Brutális drágulással kell számolniuk a tengerparti nyaralóknak

Vágólapra másolva!
Minden eddiginél többe kerül majd idén nyáron egy külföldi tengerparti nyaralás, sokan a "last minute" lehetőségekkel akarnak spórolni – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Mindenki arra számított, hogy a koronavírus-járvány visszaszorítását követően óriási lendülettel lábal ki a válságból a turizmus, majd kitört a háború Ukrajnában. Ennek hatására szinten minden szektorban meredeken emelkednek az árak, a folyamat pedig még közel sem érte el a csúcsát a szakértők szerint.

Tengerparti nyaralás. A kép illusztráció. Forrás: V4NA

Az egyik berlini utazási iroda tulajdonosa azt mondta a német közmédiának, hogy

Aki azonban igénybe vette az iroda szolgáltatásait, az kénytelen volt mélyen a zsebébe nyúlni.

Remzie Ҫoban elmondta, hogy

egy kéthetes törökországi tengerparti nyaralás átlagosan 6000 euróba kerül egy négytagú családnak.

Ilyen árak mellett nem csoda, hogy az úgynevezett "Last Minute" ajánlatokra várnak az emberek, hogy valamivel olcsóbban megússzák a nyaralást.

Az utazási irodák így jóval nehezebben tudnak kilábalni az elmúlt két év okozta gödörből, mint azt korábban gondolták. A februári reményeket az ukrajnai háború kirobbanása semmisítette meg.

– mondta nemrég Michael Rabe, a Német Turisztikai Szövetség főtitkára a parlamenti turisztikai bizottság egyik ülésén. Ebben a válságban is különösképpen rosszul járt a vendéglátóipar.

Még a törökországinál is nagyobb mértékben

emelkedtek az egyiptomi nyaralások árai, ahol 27 százalékkal lett drágább üdülni.

De a görögországi és spanyolországi kiruccanás is jelentősen drágább, mint két évvel ezelőtt, mindkét kedvelt üdülőországban 16 százalékkal drágult a pihenés, és egy portugáliai nyaralásért is átlagosan 14 százalékkal kell többet fizetniük az embereknek – függően attól, hogy milyen messziről érkeznek és milyen szolgáltatásokat vesznek igénybe.

A mostaninál még drágább lehet minden néhány hét múlva, hiszen a nyári szezon kapujában még mindig sok helyen alacsonyabbak a szállodai kapacitások mint korábban, mert nem minden vállalkozás élte túl a leállást.

Aki még mindig talpon van, az a növekvő energiaköltségek mellett komoly munkaerőhiánnyal küszködik. A koronavírus-járvány alatt ugyanis akik elveszítették az állásukat, máshol kerestek munkát, most pedig nem akarnak visszatérni a bizonytalan lábakon álló szektorba.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!