Orosz-ukrán háború: ez történt az éjjel

transport Horizontal
Orosz tank roncsa egy benzinkút mellett a Kijevtől északra lévő Skibin faluban
Vágólapra másolva!
Ismét civileket próbálnak kimenekíteni a harcok által érintett ukrán településekről. Lassan visszatérnek a külföldi diplomaták Kijevbe. Az Egyesült Államok szerint Oroszország a szakadár régiók annektálását tervezheti. Ez történt az éjszaka.
Vágólapra másolva!

Újabb evakuálási kísérlet

Volodimir Zelenszkij ukrán éjszakai videóüzenetében azt mondta, kedden ismét megpróbálnak civileket kimenekíteni Mariupolból, Bergyanszkból, Tokmakból, valamint Vaszilivkából. Arról nem beszélt, hogy hány civil lehet még ezekben a városokban, és hogy hány ember evakuálását tervezik.

Annektálást terveznek

Az Egyesült Államok Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetének nagykövete szerint Oroszország azt tervezi, hogy Ukrajna két, inváziója által sújtott keleti régióját magához csatolja.

Michael Carpenter Washingtonban újságíróknak nyilatkozva a következőket mondta: „A legfrissebb jelentések szerint úgy gondoljuk, hogy Oroszország megpróbálja Oroszországhoz csatolni a Donyecki Népköztársaságot és a Luganszki Népköztársaságot. "A jelentések szerint Oroszország népszavazást tervez a csatlakozáskor, valamikor május közepén."

Az év elején Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy elismeri a két szakadár régió függetlenségét.

A külföldi diplomaták lassan visszatérnek Kijevbe

A biztonsági helyzet javulásával lassan újra megnyitják kapuikat a külföldi nagykövetségek Ukrajna fővárosában. Ahogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette: Magyarország ideiglenesen Lvivbe költöztetett nagykövetsége ismét Kijevben működik, Dánia is bejelentette, hogy újra megnyitja nagykövetségét. Franciaország is az újranyitásról döntött nemrég, ahogy Nagy-Britannia is. A brit nagykövet már visszatért az ukrán fővárosba, de a követség még nem nyitott ki.

Az Egyesült Államok még Lvivben tartózkodó tisztviselői azt mondták, hogy delegációjuk a hónap végén tér vissza Kijevbe.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!