Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Magánlakásokba helyezné el az illegális bevándorlókat a New York-i polgármester

Amerikai Egyesült Államok, illegális bevándorlók
RIO GRANDE CITY, TX - DECEMBER 07: A U.S. Border Patrol officer body searches an undocumented immigrant after he illegally crossed the U.S.-Mexico border and was caught on December 7, 2015 near Rio Grande City, Texas. Border Patrol agents continue to detain hundreds of thousands of undocumented immigrants trying to avoid capture after crossing into the United States, even as migrant families and unaccompanied minors from Central America cross and turn themselves in to seek assylum. John Moore/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Eric Adams, New York demokrata párti polgármestere nemrég azt mondta, hogy azt szeretné, ha az illegális bevándorlókat a New York-i lakosoknál helyeznék el városszerte.
Vágólapra másolva!

Sajtótájékoztatóján, amelyen a tisztviselő város illegális bevándorlással kapcsolatos helyzetét ismertette, azt mondta, „az az elképzelésem, hogy az egyik következő lépés a migránsok magánlakásokba való költözése lesz. Ezzel pedig lehetőségünk lesz máshol felhasználni azt a 4,2 milliárd dollárt, amit a migránsok elhelyezésére kellene költenünk".

Eric Adams, New York demokrata polgármestere Forrás: Hans Pennink

A polgármester kifejtette, hogy New York-ban már nehezen találnak szállást az illegális bevándorlók tömegeinek, ennek érdekében pedig már vallási létesítményekben is migránsokat szállásolnak el több városrészben is.

A költségvetési hivatal adatai szerint a városháza éjszakánként 380 dollárt költ az illegális bevándorlók elhelyezésére, míg Adams új terve, miszerint istentiszteleti helyeken szállásolnák el őket, éjszakánként 125 dollárjába kerülne az adófizetőknek.

Adamsék egy olyan megállapodáson is dolgoznak az állami törvényhozással, amely az illegális pincelakásokat legalizálná, ezzel is növelve a rendelkezésre álló lakásmennyiséget a város területén.

Tavaly tavasz óta több mint 72 ezer illegális bevándorló özönlött New Yorkba, és jelenleg több mint 45 ezren vannak elhelyezve az adófizetők által finanszírozott szállásokon, például szállodákban és szükségszállásokon.

Özönlenek a déli határvidéken keresztül az illegális migránsok Texasban Forrás: AFP/Getty Images/John Moore

Adams októberben rendkívüli állapotot hirdetett New York városában az illegális bevándorlási válsága miatt, és 1 milliárd dollár segélyt kért a szövetségi kormánytól a segítségnyújtás érdekében. Mindeközben Greg Abbott republikánus texasi kormányzó is illegális bevándorlókat szállított a menedékvárosnak kikiáltott New Yorkba, ezzel is demonstrálva, hogy milyen nyomás nehezedik a déli államokra.

Adams polgármester nemrégiben aláírta azt a rendeletet, amely felfüggeszti New York City menedékjogról szóló törvényét, és

arra kérte az ügyet tárgyaló kerületi bíróságot, hogy vonja meg a város menedékváros státuszát.

A menedékjogról szóló törvényt korábban azért hozták, hogy a hajléktalan, és sokszor papírokkal sem rendelkező New-York-i lakosok mindig menedékre találjanak, azonban a város mostanra képtelenné vált arra, hogy menedéket biztosítson a naponta a városba özönlő illegális bevándorlók tömegeinek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről