Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Meglopják, átverik a befogadó brit családokat az ukrán menekültek

utcakép Nagy-Britannia
Vágólapra másolva!
Egyre több ukrán menekülteket befogadó brit polgár válik csalás és lopás áldozatává – írja a Daily Mail. A lap szerint a befogadók szigorúbb ellenőrzést követelnek annak érdekében, hogy ne lopják meg őket a saját otthonaikban. Egyre több a jelzés arra vonatkozóan is, hogy egyes ukránok visszaélnek a brit szociális rendszerrel, amely befogadta őket.
Vágólapra másolva!

Az orosz-ukrán háború kitörése óta – a Homes for Ukraine program keretében – mintegy 170 ezer ukrán menekültet fogadtak be otthonaikba brit családok. A Daily Mail szerint azonban a program ezer sebből vérzik: a

befogadók és a menekültek kapcsolata gyakran megromlik a mélyen gyökerező kulturális különbségek és a házigazdákra nehezedő pénzügyi terhek miatt, amelyet az elszálló rezsiárak csak tovább súlyosbítanak.

A programban – és az ukrán menekültekben – csalódott angolok online közösségeket működtetnek, egymás támogatására. A Daily Mail szerint

ezeken a fórumokon gyűlnek össze a meglopott és a becsapott házigazdák, de olyan feleségek is, akik férjeinek fejét „elcsavarták" Ukrajnából érkezett nők.

A Homes for Ukraine program keretében a menekültek az első naptól kezdve jogosultak Nagy-Britanniában élni, az ellátásokat igénybe venni és dolgozni is – bár ez utóbbi joggal nem igazán kívánnak élni. Egyes ukránok – derül ki az online közösségek üzeneteiből –

kihasználják a brit jóléti rendszert azzal, hogy igénybe veszik a társadalombiztosítási és egyéb juttatásokat, miközben sokan közülük valójában jómódú emberek.

A jelzések szerint az ukrán menekültek közül sokan a Harrodsban vásárolnak, botoxinjekciós kezelésekre járnak és Apple termékekkel veszik magukat körül – miközben a közüzemi számlákra nem költenek, azt a befogadó családokra hagyják.

Sorra indulnak az országban ukrán tulajdonú, ukrán „menekülteket” kiszolgáló vállalkozások, például olyanok, amelyek szépségkezeléseket (botox, tartós smink) kínálnak, de akad olyan is, amely heti rendszerességgel indít utazásokat ukránoknak – Ukrajnába, oda-vissza úttal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről