Az oroszok és az ukránok békét kötöttek volna, de a Nyugat nem engedte

Naftali Benet izraeli miniszterelnök
Naftali Benet izraeli miniszterelnök 2021. október 10- én
Vágólapra másolva!
Naftáli Benet volt izraeli kormányfő egy interjúban azt mondta, hogy a Moszkva és Kijev közötti béketárgyalásokat az Ukrajna elleni orosz invázió kezdeti szakaszában a nyugati országok szakították meg. Nagyon úgy tűnik, hogy hiába állt készen a békekötésre Putyin és Zelenszkij, az Egyesült Államok érdekei mást kívántak.
Vágólapra másolva!

Benet, aki a háború elején közvetítői szerepet vállalt Oroszország és Ukrajna között, egy csaknem ötórás YouTube-interjúban – amelyből az izraeli média szombat este óta több részletet közölt – részletesen beszámolt egyebek mellett a Vlagyimir Putyin orosz, Volodimir Zelenszkij ukrán, Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnökkel és az Olaf Scholz német kancellárral folytatott tárgyalásairól.

Naftali Benet volt izraeli miniszterelnök Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Ilia Yefimovich

Az interjúban a saját állítása szerint semleges álláspontot képviselő

Benet azt mondta: lépéseit a legapróbb részletekig egyeztette Washingtonnal, Berlinnel és Párizzsal.

A kérdésre, hogy a Nyugat döntött-e a tárgyalások megszakításáról, a volt izraeli kormányfő sajtóbeszámolók szerint kijelentette:

Lényegében igen.

Benet azt mondta: az orosz–ukrán tárgyalásokon 17–18 megállapodástervezet is született, amelyek közül eddig egy sem szivárgott ki. Közölte, hogy az első eszmecserék egyikén Putyin kifejezte készségét az orosz „különleges hadművelet" céljaként megnevezett „nácitlanítás" és „demilitarizálás" feladására, Zelenszkij pedig nem zárkózott el az ukrán NATO-tagságról való lemondásról.

Az izraeli exkormányfő szerint a Nyugat végül úgy döntött, hogy „határozottabb álláspontot képvisel".

Ezzel egyébként Benet - állítása szerint - már egyetért. Az orosz kormány egyértelmű beismerésként kommentálta Benet szavait.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!