Brüsszeli korrupciós botrány: két újabb baloldali képviselő mentelmi jogát függesztik fel

Belgium - Brussels - European Commission EUROPEAN UNION BUILDING FLAG FACADE Belgium buildings front EUROPE EU capital apartment building
EU flags outside the European Commission building in the Belgian capital Brussels. 24.06.2017. The European Commission is based at the Berlaymont building, built between 1963 and 1967. In 1992 the Berlaymont building was closed due to the presence of asbestos and extensively renovated. The modernized building reopened on 21 October 2004. - NO WIRE SERVICE - Photo: Sascha Steinach/dpa-Zentralbild/dpa | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Az újév első munkanapján folytatódott a brüsszeli korrupciós botrány. Két, baloldali európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kéri a belga ügyészség.
Vágólapra másolva!

A két képviselő a Gyurcsányné-féle szocialista frakció tagjai, az olasz Andrea Cozzolino és a belga Marc Tarabella.

Mindkettő ellen az Európai Parlament baloldali alelnöke, a már börtönben tartott Eva Kaili korrupciós ügye miatt nyomoznak. A belga ügyészség szerint ők is pénzt kaptak. Eva Kaili mentelmi jogát egyébként nem kellett felfüggeszteni, mert őt tetten érték, a bőröndjében - és később az apjánál is - sokszázezer eurót találtak, készpénzben, főleg 50 eurósokban. Arab országoktól kaptak korrupciós pénzt.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke közösségi oldalán azt írta, senki sem marad büntetlenül.

Az Európai Parlament közleményéből az is kiderül, hogy az EP elnöke a belga igazságügyi hatóságok kérésére

sürgősségi eljárást indított a két európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztése érdekében.

Az első eljárási lépéseket megtették, és az elnök az első lehetséges alkalommal, január 16-án a plenáris ülésen bejelenti a kérelmet. Ezt követően az EP eljárási szabályzata szerint a kérelmet a Jogi Bizottsághoz (JURI) utalják, hogy határozati javaslatot terjesszenek elő.

"Az Európai Parlament az első pillanattól kezdve minden tőle telhetőt megtett, hogy segítse a nyomozást, és továbbra is gondoskodni fogunk arról, hogy ne maradjon büntetlenség. A felelősök a Parlamentet a törvény oldalán fogják találni. A korrupció nem kifizetődő, és mi mindent megteszünk a korrupció elleni küzdelem érdekében" - mondta Metsola elnök.
Metsola a következő hetekben ismerteti reformszándékait is, áll a közleményben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről