt étel és lőszer sem, gyakran a civilek adtak nekik. Olykor lakni sem volt hol, ilyenkor egyszerűen kivettek egy Airbnb-szobát. De ismert olyan önkéntest, aki sohasem harcolt, csak egyik Airbnb-szállásról ment a másikra.

Ő maga összesen kétszer lőtt az egész háború alatt, akkor is inkább figyelmeztető lövéseket adott le. Lőszerhez vagy fegyverhez jutni - ahogy Wali fogalmazott - valóságos kafkai feladat Ukrajnában, utalva A per című regény abszurditására. Valaki ismer valakit, aki ismer valakit, aki ismer valakit, hogy van egy AK-47-ese.

Ukrán katonák Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Bírálta a tüzérség és a felderítők rossz koordinációját is. Wali magukat az ukrán közkatonákat dicsérte, de szervezetlenségüket nagy gondnak látja. Percről percre közvetítésünket a háborúról itt találja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!