Milyen hatással lesz az Egyesült Királyság következő napjaira II. Erzsébet halála?

II. Erzsébet halála: gyászolók 5
LONDON, UNITED KINGDOM - SEPTEMBER 08: A man holds a flag commemorating Platinum Jubilee as members of the public gather outside Buckingham Palace following the announcement of the death of Queen Elizabeth II in London, United Kingdom on September 08, 2022. Buckingham Palace has announced today that Queen Elizabeth II has died peacefully at Balmoral at the age of 96. Wiktor Szymanowicz / Anadolu Agency (Photo by Wiktor Szymanowicz / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
A hivatalos eseményeknek gondosan megtervezett menetrendje van, a királynő halála pedig nagy hatással lesz az Egyesült Királyság mindennapjaira is a következő időszakban, ezt szedte össze a BBC.
Vágólapra másolva!

Lesz-e munkaszüneti nap?

A temetésre várhatóan 10 nap múlva kerül sor a Westminster Apátságban, a dátumot a Buckingham-palota fogja megerősíteni. Valószínűleg munkaszüneti nappá nyilvánítják, ezt a palota és a kormány határozza meg.

Ha munkaszüneti nappá nyilvánítják, az iskolák zárva lesznek. Az még nem világos, hogy addig mi lesz a tanítással.

Elmaradnak-e rendezvények?

A péntekre tervezett sporteseményeket nagyrészt törölték, beleértve az angol és az északír labdarúgó-bajnokság mérkőzéseit is.

A Brit Lóversenyhatóság minden lóversenyt elhalasztott, a golfban pedig a BMW PGA Championship pénteki versenyét nem rendezik meg.

A Tour of Britain kerékpáros körverseny hatodik szakasza, amelyet pénteken rendeztek volna, elmarad. Az Anglia és Dél-Afrika közötti pénteki krikett-tesztmérkőzés második napját pedig elhalasztották, és nem erősítették meg, hogy az ötnapos mérkőzés további részét megrendezik-e.

A BBC Proms (1895 óta Londonban évente megrendezett komolyzenei fesztivál) csütörtöki és pénteki, valamint a Last Night of the Proms szombati előadása is elmarad.

A színházi előadások az Egyesült Királyságban várhatóan egyperces csenddel ugyan, de folytatódnak.

A Mercury Music Prize díjátadó ünnepségét csütörtök este, a hír bejelentése után törölték.

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Wiktor Szymanowicz

Folytatódnak a vasúti és postai sztrájkok?

A Vasúti, Tengerészeti és Közlekedési (RMT) szakszervezet bejelentette, hogy a szeptember 15-re és 17-re tervezett sztrájkok elmaradnak. A Közlekedési Alkalmazottak Szövetsége szintén lemondta a szeptemberre tervezett sztrájkokat.

A pénteki postai sztrájkokat a Kommunikációs Dolgozók Szakszervezete (CWU) is lemondta.

Lesznek-e egyéb megemlékezések a temetés előtt?

Pénteken a Szent Pál-székesegyházban megemlékezés lesz, amelyen

Liz Truss miniszterelnök és más magas rangú miniszterek is részt vesznek.

Mivel a királynő Skóciában halt meg, koporsója az edinburghi Szent Giles-székesegyházban nyugszik majd. A közönség néhány nap múlva vonulhat el mellette.

II. Erzsébet királynő: a végső nyugalomra helyezés és a temetés tervei

A koporsót ezután Londonba szállítják, ahol a Westminster Hallban négy napon át több százezer ember vonulhat majd a koporsó mellett.

A temetést követő reggelig a kormányépületeken félárbocra eresztik az uniós zászlót.

Károly királlyá nyilvánítása alkalmából a zászlók szombaton 13:00 (magyar idő szerint 14) órától 24 órán át ismét teljes árbocra kerülnek,

majd ismét félárbocra állnak.

Pénteken a Westminster-apátságban, a Szent Pál-székesegyházban és a windsori kastélyban a harangok a királynő tiszteletére szólalnak meg. A Hyde Parkban és másutt 96 lövést adnak le a királynő életének minden egyes évét jelképezve.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről