Itt van Törökország és Oroszország mindent megváltoztató közös bejelentése

diplomacy Horizontal
A handout photo released by the Turkish Presidential Press Office shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) shaking hands with Russian President Vladimir Putin during a joint press conference after their meeting at the Presidential Complex in Ankara on December 11, 2017. Turkish President Recep Tayyip Erdogan and Russian counterpart Vladimir Putin warned on December 11 that Donald Trump's recognition of Jerusalem as the capital of Israel risks escalating tension in an already tense region. / AFP PHOTO / TURKISH PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / Handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / TURKISH PRESIDENTIAL PRESS SERVICE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Megegyezés született Ankara és Moszkva között az Északnyugat-Törökországban létesítendő gázcsomópont kialakításáról, a török elnök pénteken azt mondta, a török energiaügyi minisztérium és orosz kollégáik megkezdik a munkákat.
Vágólapra másolva!

Recep Tayyip Erdogan az elnöki gépen, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Asztanában folytatott egyeztetései után tartott sajtótájékoztatót, melyen leszögezte: a munkákat - a Gazprom orosz gázipari óriásvállalat szakértőivel közösen - azonnal megkezdik.

Mind Erdogan, mind Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter hangsúlyozta: az érintett területen Törökország megerősíti a biztonsági intézkedéseket annak érdekében, hogy a csomópont védelmét garantálják.

Cavusoglu emellett leszögezte: Ankara enyhíteni akarja az európai energiaválságot, kiemelve: "Európa meggyengülése nem érdeke Törökországnak. Ellenkezőleg, ez ellentétes az érdekeinkkel" - fogalmazott a tárcavezető. Putyin csütörtökön, az Ázsiai Együttműködési és Bizalomerősítő Konferencia (CICA) asztanai csúcstalálkozóján tett ajánlatot a gázcsomópont megépítésére, amely orosz elképzelés szerint Európába szállítana orosz gázt.

Putyin és Erdogan megállapodtak (korábbi kép) Forrás: AFP/Handout

Az orosz elnök a Törökországon átvezető útvonalat nevezte az Európai Unióba (EU) szállítandó gázexport "legmegbízhatóbb útvonalának". Az orosz államfő javaslatát csütörtök este a párizsi elnöki hivatal részéről értelmetlennek nevezték.

Putyin már szerdán, a Moszkvában megrendezett Orosz Energiahét 2022 rendezvényén hangsúlyozta, Oroszország kész növelni a gázszállítást Európába, és már ekkor példaként említette a törökországi csomópont lehetőségét. Mint mondta, e csomópont kiválthatná az egyébként soha be nem üzemelt, a Balti-tengeren lévő Északi Áramlat 2-t.

Az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 gázvezetéken szeptemberben történtek robbanások. Az ügyben a svéd és a dán hatóságok vizsgálatot indítottak, és bár már bejelentették, hogy szabotázsakcióról van szó, az elkövetőt egyelőre nem azonosították.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!