Újabb és újabb atomfegyvereket hoznak Európába - közel az atomháború?

Vágólapra másolva!
Egyre nő a nukleáris fegyverarzenál Európában. Legutóbb az orosz védelmi miniszter jelentette be, hogy a fehérorosz légierő képessé vált nukleáris robbanótöltetek bevetésére. Nem sokkal korábban a brit védelmi minisztérium azt közölte, hogy Nagy-Britannia olyan lövedékeket adna át Ukrajnának, amelyek szegényített urániumot tartalmaznak. Ráadásul már az Egyesült Államok is szállított levegőből ledobható gravitációs nukleáris fegyvereket Európába. Közben Oroszország egyértelmű üzenetet küldött arról, mikor hajlandó bevetni az atomfegyvert.
Vágólapra másolva!

A fehérorosz támadó légierő repülőgépeinek egy része képességet szerzett arra, hogy ellenséges objektumokra nukleáris felszereltségű megsemmisítő eszközökkel mérjen csapást" – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden, az orosz fegyveres erők parancsnoki értekezletén, számolt be róla az Origo.

Sojgu hozzátette, hogy a fehérorosz hadsereg nukleáris rakéták indítására alkalmas Iszkander-M komplexumot is kapott.

Sojgu szerint

mindez válasz a NATO egyesített erőinek fokozott harckészültségére és a szövetség felderítő tevékenységének fokozására Oroszország és Fehéroroszország határai közelében.

A bejelentés nem sokkal azután érkezett, hogy Oroszország egyértelmű üzenetet küldött arról, hogy mi tartozik Oroszország „nukleáris védőernyője” alá.

Amerika terve atomháborúba sodorná a világot

Washington támogatja az ukrán támadásokat a Krím-félszigeten lévő katonai célpontok ellen, jelentette ki február közepén az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese. Victoria Nuland azt is hozzátette, hogy Ukrajna nem lesz biztonságban, amíg a Krím-félsziget nem lesz legalább demilitarizálva - vagyis, az ő értelmezésében ez azt jelenti, hogy addig, amíg ki nem vonulnak az oroszok.

Oroszország álláspontja azonban világos: a Krímet orosz területnek tekintik, így a félsziget Oroszország „nukleáris védőernyője” alá tartozik.

Erről Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője többször beszélt.

- mondta Nuland nyilatkozatára reagálva Maria Zaharova, aki megjegyezte, hogy egyes amerikai tisztviselők, mint egy őrült, úgy álmodoznak Oroszország legyőzéséről.

Az Egyesült Államok azonban nem csak Ukrajnában aktív. A NATO tagjaként az európai atomfegyvereinek modernizációs terveit is felgyorsította. Legalábbis ez derült ki egy amerikai diplomáciai táviratból tavaly ősszel.

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Jose Colon

A Politico által megszerzett diplomáciai távirat szerint továbbfejlesztett B61-12-es, levegőből ledobható gravitációs nukleáris fegyvereket szállítanak Európába az Egyesült Államokból.

Már az ukrajnai háború előtt is tervben volt a nukleáris arzenál modernizálása, mivel a készlet így biztonságosabban tárolható, közölte a Pentagon szóvivője, Patrick Ryder dandártábornok a Politicóval. Mint fogalmazott:

A 10 milliárd dolláros B61-12 élettartam-hosszabbítási programot az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma irányítja, és

célja, hogy számos korábbi változatot, köztük a Németországban, Olaszországban, Belgiumban, Hollandiában és Törökországban lévő légi bázisokon tárolt mintegy 100 bombát lecseréljék.

Vagyis ezen országokban nyilvánvalóan jelen vannak az atomfegyverek.

A minap ráadásul

egy megsérült atombombáról érkezett hír Hollandiából.

Az Amerikai Tudósok Szövetsége (FAS) egy fényképet mutatott be, amelyen amerikai katonák – köztük két tűzszerész és egy civil – vizsgálnak meg egy sérült B61-es bombát. Úgy tűnik, a nukleáris fegyver egy behatás következtében megcsavarodott, és az egyik farokszárnya is hiányzik, emellett egy látható lyukat rózsaszín ragasztószalaggal fedtek le – írta a The Guardian.

A FAS hétfői jelentése szerint a képet az ország egyik nukleáris fegyverkezési létesítménye, az új-mexikói Los Alamos Nemzeti Laboratórium 2022-es, diákoknak szóló bemutatójához csatolta, és

a kép helyszínéül a holland Volkel légitámaszpontot jelölte meg. Ez egyike annak a bázisnak, ahol jelenleg az Egyesült Államokkal kötött nukleáris megállapodás keretében B61-es gravitációs nukleáris bombát tárolnak

- vagyis Hollandiában van az a bázis, ahol atomfegyvereket tárolnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!