Mexikóban brutálisan kivégezték az egyik önvédelmi csoport vezetőjét

Horizontal
The founder of Michoacan's vigilante movement, Hipolito Mora, attends a rally at the Revolution square in Mexico City on July 11, 2015, to demand the release of fellow prisoners, including the co-founder of the movement, Jose Manuel Mireles. AFP PHOTO/ Yuri CORTEZ (Photo by YURI CORTEZ / AFP)
Vágólapra másolva!
A nyugat-mexikói Michoacán államban csütörtökön brutálisan meggyilkoltak egy önvédelmi csoport ismert vezetőjét - közölte a szövetségi állam kormánya pénteken.
Vágólapra másolva!

Az állam főügyészének hivatala szerint szerint az önvédelmi csoport vezetőjét Morát és négy testőrét nappal támadták meg Felipe Carrillo Puerto városában, és a merénylők mindegyikükkel végeztek.

Hipolito Mora holttestét még fel is gyújtották, és szinte a felismerhetetlenségig összeégett.

Az önvédelmi csoportok egyfajta polgárőrségként működnek Mexikóban, és gyakoriak az ország azon részein, ahol a hatóságok nem tudják fenntartani a rendet a bűnszervezetek miatt.

Mexikót évek óta erőszak sújtja, a kábítószerkartellek egymással harcolnak az állam egyes részeinek ellenőrzéséért, eközben mindenkit megölnek, aki veszélyezteti üzelmeiket: újságírókat, környezetvédőket és papokat, illetve átlagos polgárokat is, akik az útjukban állnak. Forrás: NurPhoto via AFP/Eyepix/NurPhoto/Eyepix

Ezek az önbíráskodó szervezetek helyenként segítettek visszaszorítani az erőszakot és megvédeni a lakosságot, azonban közülük néhányan bűnözői bandákkal álltak össze fegyverekért, illetve védelemért cserébe.

Hipolito Mora egy mexikóban alapított önvédelmi csoport vezetője Forrás: AFP/YURI CORTEZ/Yuri Cortez

2014-ben több önvédelmi csoport, köztük az, amelyet Mora alapított, rövid életű szövetséget kötött a szövetségi kormánnyal egy reguláris vidéki védelmi erő létrehozásával kapcsolatosan a szervezett bűnözés ellen.

A 67 éves Mora az utóbbi időben lemondott az önvédelmi szervezetben betöltött szerepéről, de nemrég úgy nyilatkozott, hogy

a régióban megnövekedett bűnözés hatására újra fegyvert fog.

Alfredo Ramírez Bedolla, Michoacán kormányzója a Twitteren "gyáva gyilkosságnak" nevezte a támadást, és ígéretet tett arra, hogy a tetteseket az igazságszolgáltatás elé fogják állítani.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről