A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Nincs benzin a francia kutakon, teljes összeomlástól félnek az emberek - videó

energy strike transport Horizontal
Vehicles queue for petrol at a TotalEnergies station in Bron, near Lyon on October 10, 2022 as filling stations across France are low on petrol as a pay-related strike by workers at energy giant TotalEnergies entered its third week despite government pressure to negotiate. - According to official estimates, around 30 percent of service stations were out of all or at least some fuel types, causing long queues for increasingly desperate motorists. The union is demanding a wage rise of 10 percent for 2022, pointing to TotalEnergies' exceptionally high first-quarter profit of $10.6 billion. (Photo by OLIVIER CHASSIGNOLE / AFP)
Vágólapra másolva!
Franciaországban nem vezettek eredményre a bértárgyalások az olajipari vállalat és a dolgozók között, ezért folytatódik a munkabeszüntetés, ami egyre nagyobb káoszt okoz a benzinkutakon - írja a V4NA. A nemzetközi hírügynökség szerint a francia kormány is kénytelen beavatkozni a helyzet mielőbbi megoldása érdekében.
Vágólapra másolva!

Franciaországban egyre súlyosabb a benzinhiány, hiába ültek tárgyalóasztalhoz a szakszervezeti képviselők és a cégvezetés, továbbra sem történt előrelépés a bértárgyalások tekintetében, mivel a vállalatvezetés nem hajlandó megadni a munkavállalók által kért 10 százalékot, csupán az előzőleg beígért 3,5 százalékos emelést - írja a portál. A kialakult patthelyzet miatt a legnagyobb francia szakszervezet, a CGT folytatja a szeptember végén elkezdett sztrájkot, a TotalEnergies és az ExxonMobil több olajfinomítója is érintett, sajtóértesülések szerint

a finomítók kétharmada október 10-én hétfő este leállt.

A finomítókban történt munkabeszüntetés következtében egyre nagyobb bajban vannak a benzinkutak is,

töltőállomások 30 százaléka ellátási zavarokkal küzd, ami miatt egyre több kúton alakul ki hosszú sor, minél többen szeretnének bekészletezni.

Az emberek egyre feszültebbek, ezeken a felvételeken is látszik, hogy az országban napi szintű az agresszió, verekedés a kialakult helyzet miatt.

A Párizs északi részén lévő Porte d'Aubervilliers nevű városrészben október 11-én, kedden reggel olyan sokan voltak a tankolni kívánó autósok, hogy az egyik benzinkútnál több kilométeres dugó alakult ki miattuk, órákig tart a sorban állás, mire valaki meg tudja tankolni az autóját.

Agnès Pannier-Runacher energiaügyi miniszter felhívta rá a figyelmet a Twitteren, hogy senki ne készletezzen és ne tankoljon kannába, mert azzal csak súlyosbítja a helyzetet és fokozza az üzemanyaghiányt.

Az ellátás biztosítása érdekében Élisabeth Borne miniszterelnök összehívta az illetékes minisztereket, majd az egyeztetést követően a kormány felszólította a prefektusokat, hogy rendeletben tiltsák meg a kannába történő tankolást, derül ki a Le Parisien cikkéből. Ezen felül három délkelet-franciaországi megye, Var, Vaucluse és Alpes-de-Haute-Provence vezetése is úgy döntött, hogy

30 literre korlátozza az eladható üzemanyag mennyiségét, a 3,5 tonnánál nagyobb tömegű járművek esetében a maximálisan vásárolható üzemanyag mennyiségét 120 literben határozták meg, a rendelkezés egyelőre október 14-ig marad érvényben.

A kialakult helyzetre reagált Emmanuel Macron államfő is, aki a sztrájkkal kapcsolatban kijelentette, hogy minél előbb megoldást kell találni, ennek érdekében a kormány is megpróbál beavatkozni és nyomást gyakorolni a felekre, hogy a tárgyalások minél előbb sikerrel járjanak, ehhez azonban az kell, hogy a tárgyaló felek, vagyis a szakszervezetek és a munkaadók is vállalják a felelősséget, hozzátéve, hogy a blokád nem tárgyalási mód.

Olivier Véran kormányszóvivő az RTL-nek adott nyilatkozatában szintén felhívta a figyelmet arra, hogy az olajfinomítók megbénítása nem járhat együtt a francia emberek életének akadályozásával, ezért a kormány felszólítja a sztrájkoló feleket a blokád haladéktalan megszüntetésére, hozzátéve, hogy megtesznek minden szükséges intézkedést az ország megfelelő működése érdekében.

Jordan Bardella francia ellenzéki politikus is megszólalt a történtekkel kapcsolatban, a jobboldali politikus bírálta a kormányt, véleménye szerint ugyanis minél nagyobb mértékű az üzemanyaghiány, a francia kormány annál inkább bizonygatja, hogy nincs semmi probléma. Bardella úgy véli, hogy jogos a béremelés iránti igény egy olyan szuperprofittal rendelkező vállalat esetében, mint amilyen a TotalEnergies, ugyanakkor helytelennek tartja azt, hogy ezzel megbénítják a munkába igyekvő lakosságot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!