Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Orbán Viktor: Csak a magyar modell működik a migránshelyzet kezelésére

ORBÁN Viktor; NEHAMMER, Karl; VUCIC, Aleksandar, Magyar-szerb-osztrák migrációs csúcs Bécsben
Bécs, 2023. július 7. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Karl Nehammer osztrák kancellár (k) fogadja Orbán Viktor kormányfőt (j) és Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnököt a bécsi kancellári hivatalban a magyar-szerb-osztrák migrációs csúcs előtt 2023. július 7-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
Magyarország nem támogatja a kötelező kvótát, amit Brüsszel megpróbál ránk erőltetni, nem fogjuk hagyni, hogy migránsgettók létesüljenek Magyarországon - mondta Orbán Viktor Bécsben, miután az illegális migráció elleni fellépésről tárgyalt Karl Nehammer osztrák kancellárral és Alekszander Vucic szerb államfővel. 
Vágólapra másolva!

jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Bécsben rendezett magyar-osztrák-szerb migrációs csúcstalálkozón. A kormányfő úgy fogalmazott: egy hatékony magyar modellt, egy nyilvánvalóan nem működő új európai modellre kellene felváltani.

jelentette ki.

Szomorúnak nevezte a helyzetet, és úgy fogalmazott: Magyarországnak nemcsak az illegális migránsokkal és az embercsempészekkel, hanem Brüsszellel szemben is meg kell védenie magát, és meg is fogja tenni.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Karl Nehammer osztrák kancellár (k) fogadja Orbán Viktor kormányfőt (j) és Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnököt a bécsi kancellári hivatalban a magyar-szerb-osztrák migrációs csúcs előtt 2023. július 7-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

"Egész Európát védjük"

A magyarok nemcsak Magyarországot védik, hanem egész Európát, benne Ausztriát is az illegális bevándorlókkal szemben - jelentette ki Orbán Viktor. A kormányfő elmondta: tavaly Európa határai mentén összesen 330 ezer illegális migránst állítottak meg, ebből 270 ezret a magyar-szerb határon.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: a magyar modell - amely hatékony -, egy egyszerű gondolaton nyugszik. Senki sem léphet be az ország területére amíg az általa leadott menekültügyi kérelmet el nem bírálták.
Bejönni akkor lehet, ha a beadott kérelemre van pozitív válasz - tette hozzá.

A miniszterelnök rámutatott:

Azonban nem ez történik, mert olyan szabályozást fogadtak el Brüsszelben, amely kötelező kvótákat ír elő, és menekülttáborok, "migránsgettók" létrehozását teszi kötelezővé a tagállamoknak. Ez pedig nem csak Magyarországnak rossz - mondta Orbán Viktor. Hozzátette: lehet, hogy ez a szabályozás segítséget jelent Olaszországnak, de biztosan rontaná Ausztria helyzetét Magyarország felől.

A magyar miniszterelnök méltatva Aleksandar Vucic szerb elnök munkáját a nemzetek együttműködésében, azt mondta: Szerbia és Magyarország nélkül Ausztriában, Németországban, Hollandiában sok százezerrel több illegális migráns lenne, mint amennyi most van. Orbán Viktor köszönet mondott Karl Nehammer osztrák kancellárnak is, amiért a legutóbbi brüsszeli EU-csúcson kiállt Magyarország mellett. Ugyanis lehet, hogy vannak megoldások, amelyek jók a tengeren, de ugyanazok a megoldások rosszak lesznek a szárazföldön - jelezte.

fűzte hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország különleges helyzetben van, keleti szomszédjában, Ukrajnában háború van, a déli határokon keresztül pedig a legforgalmasabb migránsútvonal helyezkedik el.

Orbán Viktor: Ez meghívólevél a migránsoknak

Kérdésekre válaszolva Orbán Viktor arról tájékoztatott: Svédország NATO-csatlakozásáról a magyar kormány már döntött, támogatja azt, a magyar parlament azonban még nem ratifikálta ezt a döntést. Magyarország kapcsolatban áll a NATO főtitkárával és a Törökországgal is, ha úgy látják, hogy "tennivaló van", akkor cselekedni fognak - fűzte hozzá.

A kormányfő energiapolitikai kérdésre válaszolva emlékeztetett: hosszú évtizedeken keresztül Szerbia a gázt Magyarországon keresztül kapta, és amennyire szükségük volt, mindig rendelkezésre állt számukra. Most a helyzet megfordult, a magyarok kapják a gázt Szerbiától, és a szerbek ugyanazt a magatartást mutatják, mint amit a magyarok hosszú éveken keresztül - húzta alá Orbán Viktor.
A miniszterelnök szerint ez a példa jól mutatja, hogy milyen mélyen össze vannak kapcsolódva a közép-európai országok, és milyen jelentősége van annak, hogy ezek a nemzetek politikai ideológiáktól függetlenül tudatában legyenek közös sorsuknak.

A közmédia kérdésére válaszolva Orbán Viktor Magyarországot olyan országnak nevezte, ahol jelen pillanatban kis túlzással "zéró migráns van", az egyetlen migránsmentes hely egész Európában. Ennek okaként a miniszterelnök a jogi és fizikai védelmi rendszert nevezte meg. A védelem egyik része a kerítésépítés és annak megvédése, amelyen bár néha "átlógnak" a migránsok - mert már fel vannak fegyverezve, és időnként "durva akciókat" indítanak a határőrök, illetve a kerítés ellen - a nagy részüket "meg tudják fogni", ők pedig már nem érkezhetnek meg illegális migránsként Ausztriába. A jogi védelem pedig a lezárt, pozitív elbírálású menekültügyi eljáráshoz köti a belépést. Akik nem így jönnek, azt visszaviszik a határ túloldalára.

Ez az egyetlen modell, ami működni fog - jelentette ki a miniszterelnök, azonban megjegyezte: az EU ezt a döntő lépést a "külső hotspotokról" nem meri megtenni. Hozzátette: míg ezt nem teszik meg, minden intézkedés a céljai ellenkezőjét fogja okozni.

hangsúlyozta Orbán Viktor. Az EU azonban a döntő lépés megtétele helyett az egyetlen országot, amely azt már megtette, vissza akarja rángatni a sikertelen migránspolitika területére - emelte ki a miniszterelnök.

Behúzták a menekültügyi féket

jelentette ki Karl Nehammer osztrák kancellár. "Szövetségesek vagyunk az illegális migráció elleni harcban s együtt lépünk fel a szervezett bűnözés ellen" - jelentette ki a kancellár, hangsúlyozva: "a nemzetközi szervezett bűnözéssel szemben csak nemzetközi együttműködéssel lehet hatékonyan fellépni".

"Az együttműködés minden lépése mögött az emberi cél az, hogy véget vessünk a Földközi-tengeren sokasodó halálesetek számának" - jelentette ki Nehammer. Hozzátette: ehhez elengedhetetlen, hogy a harmadik államokban bevezessék a menekültügyi eljárásokat és ezzel csökkentsék a Nyugat-Balkánra nehezedő nyomást.

mondta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök, aki elmondta, hogy a csúcstalálkozón háromoldalú nyilatkozatot is aláírtak az észak-macedóniai határhelyzettel kapcsolatban.

Ők tárgyaltak

Az illegális migrációval szembeni magyar–osztrák–szerb kormányközi együttműködés újabb csúcstalálkozójára Bécsbe utazott pénteken Orbán Viktor miniszterelnök. A bécsi kancelláriára összehívott egyeztetésen Orbán Viktoron kívül Karl Nehammer osztrák kancellár, Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök, valamint a külügyminiszterek, a belügyi és a rendőri vezetők vesznek részt.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k), Karl Nehammer osztrák kancellár (j) és Aleksandar Vucic szerb államfő (b) a magyar-osztrák-szerb plenáris megbeszélés utáni sajtótájékoztatón a Várkert Bazárban 2022. október 3-án Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

- közölte közösségi oldalán pénteken Orbán Viktor kormányfő.

Megállapodás tavaly novemberben

Legutóbbi, novemberi csúcstalálkozójukon szerződést írtak alá, hogy a három ország képviselői együttesen lépnek fel az illegális migrációval szemben. Ausztria, Magyarország és Szerbia kisegíti egymást ebben a kihívásban. Ez a találkozó nem csak a magyaroknak fontos, az egész Balkán szenved, és azt is ki kell mondani, a migrációt nem menedzselni kell, hanem megállítani – mondta akkor a magyar kormányfő. Orbán Viktor hangsúlyozta:

Magyarország ezért azt sürgeti, hogy hagyják jóvá Belgrád teljes jogú tagságát. A miniszterelnök szerint amíg ez nem történik meg, addig azt kell elérni, hogy a migrációs védvonal minél délebbre kerüljön.

A novemberi belgrádi találkozón a szerb köztársasági elnök kifejtette: Szerbia nem akar parkolópálya lenni a migránsok számára. Azokat, akiknek nincs esélyük menekültstátust kapni, a származási országukba kell vinni – tette hozzá.

Karl Nehammer osztrák kancellár pedig a sajtótájékoztatón megjegyezte: ez egy bizalmon alapuló együttműködés. Az országok partneri megállapodást kötöttek az illegális migráció ellen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről