Az oroszok sorra semmisítik meg a drónokat, az ukránoknak esélyük sincs

Események

Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 733. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.

 

04:34
február 26, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

04:37
február 26, 2024
Vágólapra másolva!

Először közölt adatot Ukrajna a katonai veszteségekről

Az Ukrajna ellen indított teljes körű orosz háború két éve alatt 31 ezer ukrán katona vesztette életét - jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján.  "Ebben a háborúban 31 ezer ukrán katona halt meg. Nem 300 ezer és nem 150 ezer, ahogy Putyin és álnok köre hazudja. De minden ukrán katona nagy veszteség számunkra" - mondta. Zelenszkij a két éve kezdődött háború óta most először közölt adatot az elesett ukrán katonák számáról. Hozzátette, hogy tudomása szerint Oroszország 180 ezer katonát veszített. "Nem tudom, hány eltűnt emberük van, de azt tudom, hogy a sebesültekkel együtt akár 500 ezren is lehetnek" - fűzte hozzá. (MTI)

04:39
február 26, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz rakétatámadás érte Dnyiprót

Az oroszok február 25-én cirkálórakétákkal és drónokkal támadták Dnyipro és Dnyipropetrovszk területét, legalább négy ember megsérült - jelentette Szerhij Liszak kormányzó.

 

05:12
február 26, 2024
Vágólapra másolva!

Két civil halt meg Herszonnál az orosz bombázás után

Egy 44 éves férfit és egy 62 éves nőt öltek meg orosz lövedékek otthonuk udvarán a herszoni területen lévő Tiahynkában - jelentette Oleksandr Prokudin kormányzó február 25-én.

 

06:32
február 26, 2024
Vágólapra másolva!

Tegnap is több mint tízezren jöttek Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4573 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5494 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 
A beléptetettek közül 37 embernek állítottak ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - áll a tájékoztatásban. 

07:30
február 26, 2024
Vágólapra másolva!

Óriási a hiány a lőszerekből

Németország kétségbeesetten keres lőszert az ukrán fegyveres erők számára szerte a világon. Megpróbálunk lőszert vásárolni a világ minden tájáról - mondta Christian Freuding tábornok, a német védelmi minisztérium Ukrajna különleges főhadiszállásának vezetője. Megjegyezte, hogy tüzérségi és légvédelmi lőszer "nem kapható bőven a boltok polcain".

A nyugati hírszerző szolgálatok szerint Ukrajna saját tartalékai legkésőbb júniusban, de valószínűleg korábban is elfogynak.

A harctéren a helyzet kritikus az ukrán csapatok lőszerhiánya miatt.

07:59
február 26, 2024
Vágólapra másolva!

Ejtőernyősök támadtak Artemovszk mellett

A kosztromai ejtőernyősök megsemmisítették az ukrán fegyveres erők egy csoportját az Artemovszk melletti erődben.

Az ejtőernyősök megtámadták az ellenség védelmi állásait, megsemmisítve az Ukrán Fegyveres Erők nagyszámú állományát. A feladat elvégzése után a páncéloscsoport azonnal biztonságos területre vonult vissza

- tette hozzá az orosz védelmi minisztérium.

08:37
február 26, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország integrált rendszert fejlesztett ki a drónok ellen

Oroszország kifejlesztette a "Stupor" rendszert a létesítmények védelmére a dróntámadások ellen. Az integrált rendszer magában foglalja a drónok felderítését és semlegesítését szolgáló eszközöket is - mondta Vlagyiszlav Kustarev, a Stupor LLC fejlesztési igazgatója.

Egységes rendszert fejlesztettünk ki, amely egymást kiegészítő észlelő rendszereken alapul, mint például radarállomás, rádiófrekvenciás szkenner és optikai drónfelismerő. A mesterséges intelligencia technológiák lehetővé teszik, hogy a Stupor rendszer kezelő nélkül működjön 

- tette hozzá Kustarev.

09:12
február 26, 2024
Vágólapra másolva!

Az oroszok megsemmisítették az ukránok drónjait Kupjanszk térségében

Oroszország légvédelmi rakétarendszerének (SAM) legénysége megsemmisítette az Ukrán Fegyveres Erők harci és felderítő drónjait Kupjanszk térségében - közölte az orosz védelmi minisztérium.

A légelhárító rakétarendszerek jól teljesítenek, minden típusú célponttal megbirkóznak, különösen az újakkal, amelyeket az ellenségnek szállítanak nyugatról 

- tették hozzá.

09:54
február 26, 2024
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államoknak ki kell vonnia nukleáris fegyvereit Európából

Az Egyesült Államoknak ki kell vonnia nukleáris fegyvereit Európából, mert veszélyes és növeli az eszkaláció kockázatát – mondta a RIA Novostinak Alicia Sanders-Zakre, a nukleáris fegyverek felszámolására irányuló nemzetközi kampány (ICAN) koordinátora.

Októberben az ICAN azt közölte, hogy bizonyíték van arra, hogy az Egyesült Államok nukleáris robbanófejek telepítését tervezi az Egyesült Királyságban, az öt NATO-országban már üzembe helyezett több száz robbanófej mellett. 

A szervezet szerint az Egyesült Államoknak körülbelül 150 atombombája van a németországi, olaszországi, hollandiai, belgiumi és törökországi amerikai légi támaszpontokon. Januárban Gennagyij Gatilov, Oroszország ENSZ- képviselője Genfben azt mondta, hogy jelenleg a legnagyobb nukleáris kockázat az Egyesült Államok és a NATO eszkalációs stratégiájából fakad az ukrán válságban, ami közvetlen katonai konfrontációt válthat ki az atomhatalmak között.

10:43
február 26, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajnába látogatott a bolgár miniszterelnök

Ukrajnába érkezett a Nyikolaj Denkov miniszterelnök vezette bolgár delegáció – írja a Bolgár Nemzeti Televízió (BNT).

A bolgár delegáció vonattal érkezett Ukrajnába.

A delegációban van még Atanas Slavov igazságügyi miniszter, Rumen Radev energiaügyi miniszter és a vezérkari főnök - Emil Eftimov admirális.

11:18
február 26, 2024
Vágólapra másolva!

Avgyijivka helyreállításának ütemterve

Az orosz egységek teljesen megtisztították Avgyijivkát és haladnak előre – mondta Denis Pushilin, a DPR vezetője. Bejelentette, hogy a város aknamentesítése után elkészítik a helyreállítási tervet.

Az aknamentesítés után a törmeléket takarítják el, majd egy további ütemterv készül 

– mondta Pushilin.

11:54
február 26, 2024
Vágólapra másolva!

A CIA hírszerzési információkat szolgáltat Ukrajnának

A CIA hírszerzési információkat szolgáltat Ukrajnának az orosz csapatok elleni célzott rakétatámadásokhoz – mondta Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium.

Az USA és Nagy-Britannia koordinátákat biztosított az ukrán fegyveres erőknek a csapások végrehajtásához 

– mondta. December végén Ukrajna megtámadta Belgorodot egy cseh gyártmányú RM-70 Vampire MLRS-sel. 21 ember meghalt, több mint száz civil lakos megsérült. 

12:27
február 26, 2024
Vágólapra másolva!

Hatalmas gabonaszállítmány ömlött ki a határon

A Reuters jelentése szerint Kijev felszólította Lengyelországot, hogy büntesse meg azokat, akik felelősek azért, hogy a hétvégén ukrán gabonaszállítmány ömlött ki a határon - közölte hétfőn Olekszandr Kubrakov miniszterelnök-helyettes.

A tiltakozó lengyel gazdák lezárták az Ukrajnával közös határátkelőket, valamint autópályákat, és szándékosan kiöntötték az ukrán terményt a vasúti kocsikból.

Mintegy 160 tonna ukrán gabona semmisült meg egy lengyel vasútállomáson a tiltakozások közepette, amit egy magas rangú ukrán tisztviselő vasárnap felelőtlen tettnek nevezett.

Azokat, akik megrongálták a gabonát szállító szerelvényt, meg kell találni és meg kell büntetni 

- mondta Kubrakov az X-en. A múlt héten az ukrán határon már előfordult, hogy gabonát öntöttek ki a vonatokból.

13:02
február 26, 2024
Vágólapra másolva!

Kilenc drónt semlegesítettek az ukránok Harkovnál ma reggelig

Oroszország 14 támadó drónt és rakétát indított Ukrajna ellen vasárnap éjszaka és hétfő reggel. A légvédelmi rendszerek kilenc drónt, valamint három irányított rakétát semmisítettek meg Harkov és Dnyipropetrovszk régiók felett - közölte az ukrán légierő.

13:30
február 26, 2024
Vágólapra másolva!

Európai vezetők tárgyalnak ma Párizsban

Az európai vezetők hétfőn gyűlnek össze Párizsban, hogy üzenetet küldjenek Vlagyimir Putyinnak az európai elszántságról Ukrajnával kapcsolatban, és - Franciaország szerint - ellensúlyozzák a Kreml narratíváját, miszerint Oroszországnak mindenképpen győznie kell.

Emmanuel Macron francia elnök megbeszélésre hívta európai kollégáit az Élysée-palotába. 

A tervek szerint részt vesz többek között Olaf Scholz német kancellár, David Cameron brit külügyminiszter és Mark Rutte holland miniszterelnök, valamint a skandináv és balti országok vezetői.

13:56
február 26, 2024
Vágólapra másolva!

Dánia lezárta a vizsgálatot a vezetékrobbantások ügyében

Svédország után Dánia is lezárta vizsgálatot az Északi Áramlat balti-tengeri gázvezetékeken 2022 szeptemberében történt rejtélyes robbanások ügyében. Az Oroszországot Németországgal a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat-1és az Északi Áramlat-2 gázvezetéken 2022. szeptember 26-án történtek robbanások, Svédország és Dánia gazdasági övezetében.

Azt már korábban megállapították, hogy szándékos merénylet történt, de felelőst mind ez idáig nem neveztek meg. 

Az ügyben az orosz főügyészség nemzetközi terrorcselekmény címén indított eljárást. Oroszország az angolszász országokat tette felelőssé a történtekért.

A nyomozás eredménye alapján arra lehet következtetni, hogy szándékos szabotázs történt, de nincs meg a szükséges alap a bűnügyi vizsgálat folytatásához

 - közölte hétfőn a dán rendőrség.

14:31
február 26, 2024
Vágólapra másolva!

Németország és India titkos tárgyalásokat folytat Ukrajnáról

Németország és India titokban tárgyal a lövedékek vásárlásáról Ukrajna számára – írja a Spiegel.  

India még mindig meglehetősen nagy tüzérségi lőszerkészlettel rendelkezik. Új-Delhi a mai napig baráti kapcsolatokat ápol Moszkvával. Ennek következtében óvatos tárgyalások folynak arról, hogy lehet-e lőszert közvetítőkön keresztül beszerezni.

 

14:59
február 26, 2024
Vágólapra másolva!

Putyin Törökországba látogat a választások után

Vlagyimir Putyin orosz elnök Törökországba látogat, és valamikor a márciusi oroszországi elnökválasztás után tárgyalni fog Tayyip Erdogan török elnökkel - közölte hétfőn a Kreml.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elmondta, hogy mindkét vezető időbeosztása túlságosan zsúfolt ahhoz, hogy a választások előtt személyesen találkozzanak.

 

15:30
február 26, 2024
Vágólapra másolva!

Egy nap alatt öt ukrán drónt semlegesítettek

Öt ukrán pilóta nélküli légi járművet semlegesítettek az oroszok egy nap alatt a DPR városai felett, köztük egy felderítő drónt az egyik vasúti csomópont felett – közölte hétfőn a DPR védelmi parancsnoksága a Telegram csatornán.

16:10
február 26, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg hét támadást vert vissza Kupjanszk irányában

Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint az orosz csapatok Kupjanszk irányában hét támadást vertek vissza, az ukránok vesztesége 145 katona és egy tank volt.

17:06
február 26, 2024
Vágólapra másolva!

Az oroszok Donyeck irányában előnyösebb pozíciókat foglaltak el

Az orosz csapatok Donyeck irányában előnyösebb pozíciókat foglaltak el, visszaverték az ukrán fegyveres erők három támadását, az ukrán veszteségek több mint 420 főt tettek ki – jelentette az orosz védelmi minisztérium.

18:02
február 26, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz bejelentés az első Abrams tank megsemmisítéséről

19:11
február 26, 2024
Vágólapra másolva!

Az EU további egy évvel meghosszabbította a Fehéroroszországgal szembeni szankciók hatályát

Az Európai Unió további egy évvel, 2025. február 28-ig meghosszabbította a fehéroroszországi belső elnyomáshoz és a minszki vezetés által Oroszországnak, az Ukrajna elleni háborúhoz nyújtott támogatásához kapcsolódó korlátozó intézkedések hatályát - tájékoztatott az Európai Unió Tanácsa hétfőn.
 

A brüsszeli közleményben az uniós külügyi tanács emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió 2020 augusztusa óta büntetőintézkedések sorozatát vezette be a fehéroroszországi belső elnyomásért és emberi jogi visszaélésekért felelősökkel szemben, valamint az ukrajnai háború támogatása miatt. 

 

20:04
február 26, 2024
Vágólapra másolva!

A lengyel és a kanadai kormányfő támogatja a befagyasztott orosz vagyon felhasználását Ukrajna javára

A befagyasztott orosz vagyont Ukrajana javára kell felhasználni, ez ügyben egyetértés van Lengyelország és Kanada között - jelentette ki Donald Tusk lengyel kormányfő hétfőn Varsóban, a kanadai hivatali partnerével, Justin Trudeauval közös sajtóértekezleten.
 

A legfontosabb geopolitikai témákat, ezen belül Ukrajna orosz megtámadását illetően azonos a lengyel és a kanadai álláspont - közölte Tusk a kétoldalú tárgyalásokat követő sajtókonferencián.
    

A háborúban Ukrajna támogatásra szorul, az összes nyugati országnak határozottabban kell cselekednie - szorgalmazta Tusk, hozzátéve: több lehetőség is van arra, hogy a Nyugat "nagyon intenzív" nyomást gyakoroljon Oroszországra.

21:11
február 26, 2024
Vágólapra másolva!

A hollandok mintegy kétharmada továbbra is támogatná Ukrajnát

Két évvel azután, hogy Oroszország háborút indított Ukrajna ellen, a hollandok csaknem kétharmada továbbra is támogatná Ukrajnát pénzügyileg és katonailag - derül ki az RTL Nieuws holland műsorszolgáltató hétfőn közzétett felméréséből, amelyet az évforduló alkalmából készítettek.
 

A közvélemény-kutatás keretében 19 ezer embert kérdeztek meg, és a 13 százalékuk úgy nyilatkozott: szeretné, ha teljesen leállítanák az Ukrajnának nyújtott segélyeket. A megkérdezettek 55 százaléka elégedett a jelenlegi támogatással, 9 százalék többet adna, 15 százalék pedig folytatni szeretné ugyan a segítségnyújtást, de csökkentené annak mértékét.

21:39
február 26, 2024
Vágólapra másolva!

A Krímért folytatott harcra szólított fel az ukrán elnök

Ukrajnának és nemzetközi partnereinek folytatniuk kell a harcot a Krím visszafoglalásáért - jelentette ki Volodimir Zelenszkij hétfőn, a Fekete-tengeri félsziget orosz megszállásának tizedik évfordulóján.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről