Drámai fordulat: Ukrajna támadást indított Oroszország ellen

ukrán válság 2022, ukrajna, ukrán, orosz, orosz ukrán háború, Kijev, robbanás, rakéta, tüzérség
Kijev, 2022. október 10. Autóroncsok egy megrongált kijevi épület előtt 2022. október 10-én, miután az orosz erők rakétatámadást intéztek az ukrán főváros ellen. MTI/EPA/OLEG PETRASYUK
Vágólapra másolva!
Orosz sajtóértesülések szerint az ukrán hadsereg szerdán átfogó támadást indított Herszon irányába. Herszont az oroszok annektálták, azaz, Oroszország úgy tekinti, hogy a visszafoglalási akcióval őket támadták meg.
Vágólapra másolva!

A háborús tudósítók szerint az ukrán csapatok mozgásba lendültek Novaja Kamenja-Beriszlav irányába. A gyalogság mellett az ukrán tüzérség is részt vesz az offenzívában, de több török Bayraktar drónt is láttak.

Már korábban is tudni lehetett, hogy valami készül Herszonban, hiszen az Oroszországhoz csatolt településről biztonságosabb helyre evakuálták a lakókat. Herszon térség vezetője, Vlagyimir Szaldo arról számolt be, hogy összesen 60 ezer ember érintett.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/AP/Alekszej Alekszandrov

Vlagyimir Putyin az ukrán ellentámadás hírére statáriumot rendelt el a négy frissen annektált megyében, amely de facto a hadsereg kezébe adja az irányítást és lehetővé teszi a civilek evakuálását.

Kiderült az is, hogy Oroszországban nagy valószínűséggel újabb mozgósítási hullám jöhet. A Baza információ szerint a határőrség adatbázisában a mozgósítás kezdetén 400 ezer ember szerepelt, most viszont egymillió. Ők nem hagyhatják el az országot és bármikor kaphatnak behívót. Percről percre közvetítésünket itt találják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről