Megtámadták Oroszországot, rengeteg a halott a drámai harcokban

Események

Ukrajna, háború
Beton tankakadályokat, úgynevezett sárkányfogakat telepítenek munkások a harkovi régióban
Fotó: AFP/Sergey Bobok
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 750. napjáról.

 

04:25
március 14, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

04:28
március 14, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. március 13-án az ukrán-magyar határszakaszon 4309 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4296 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 30 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:34
március 14, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Ukrajna képes megvédeni magát

Napi videójában az ukrán elnök egyebek mellett arról beszélt, hogy Ukrajna képes megvédeni magát az orosz agressziótól, a kellő támogatást kap nyugati partnereitől. 

Miután megvédtük magunkat, biztosíthatjuk, hogy senkinek se jusson eszébe újabb agresszió. A győzelem Ukrajnában a demokratikus rendszerek tőlélésének képességét mutatja majd

 - fogalmazott Volodimir Zelenszkij.
 

05:15
március 14, 2024
Vágólapra másolva!

Brit miniszter: A NATO megállíthatja Oroszországot

A NATO tagállamai elegendő katonai és gazdasági erővel rendelkeznek ahhoz, hogy megállítsák Oroszország előrenyomulását a Nyugat felé - jelentette ki Grant Shapps brit védelmi miniszter.
Utalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozatára, miszerint meg kell állítani Oroszország előrenyomulását nyugati irányban. Hangsúlyozta egyúttal, hogy a NATO védelmi szövetség.

06:02
március 14, 2024
Vágólapra másolva!

Több lőszer jut az ukrán katonáknak

Az ukrán hadsereg hamarosan érzékelni fogja a lőszerszállítmányok növekedését, Csehország nemrégiben tett kezdeményezésének köszönhetően - jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.
Petr Pavel cseh elnök a múlt hónap közepén rendezett müncheni biztonságpolitikai konferencián közölte, hogy Csehország akár 800 ezer megvásárolható lövedéket is talált, amelyeket néhány héten belül Ukrajnába küldhetnek, ha a vásárláshoz összegyűjtik a szükséges összeget.
A múlt héten a cseh miniszterelnök bejelentette, hogy mostanra elegendő pénz gyűlt össze az első 300 ezer darab tüzérségi lövedék megvásárlásához. Eddig 18 ország - köztük Kanada, Németország, Hollandia és Lengyelország - csatlakozott a cseh kezdeményezéshez, hogy harmadik országokból vásároljanak lőszert Ukrajnának.

06:46
március 14, 2024
Vágólapra másolva!

Leállt több orosz kőolajfinomító

Az ukrán katonai drónok csapást mértek szerdán az Oroszország rosztovi régiójában található Novosahtyinszk olajfinomítójára, a gyár működését leállították - közölte az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnöksége, kiemelve, hogy Oroszország katonai célokra használja ezt a létesítményt.
 

Az ukránok dróncsapásokat mértek három másik oroszországi olajfinomítóra is: Rjazanban, a Nyizsnyij Novgorod környékén lévő Ksztovóban és a leningrádi területen található Kirisiben. A finomítók elleni támadások a titkosszolgálat által indított különleges hadműveletek sorozatába illeszkednek. A négy telephely a teljes oroszországi finomítói kapacitás több mint 20%-át adja.

07:22
március 14, 2024
Vágólapra másolva!

Belgorod és Kurszk lehet célpont

Az Ukrajna oldalán harcoló, orosz állampolgárságú önkéntesekből álló három alakulatok, az Oroszország Szabadsága Légió, a Szibériai Zászlóalj és az Oroszországi Önkéntes Hadtest a Telegram közösségi oldalon közös nyilatkozatot tettek közzé, amelyben bejelentették, hogy megtámadják az orosz katonai állásokat az ukrán határ közelében fekvő Belgorod és Kurszk városokban, és felszólították a helyi lakosokat, hogy távozzanak a térségből.

08:12
március 14, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország nem kapott bizonyítékot

Oroszország azt mondta, hogy megtorolja a döntést, amivel Ausztria kiutasított két orosz diplomatát.
"A korábbi kiutasításokhoz hasonlóan ezúttal sem tártak elénk bizonyítékokat. Ez az osztrák hatóságok tisztán politikai döntése, amelyet kategorikusan elutasítunk. Moszkva határozott válaszához nem férhet kétség" - közölte a bécsi nagykövetség.
Ausztria "diplomáciai státuszukkal összeegyeztethetetlen" cselekmény miatt az orosz nagykövetség két diplomatáját nem kívánatos személynek nyilvánította, és elrendelte, hogy egy héten belül hagyják el az országot. 2020 óta 11 orosz diplomatát utasított ki Ausztria.

08:50
március 14, 2024
Vágólapra másolva!

Letartóztatások Oroszországban

Az orosz elnökválasztáson indulni kívánt Borisz Nagyezsgyin kampányának legalább 17 tagját őrizetbe vették az orosz hatóságok, kettejük holléte ismeretlen. A politikus, akit adminisztratív okokból kizártak az elnökválasztási küzdelemből, nem fejezte be a háborúellenes kampányát és munkatársaival pénzt gyűjtött választási megfigyelők képzésére és az exit poll lebonyolítására.

09:24
március 14, 2024
Vágólapra másolva!

Második védelmi vonal épül

Lövészárkokból és tankelhárító beton akadályokból, "sárkányfogakból" épül a második védelmi onal a harkovi régióban. Az orosz erőknek az invázió korai szakaszában sikerült elfoglalniuk a Harkov régió nagyobb városait, köztük Izjumot, Kupjanszkot és Balakliját. Az ukrán ellentámadás során azonban Harkov településeinek többsége visszakerült ukrán ellenőrzés alá.

09:58
március 14, 2024
Vágólapra másolva!

További támadásokra számít az ukrán parancsnok

Ukrajna helyzete a harctéren nehéz, és az orosz erők készen állnak arra, hogy mélyen betörjenek az ukrán vonalakba a kelet-donyecki régióban – mondta Olekszandr Szirszkij ukrán főparancsnok. Szirszkij szerint ugyanakkor, valószínűleg a nagy veszteségek miatt, jelentősen csökkent az ellenség aktivitása a front más területein.
Volodimir Zelenszkij elnök hétfőn a francia sajtónak azt mondta, hogy Oroszország előrenyomulását megállították, és a helyzet sokkal jobb, mint három hónappal ezelőtt.

10:46
március 14, 2024
Vágólapra másolva!

Dróntámadás Harkovban

Harkov polgármestere, Ihor Terekhov a hivatalos Telegram-oldalán azt írta, hogy az éjjel drón csapódott be Harkov városába. Áldozatokról nem érkezett jelentés. Az ukrán légierő korábban orosz dróntámadások veszélyére figyelmeztetett.

11:35
március 14, 2024
Vágólapra másolva!

Nem értek célba a Shahed drónok

Ukrajna március 14-én hajnalban az Oroszország által indított 36 Shahed típusú drónból 22-t lelőtt - közölte a vezérkar reggeli frissítésében. 

12:06
március 14, 2024
Vágólapra másolva!

Rakétafenyegetést jelentettek Belgorodban

Belgorodban rakétariadót jelentettek be – írta Belgorod régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov a Telegram csatornáján.

Március 14-én, csütörtökön már jelentettek egyszer rakétafenyegetést Belgorod térségében. Egy nappal korábban, március 13-án az ukrán fegyveres erők támadásainak veszélyére is figyelmeztették a lakosságot.

12:35
március 14, 2024
Vágólapra másolva!

Drónok támadtak Oroszországban

Az elmúlt éjszaka 14 drónt lőttek le Oroszország felett, közülük 11-et a belgorodi régió légvédelmi rendszerei semmisítettek meg, további hármat pedig a Kurszk régió felett lőttek le - írja a Lenta.

13:05
március 14, 2024
Vágólapra másolva!

Megsemmisültek Ukrajna fegyverraktárai Kupjanszknál

Andrej Marocsko, a Luhanszki Népköztársaság (LPR) nyugalmazott alezredese elmondta, hogy az orosz hadsereg megsemmisítette az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) számos raktárát Kupjanszknál.

Elmondása szerint három településen - Kontsedalovkában, Podoliban és Kovsharovkában - számolták fel a felszerelési készleteket.

Marocsko elmondása szerint az ukrán fegyveres erők katonái a civilek házai közelében található polgári létesítményeket használtak lőszer tárolására.

14:03
március 14, 2024
Vágólapra másolva!

Hajszálon múlt a baj a Zaporizsjai Atomerőműben

Az ukrán fegyveres erők a Zaporizzsjai Atomerőmű kritikus infrastruktúráját támadták – számolt be az állomás a Telegram csatornáján.

„Egy nem burkolt robbanószerkezetet dobtak át a kerítésen, amely mögött a gázolaj-tartályok találhatók. Ha a tartályokat eltalálták volna, az súlyos következményekkel járhatott volna" - áll a jelentésben.

14:28
március 14, 2024
Vágólapra másolva!

Támadás érte Belgorodot

Belgorodot az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) repülőgép-típusú drónjai támadták meg – számolt be Vjacseszlav Gladkov, Belgorod régió kormányzója a Telegram csatornáján.

„A lehulló törmelék következtében tűz ütött ki, amit a tűzoltók gyorsan eloltottak. Az egyik magánháztartás ablakai is betörtek” – mondta.

Gladkov hozzátette, hogy személyi sérülés nem történt.

Korábban dróntámadás történt Prohorovka faluban, Belgorod megyében – közölte a kormányzó . Két drón robbant fel, a robbanás következtében az egyik magánház teteje kigyulladt, egy másiknak betört az üvege, a homlokzatot átvágták a repeszek.

Ezt megelőzően az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma rakétaveszélyt hirdetett az egész belgorodi régióban. A hivatal arra kérte a térség lakóit, hogy lehetőleg maradjanak otthon, és ne menjenek az ablakok közelébe.

15:02
március 14, 2024
Vágólapra másolva!

Támadás Kurszkban

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) településeket ágyúztak a kurszki régió Glushkovszkij kerületében, és tűz ütött ki Prigorodnyaja Szlobodka falu infrastrukturális létesítményében – írta Telegram csatornájában Roman Starovoit regionális kormányzó.

"A mai napon a Glushkovszkij járásbeli Tetkino falut és a Rylszkij járásbeli Prigorodnyaya Slobodka falut ágyúzták Ukrajnából. A lakosok nem sérültek meg" – írta.

Starovoit hozzátette, hogy a tüzet mostanra sikerült eloltani. 

15:41
március 14, 2024
Vágólapra másolva!

Kudarc a Dnyipro folyón

Az ukrán Déli Hadműveleti Parancsnokság szerint orosz felderítő csapatok megpróbáltak partraszállni a Dnyipro nyugati partján, az Antonivszkij híd közelében, de nem jártak sikerrel és visszavonultak – írja a The Kyiv Independent.


 

16:20
március 14, 2024
Vágólapra másolva!

Elutasította a német parlament Taurus manőverező robotrepülőgépek Ukrajnába küldését

Elutasította csütörtökön a német parlament alsóháza (Bundestag) azt az ellenzéki kezdeményezést, hogy Taurus manőverező robotrepülőgépeket szállítsanak Ukrajnának.

A kormánypárti koalíció, s így maga Olaf Scholz német kancellár is nemmel szavazott a konzervatív uniópártok által beterjesztett javaslatra. A szavazáson 690 képviselő közül 495-en ellene, 190-en mellette voksoltak, öten tartózkodtak. Az uniópártoknak 197 képviselőjük van.


A Taurus légi indítású manőverező robotrepülőgépek akár 500 kilométerre lévő célpontokat is nagy pontossággal képesek megsemmisíteni, így ezekkel Ukrajna jóval a frontvonal mögött található célpontokra is csapást mérhetne.
A Taurus manőverező robotrepülőgépek szállításának ellenzői szerint a fegyver miatt eszkalálódhat a konfliktus és Németország is belesodródhat a háborúba.

17:18
március 14, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán főparancsnok szerint Ukrajna addig létezik, amíg van, aki megvédi

Ukrajna addig létezik, amíg van, aki megvédi - hangoztatta Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka csütörtökön, az ukrán önkéntesek napja alkalmából a Telegramon közzétett üzenetében.

Szirszkij kijelentette, hogy az Ukrajna elleni támadás megtervezésekor az oroszok egyértelműen látták erőfölényüket, de egy dolgot nem vettek figyelembe: az Ukrajna védelmére felkelt ukrán önkéntesek "szellemét és akaratát". Emlékeztetett arra, hogy 2022 februárjában - az orosz invázió kezdetekor - hosszú sorok álltak a kijevi területvédelmi központok előtt.

"Azokra a sorokra nézve rájöttem, hogy az oroszok nem fognak Kijevben parádézni, sem három nap, sem három hónap múlva. Soha. Megint elszámították magukat, belesodorva magukat és az egész világot egy szörnyű háborúba. Nehéz szívvel hajlok meg az elesett önkéntesek előtt. Egyetlen halált sem bocsátunk meg az ellenségnek" - szögezte le a főparancsnok.

18:16
március 14, 2024
Vágólapra másolva!

Golyóálló mellények árának elsikkasztásával gyanúsítottakat vettek őrizetbe az ukrán és a finn hatóságok

Az ukrán korrupcióellenes hivatal (NABU) és a korrupcióellenes különleges ügyészség (SZAP) munkatársai Finnországban a helyi rendőrséggel együttműködve őrizetbe vettek három embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy golyóálló mellények megvásárlására elkülönített pénzt sikkasztottak el - hozta nyilvánosságra csütörtökön a NABU honlapján.

A közlemény szerint a gyanúsítottakat március 11-én vették őrizetbe Finnországban. Közöttük van egy közelebbről meg nem nevezett magáncég képviselője, akinek a vállalata nem szállította le az 5,7 millió euró (2,26 milliárd forint) értékben megvásárolt, és teljes mértékben kifizetett golyóálló mellények felét a védelmi minisztériumnak. A nyomozás szerint az ukrán fegyveres erőknek szánt ötezer golyóálló mellényre kapott pénz egy részét luxusautók és ingatlanok vásárlására költötték.

A hatóságok lefoglalták az egyik gyanúsított - egy finn állampolgár - ingatlanját - derült ki a NABU közleményéből.

19:06
március 14, 2024
Vágólapra másolva!

A lengyel elnök szerint a szövetségesek támogatásával Ukrajna "meg tudja állítani az agresszort"

A NATO-ba tömörült szövetségesek Ukrajnának nyújtott támogatásával és az élvonalbeli katonai felszerelések biztosításával Ukrajna jelentős ellenállást fog tudni tanúsítani az orosz támadásokkal szemben, és "meg tudja állítani az agresszort" - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök a NATO brüsszeli székházában csütörtökön.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatóján a lengyel elnök elismerését fejezte azon tagállamoknak, melyek lőszerekkel látják el a megtámadott országot, és reményét fejezte ki, hogy a szükséges eszközök mihamarabbi biztosítása segíteni fogja Ukrajna védelmi felkészültségét, elrettentve ezzel Oroszországot a további támadási kísérletektől.

 

19:51
március 14, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint kétszáz amerikainak tiltotta meg a beutazást Oroszország

Oroszország újabb 227 olyan amerikai állampolgár számára tiltotta meg a beutazást, akik megítélése szerint részesei az amerikai kormányzat oroszellenes politikájának - közölte csütörtökön az orosz külügyminisztérium.

A listára került mások mellett Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője, John Sullivan volt moszkvai nagykövet, Wendy Sherman volt amerikai külügyminiszter-helyettes, Neil Somers és Aaron Steketee, az FBI különleges ügynöke, Andrew Rohling, az amerikai hadsereg parancsnokhelyettese és más hivatalos személyek. 

Az érintettek között vannak amerikai fegyvergyárak és katonai magánvállalatok vezetői, köztük Shamala Littlefield, a Lockheed Martin amerikai vállalat elnöke és Alfred Clarke, a Blackwater társalapítója. A lajstromba bekerült Joseph Marks, Joseph Menn, Ellen Nakashima, Tim Starks, a The Washington Post publicistája, Jeff Seldin, az Amerika Hangja különtudósítója és Robert Worth, a The New York Times újságírója.

20:43
március 14, 2024
Vágólapra másolva!

Svédország tovább támogatja Ukrajnát

Svédország csatlakozott ahhoz a cseh vezetésű kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy Ukrajnának több százezer tüzérségi lövedéket szállítsanak le. Az ország 30 millió eurót (32,6 millió dollárt) ígért támogatásként - jelentette be március 14-én a csehországi svéd nagykövetség.

21:36
március 14, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán betörési kísérlet meghiúsításáról adott ki tájékoztatást az orosz hadsereg

A belgorodi régió határövezetében megkísérelt ukrán betörési kísérlet meghiúsításáról adott ki tájékoztatást csütörtökön az orosz védelmi minisztérium, amely szerint egyébként az orosz hadsereg az elmúlt nap folyamán három frontszakaszon foglalt el kedvezőbb állásokat Ukrajnában.

A moszkvai katonai tárca tájékoztatása értelmében az orosz erők megelőző akcióval hiúsították meg az újabb ukrán betörési kísérletet az orosz határterületre a Belgorod megyei Szpodarjusino falu közelében. A jelentés értelmében az orosz légicsapások és a tüzérségi tűz következtében mintegy 195 katona esett el, továbbá megsemmisült öt harckocsi, négy páncélozott harcjármű, három UR-77-es önjáró aknamentesítő rakétavető és három műszaki aknamentesítő jármű.

A szárazföldi akciót a belgorodi régióra mért ukrán drón- és sorozatvető-csapások kísérték, amelyek következtében Vjacseszlav Gladkov kormányzó szerint két civil életét vesztette, négy pedig megsebesült. A városban az üzletközpontok működését felfüggesztették.
    

A határ ukrán oldaláról elindított támadás megállításáról számolt be Roman Sztarovojt, a kurszki régió kormányzója is, aki a Telegram-csatornáján azt írta, hogy diverzáns- és felderítő csoportok Tyotkino község közelében kíséreltek meg támadást az éjszaka folyamán.

22:01
március 14, 2024
Vágólapra másolva!

Macron: Ha Oroszország győz, Európa hitelessége nullára csökken

Emmanuel Macron francia államfő szerint ha Oroszország megnyeri a háborút Ukrajna ellen, akkor Európa hitelessége nullára csökken.

Az ukrajnai háború "egzisztenciális (kérdés) Európa és Franciaország számára" - mondta csütörtök este a köztársasági elnök a France2 francia köztelevíziónak és a TF1 francia kereskedelmi televíziónak adott élő interjúban, kiemelve, hogy ugyanakkor Franciaország "soha nem fog támadni, soha nem fogja átvenni a kezdeményezést", mert "Franciaország a béke ereje".

"Ma, ha békét akarunk Ukrajnában, nem szabad gyengének lennünk, ezért tisztán kell látnunk a helyzetet, és határozottan, akarattal és bátran ki kell mondanunk, hogy készek vagyunk minden rendelkezésünkre álló eszközt felhasználni a célunk elérése érdekében, vagyis azért, hogy Oroszország ne győzzön" - fogalmazott a francia elnök. "Gondolja, hogy a lengyelek, a litvánok, az észtek, a románok és a bolgárok egy másodpercig is békében maradhatnának" orosz győzelem esetén Ukrajnában? - tette hozzá Emmanuel Macron, és kijelentette: "ha Oroszország megnyeri ezt a háborút, Európa hitelessége nullára csökken".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről