Itt a legújabb ukrán követelőzés

Horizontal ATTITUDE HEADSHOT MINISTER OF CULTURE
Ukrainian Culture Minister Oleksandr Tkachenko talks during an AFP interview in his office in Kiev on December 8, 2020. - More than three decades after the Chernobyl nuclear disaster forced thousands to evacuate, there is an influx of visitors to the area that has spurred officials to seek official status from UNESCO. Officials hope recognition from the UN's culture agency will boost the site as a tourist attraction and in turn bolster efforts to preserve ageing buildings nearby. (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
Vágólapra másolva!
A háborús állapotok miatt Ukrajna nem rendezheti meg a 2023-as Eurovíziós Dalfesztivált, hiába nyerte meg az ország az idei versenyt - jelentette be pénteken Genfben a szervező Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU), amely a második helyezett Nagy-Britanniával kezdett tárgyalásokat a rendezésről. Az indoklás szerint a háború miatt Ukrajna nem tudja megadni a fesztivál megrendezéséhez szükséges biztonsági és működési garanciákat. Ukrajna azonban ezzel nem törődik, azonnal a döntés visszavonását követelik. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a nézők szerint nevetséges, politikai propagandagyőzelem eredményeként hozták ki győztesnek az ukrán indulót, majd később az is kiderült, hogy hat ország szavazatait megváltoztatták a szervezők.
Vágólapra másolva!

Az EBU - mint közölte - az ukrán közmédiával és független szakértőkkel együtt "alaposan" megvizsgálta a körülményeket, és arra a megállapításra jutott, hogy a háború sújtotta Ukrajna "nem tudja megadni a fesztivál megrendezéséhez szükséges biztonsági és működési garanciákat".

A közlemény szerint a szervezet megköszönte az ukrán közszolgálati médiának (UA:PBC) a "szívből jövő együttműködést" és az elkötelezettséget az összes lehetséges forgatókönyv számba vételére, osztja az ukránok "szomorúságát és csalódottságát", és a jövőben is támogatja ukrán partnerét.

Idén Ukrajna nyerte az Eurovíziós Dalfesztivált, a nézők többsége felháborodott az eredmény miatt Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Christophe Gateau

Az EBU közölte, hogy a rendezvény folyamatossága érdekében a brit közmédiával, a BBC-vel kezd megbeszéléseket a 2023-as fesztivál esetleg megrendezéséről.

Az idei versenyen második lett a brit fellépő, Sam Ryder, és ezzel Nagy-Britannia a legjobb helyezést érte el 1998 óta.

A műsorszolgáltatók szövetségének feltett szándéka, hogy az ukrán győzelem tükröződjön a jövő évi rendezésben, és ez a szempont elsőbbséget fog élvezni a lehetséges házigazdákkal folytatott tárgyalásokon - közölték.

A brit miniszterelnöki hivatal üdvözölte annak lehetőségét, hogy az Egyesült Királyság lehet jövőre a verseny házigazdája, és azt ígérte, mindent megtesz azért, hogy a rendezvényen "lehengerlően tükröződjön Ukrajna gazdag kultúrája, öröksége és kreativitása".

Az ukránok a döntés azonnali visszavonását követelik

Az ukrán kulturális miniszter közleményben ítélte el péntek este, hogy megvonták Ukrajna jogát a jövő évi fesztivál megrendezésére, és további tárgyalásokat sürgetett. "Ukrajna nem ért egyet az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének döntésével, kérjük annak megváltoztatását, mert úgy hisszük, hogy be tudjuk tartani minden vállalt kötelezettségünket" - hangoztatta Olekszandr Tkacsenko. A miniszter szerint országa "eddig teljesített minden feltételt", és "a biztonsági előírásokat illetően garanciákat adott a rendezéssel kapcsolatban".

Olekszandr Tkacsenko Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Azonban teljesen abszurd helyzet lenne a versenyen induló országok versenyzőit egy háború kellős középpontjába hozni, az EBU döntése minden szempontból észszerű.

A versenyt hagyományosan az előző évi győztes rendezheti meg, de már többször is volt példa arra, hogy a jogosult műsorszolgáltató átengedte a rendezés jogát másnak, többnyire pénzügyi okokból. Nagy-Britannia eddig nyolcszor volt házigazdája az Eurovíziós Dalfesztiválnak, többször, mint bármely más ország, és háromszor más állam helyett.

Az ukrán Kalus zenekar Sztefania című számával nyerte meg május 15-én az olaszországi Torinóban tartott idei európai dalversenyt.

Az orosz-ukrán háborúról itt olvashat bővebben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!