Orosz-ukrán háború - ez történt az éjjel

Azovstal, Azovsztal, orosz-ukárn háború, háború, Ukrajna
Smoke rises from the grounds of the Azovstal steel plant in the city of Mariupol on April 29, 2022, amid the ongoing Russian military action in Ukraine. (Photo by Andrey BORODULIN / AFP)
Vágólapra másolva!
Civil lakosok hagyták el több csoportban a mariupoli Azovsztal acélmű épületét - közölték péntek este orosz hírügynökségek.
Vágólapra másolva!

A TASZSZ hírügynökség szerint 51 embert sikerült kimenekíteni a mariupoli acélüzem alatti bunkerekből. Az evakuáltak között, akik több autóbusszal hagyták el az üzem területét, több gyerek is volt.

Az orosz haderő csütörtöktől szombatig egyoldalú fegyvernyugvást hirdetett meg a reggel 8 és délután 18 óra közötti időszakra, humanitárius folyosókat biztosítva a távozni kívánó civileknek a Moszkva szerint utolsóként ukrán kézben maradt mariupoli létesítményből.

Csütörtök óta ez volt az első alkalom, hogy emberek jöttek elő az Azovsztalból.

Natalja Nyikonorova, a Moszkva által függetlennek elismert donyecki "népköztársaság" külügyminisztere a TASZSZ hírügynökség szerint kijelentette, hogy a Mariupolból kimenekített emberek háromnegyede az entitásban akar maradni, vagy Oroszországba menne tovább, és csak az egynegyedük kéri az Ukrajnába szállítást.

Az oroszok eltaláltak 230 katonai célpontot

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a péntek esti hadijelentésben azt mondta, hogy az orosz légvédelmi erők a nap folyamán lelőttek egy ukrán Szu-27-es repülőgépet, két Szmercs-rakétát és hét drónt. A tábornok szerint rakéta- és tüzérségi egységek 230 katonai célpontot találtak el.

Precíziós levegő-föld rakéták mértek csapást 31 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, Popasna közelében pedig egy lőszerraktárra.

Az ukrán fél a beszámoló szerint akár 310 ember és 27 egységnyi haditechnikát veszített. A harcászati légierő gépei 27 ukrán katonai létesítményt semmisítettek meg.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta összesen 152 repülőgépet, 112 helikoptert, 749 drónt, 291 légvédelmi rakétarendszert, 2867 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 331 rakéta-sorozatvetőt, 1345 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2698 különleges katonai járművet veszítettek.

Az Egyesült Királyság 287 generátort küld Ukrajnába

A brit kormány ígéretet tett arra, hogy 287 mobil generátort küld Ukrajnába a már adományozott 569 mellé. A generátorok csaknem 8000 otthon áramellátására elegendőek. Többek közt kórházakban, menhelyeken fogják használni őket.

Több mint 500 ezer ukránt telepítettek át Oroszországba

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a háború kezdete óta több mint 500 ezer ukrán állampolgárt deportáltak Oroszországba. Azt mondta, a deportált ukránok Oroszország távoli régióiba kerülnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!