A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Megdöbbentő akció: Észak-Korea meg akarja támadni Dél-Koreát?

politics Horizontal, Észak-Korea, rakétakísérlet
A man watches a television showing a news broadcast with file footage of a North Korean missile test, at a railway station in Seoul on November 18, 2022. - A suspected intercontinental ballistic missile launched by North Korea on Friday is believed to have fallen in Japan's exclusive economic waters, Japanese Prime Minister Fumio Kishida said. (Photo by Anthony WALLACE / AFP)
Vágólapra másolva!
Észak-koreai drónok hatoltak be Dél-Korea légterében hétfőn. A drónok megsemmisítésére kiküldött egyik dél-koreai KA-1 vadászgép lezuhant, egyelőre ismeretlen okból. 
Vágólapra másolva!

Ahogyan az Origo beszámolt róla, a dél-koreai vezérkari főnökök szerint több, pilóta nélküli észak-koreai drón lépte át a Korea-közi határt.

EZ AZ ELSŐ ALKALOM 2017 ÓTA, HOGY ÉSZAK-KOREAI DRÓNOK MEGSÉRTETTÉK DÉL-KOREA LÉGTERÉT.

Dél-Korea először figyelmeztető lövéseket adott le a drónokra, majd az időközben levegőbe emelkedett vadászgépek és harci helikopterek parancsot kaptak a drónok megsemmisítésére. Azt egyelőre nem tudni, hogy a drónokon van-e fegyver és hogy a behatolók közül mennyit sikerült lelőni.

Szöul: Észak-koreai hackerek óriási virtuális vagyont loptak el az elmúlt öt évben

A hét elején a dél-koreai Nemzeti Hírszerző Szolgálat (NIS) azt közölte, szerintük Észak-Korea képessége a kibernetikai bűncselekmények elkövetésére az egyik legjobbá vált a világon, miután az ENSZ újabb szankciókat vezetett be az országgal szemben atomprogramja miatt. Az említett szankciók megtiltják az északi-koreai gazdaság számára kulcsfontosságú termékek exportját, mint például a szén, a textíliák, vagy a hal és a tenger gyümölcsei. Emiatt Észak-Korea további gazdasági visszaesést szenvedett el.

Szakértők és illetékesek szerint az észak-koreai kormány ezért fordult a kiberbűnözés felé, amelynek bevételeit a gazdaságának és atomfegyvereinek a finanszírozására fordítja.

A NIS szerint az államilag támogatott észak-koreai hackerek csak 2022-ben mintegy 78 milliárd dollárt loptak el az interneten keresztül. A szervezet hozzátette, hogy Észak-Korea várhatóan még több kibertámadást fog végrehajtani a jövőben.

Észak-Korea kémműhold kifejlesztésével kapcsolatos fontos tesztet hajtott végre

A KCNA tájékoztatása szerint a fejlesztés végső fázisát jelentő tesztet az északnyugati Tongcsang-ri városnál található Szohe rakétakísérleti telepen hajtották végre vasárnap. A kísérlet célja az ország műholdas képalkotási, adattovábbítási, valamint földi irányítással kapcsolatos képességeinek vizsgálata volt.

A katonai felderítő műhold fejlesztését jövő áprilisig tervezi lezárni a phenjani vezetés.

A KCNA pénteken közölte, hogy sikeres kísérletet hajtottak végre egy nagy tolóerejű, szilárd tüzelőanyaggal működő hajtóművel szintén a Szohe rakétakísérleti telepen. Az eseményen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető is részt vett.

Szöul és Washington hónapok óta arra figyelmeztet, hogy Észak-Korea újabb nukleáris kísérletet tervez végrehajtani. A kelet-ázsiai ország történetében ez lenne a hetedik.

A phenjani nukleáris program leállítását sürgette a NAÜ vezetője Szöulban

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) mindent elkövet annak érdekében, hogy véget vessen az észak-koreai nukleáris kísérleteknek - szögezte le az ügynökség főigazgatója, Rafael Grossi csütörtökön, Jun Szok Jol dél-koreai elnökkel folytatott egyeztetésén Szöulban.

Dél-Korea korábban többször provokációnak nevezte a phenjani fegyverfejlesztéseket, míg a kommunista állam azt vetette déli szomszédja szemére, hogy az Egyesült Államokkal közös dél-koreai hadgyakorlatok Észak-Korea ellen irányulnak, és Szöul az ilyen műveletekkel a térség békéjét veszélyezteti.

Az észak-koreai hatóságok 2009-ben kiutasították a NAÜ munkatársait az országból, azóta a nemzetközi közösség csak találgatni tudja, hol tart Phenjan a nukleáris fejlesztésekben.
A dél-koreai elnöki hivatal közleménye szerint a felek emellett megvitatták Tokió azon terveit is, melyek szerint jövő tavasszal a tengerbe engedné a 2011-ben földrengés következtében megsérült fukusimai atomerőmű egymillió tonnányi, "enyhén radioaktív" vizét. A japán atomenergia-hivatal májusi döntése ellen Dél-Korea mellett Kína is tiltakozott, valamint a helyi halászok is hevesen ellenezik a tervet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!