A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Rendőrőrsöt gyújtottak fel, rendőrökre lőttek szilveszterkor Franciaországban, a belügyminiszter örül - videók

tüntetés, Franciaország, sajtószabadság, rendőri erőszak, gyújtogatás, rongálás, tömeg, 2020.11.28.
PARIS, FRANCE - NOVEMBER 28: Smoke and flares rise from burning car during a demonstration against the newly passed controversial global security law, in Paris, France, on November 28, 2020. The global security legislation passed by the French Parliament aims to ban the distribution of photos in which police officers and gendarmes can be identified in a way which is harmful to their image. Julien Mattia / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Több francia városban is voltak zavargások, csaknem 700 autót gyújtottak fel és közel félezer embert vettek őrizetbe szilveszterkor Franciaországban. A francia belügyminiszter közleménye szerint azonban jelentősebb incidens nélkül zajlott le a szilveszteri ünneplés az országban - számol be minderről a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Rendkívül magas készültséggel várták az év végét a francia hatóságok, országszerte 90 000 rendőrt és csendőrt mozgósítottak szilveszter éjjelére, derül ki Gérald Darmanin belügyminiszter közleményéből.

Gerald Darmanin, a francia belügyminiszter Forrás: AFP/Thomas Samson

A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a 2022-es szilveszter mérlege történelmi jelentőségű javulást mutat a felgyújtott járművek számát illetően, ugyanis "csupán" 690 autót gyújtottak fel országszerte.

A közleményben szereplő adatok szerint ez a szám a tavalyi évben 874 volt, ami 21 százalékos javulást jelent.

Darmanin arra is kitér, hogy 490 személyt vettek őrizetbe, 11 százalékkal többet, mint az előző évben, ebből a miniszter azt a következtetést vonta le, hogy az utcára vezényelt rendőrök és csendőrök teljes mértékben képesek voltak biztosítani a közrendet, a városokban készült felvételek azonban korántsem erről tanúskodnak. Ahogy azt az Origo megírta, ez több száz rendőrök elleni támadást jelent, gyakorlatilag ugyanis csak őket vitték be.

Bár a francia belügyminiszter szerint nem történt említésre méltó incidens az országban, a Nantes-ban élőknek erről bizonyára más a véleményük. A városban szilveszter éjjelén több autót is felgyújtottak a rendbontók, majd a kiérkező rendőrökre és tűzoltókra támadtak tűzijátékokkal.

Az Ouest France nevű regionális lap munkatársa, Christophe Jaunet arról számolt be, hogy Nantes-ban és vonzáskörzetében mintegy harminc autót gyújtottak fel december 31-én éjjel, a történtekkel kapcsolatban 15 főt vettek őrizetbe.

A Valeurs actuelles nevű lap újságírója, Amaury Brelet értesülései szerint a Párizzsal szomszédos Seine-Saint-Denis megyében szilveszter éjjelén 57 embert tartóztattak le a rendőrök, 15 járművet és 14 szemetest gyújtottak fel, 233 esetben lövöldöztek pirotechnikai eszközökkel és a rendőröknek 63 alkalommal kellett fegyvert használniuk.

Ezzel azonban még nincs vége a zavargásoknak, a Le Dauphiné Libéré nevű francia helyi lap számolt be róla, hogy az ország délkeleti részén lévő Drôme megye Pierrelatte nevű településén egy csendőrkaszárnyát ért támadás, tűzijátékkal lőttek az épületre, amely lángra kapott. Itt sem személyi sérülés, sem anyagi kár nem keletkezett, de a megye több más településén felgyújtottak több szemetest és autót is.

Egy felgyújtott autó Párizsban (illusztráció) Forrás: AFP/Anadolu Agency/Julien Mattia

Az ország déli részén található Haute-Garonne megyében szintén mozgalmas volt 2022 utolsó éjszakája; 41 tűzesetet jelentettek a hatóságok, a La Dépêche nevű lap értesülései szerint egy gyermekotthon is lángra kapott, az épületben tartózkodó hat személyt egy közeli településen szállásolták el.

Bordeaux városában szintén mozgalmas volt a szilveszter éjjel, többtucatnyi vandál személy tűzijátékkal lövöldözött az utcán; a helyszínen készült felvételen jól látszik, hogy a lövedékeket szándékosan emberekre irányították.

Gérald Darmanin belügyminiszter mindeközben a tengerentúli Mayotte szigetén tartózkodott (éppen azért, hogy az ottani rendőrök elleni támadásokról tájékozódjon - a szerk.), onnan mondott köszönetet a Franciaország-szerte mozgósított 90 000 rendőrnek és csendőrnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!