Már több mint 800 izraeli halt meg a véres terrorista támadásban, rengeteg a sebesült

palesztin, izrael, konfliktus, rombolás, támadás, háború
A missile explodes in Gaza City during an Israeli air strike on October 8, 2023. srael, reeling from the deadliest attack on its territory in half a century, formally declared war on Hamas Sunday as the conflict's death toll surged close to 1,000 after the Palestinian militant group launched a massive surprise assault from Gaza. (Photo by MAHMUD HAMS / AFP)
Vágólapra másolva!
Legalább 800 izraeli halálos áldozata van a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista szervezet a hét végén Izrael ellen indított támadásának, több mint 2500 sebesültről is tudni - jelentette hétfőn a The Jerusalem Post című izraeli újság hírportálja.
Vágólapra másolva!

Több mint 130 civilt és izraeli katonát továbbra is túszként tartanak fogva Gázában - tudatta a Haárec című izraeli újság.

Forrás: AFP/Mahmud Hams

Az izraeli hadsereg szóvivője azt közölte, a fegyveres erők válaszul támadást intéztek a Hamászhoz köthető gázai létesítmények ellen, a támadások jelenleg is tartanak.

Izrael több mint 500 célpontra mért csapást az éjszaka folyamán a Gázai övezetben

- közölte az izraeli hadsereg hétfő reggel.

Az izraeli katonaság szóvivője tudatta, hogy az övezet közelében még 7-8 helyen folynak harcok, négy hadosztályt vezényeltek az ország déli részébe, és a tervezettnél tovább tart a biztonság helyreállítása. Beszámolt arról is, hogy a Hamász iszlamista fegyveresei közül páran továbbra is képesek bejutni Izraelbe.

Harcokat jelentettek a többi között a Gázai övezetnél lévő Beri kibuc közeléből, amely alatt az izraeli hadsereg feltételezése szerint az övezetbe vezető alagút húzódhat.
Az izraeli katonák összecsaptak palesztin fegyveresekkel a Gázától mintegy öt kilométerre lévő Kfar Aza kibucnál is, valamint palesztinokat láttak Nirim kibuc kerítésénél is.

Az éjszaka folyamán a Hamász rakétája közvetlenül egy épületbe csapódott Ashkelonban. A sérültek számát kétezerre teszik, több százan vannak válságos állapotban - írja a jpost.com.

Egy izraeli csapások során lerombolt épületet Gázában Forrás: AFP/Mohammed Abed

Az ENSZ szerint eddig mintegy 123 000 ember menekült el a Gázai övezetből, és közel 74 ezren kerestek menedéket az iskolákban és egyéb óvóhelyeken. A gázai kórházak megteltek és áramszünetekkel küszködnek.

Gázai egészségügyi források szerint az övezetben már több mint 400 halálos áldozata van az izraeli ellentámadásnak. A halottak között 20 gyerek van, illetve 200 sebesültről is tudni.
Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatala (UNRWA) azt közölte, támadás érte az egyik iskoláját is. Az épületben mintegy 220 ember keresett menedéket, áldozatokról egyelőre nem tudni.

Az izraeli hadsereg mindeközben az X közösségi portálon azzal vádolta meg a palesztin fegyvereseket, hogy élő pajzsnak használja a civil lakosságot a Gázai övezetben, és "terrorista infrastruktúrát" telepítenek civil létesítmények közé. Az X-en közzétett üzenetben az izraeli haderő háborús bűncselekményekkel vádolja a Hamászt, és azt írják, hogy a palesztin fegyveresek a civilek szándékos meggyilkolása mellett holttesteket csonkítanak és gyaláznak meg, és civileket hurcolnak el és tartanak fogva túszként.

Forrás: AFP/Mahmud Hams

Több más nemzet is azt mondta, hogy a Hamász megölte vagy elrabolta saját állampolgárait.
Az Egyesült Államok közelebb helyezte repülőgép-hordozóját Izraelhez és bejelentette, hogy több fegyvert küld majd.
Az amerikai tisztviselők arra számítanak, hogy Izrael a következő 48 órán belül szárazföldi behatolást indít Gázában - írja a BBC.

A szombaton indított támadásban az Iszlám Dzsihád is részt vett. Mindkét szervezetet számos ország terrorszervezetként tartja számon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről