Riasztás miatt lezárták a Krími hidat, folyamatos a pusztítás a zaporizzsjai régióban

Események

Evakuációs gyakorlat az oroszországi Belgorodban
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 741. napjáról.

 

04:20
március 05, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

04:24
március 05, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. március 4-én az ukrán-magyar határszakaszon 4047 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4110 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 12 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:30
március 05, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Jobb ellátást kapnak a harcoló egységek

Napi videójában az ukrán elök beszámolt arról, hogy egyeztetett a katonai és védelmi minisztériumi vezetőkkel. Rusztem Umerov védelmi miniszterrel együtt azon lesznek, hogy minden frontvonali harcoló egység a lehető leghamarabb a rendelkezésre álló legmodernebb fegyverekhez jusson, külön hangsúlyozva a nagy hatótávolságú drónok használatát.

05:15
március 05, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Tudjuk, mit tervez az ellenség

A napi tárgyalásairól beszámoló ukrán elnök szerint a hírszerzés olyan információkhoz jutott, amikkel belelátnak Oroszország aktuális, rövid távú terveibe. Volodimir Zelenszkij szerint pontosan tudják, milyen lépésekre készül az ellenség, így megteszik a megfelelő ellenlépéseket.

06:15
március 05, 2024
Vágólapra másolva!

30 millió tonna rakomány

Ukrán összesítés szerint már csaknem 30 millió tonnányi rakományt szállítottak el ukrán kikötőkből az új tengeri exportfolyosó megnyitása óta, ami a háborús körülmények miatt rendkívüli teljesítménynek számít.

06:59
március 05, 2024
Vágólapra másolva!

Rendkívüli feladatot kapott Odessza városa

A legutóbbi orosz drón- és rakétatámadások miatt 12 ember halt meg Odesszában, többen pedig elvesztették otthonukat. Az ukrán elnök azzal bízta meg Odessza városvezetését, hogy mielőbb pótolják az elpusztult lakásokat, a fedél nélkül maradt embereket pedig segítsék új lakásba költözni.

07:40
március 05, 2024
Vágólapra másolva!

Brit üzenet a németeknek

Nagy-Britannia sürgette Németországot, hogy szállítson nagy hatótávolságú Taurus rakétákat az ukrán hadseregnek, annak ellenére, hogy az orosz RT televízió nyilvánosságra hozott egy németek számára kínos felvételt, amiben a légierő tisztjei a rakéták bevetésének lehetőségeiről beszélgetnek.
A Taurus rakéták hatótávolsága közel 500 kilométer, kétszerese a Kijevnek már adott angol-francia Storm Shadow/Scalp fegyverrendszernek. Olaf Scholz német kancellár hétfőn kijelentette, hogy nem adományoz olyan rakétákat, amelyek csapást mérhetnek az Oroszországot és a megszállt Krímet összekötő Kercsi hídra.

08:23
március 05, 2024
Vágólapra másolva!

Tűzoltók haltak meg Kramatorszknál

Az ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat két munkatársa, egy 29 és egy 31 éves tűzoltó meghalt, amikor egy korábbi támadás okozta tüzet igyekeztek megfékezni – közölte az ukrán belügyminiszter. A Donyeck keleti régiójában található Kramatorszk térségében megsérült további három elsősegélynyújtó is.
Egy tavaly augusztusi összesítés szerint több mint 70 ukrán mentő és tűzoltó halt meg szolgálat közben.

08:37
március 05, 2024
Vágólapra másolva!

Több európai fegyver

Az Európai Bizottság kedden javaslatot tesz arra, hogyan tudná az EU fellendíteni fegyveriparát és áttérni a „háborús gazdaságra”. Az EU tisztviselői szerint Thierry Breton, az európai ipari biztos javaslatokat fog kidolgozni annak érdekében, hogy ösztönözze az uniós országokat, hogy több fegyvert vásároljanak közösen európai vállalatoktól, és segítse az ilyen cégeket a termelési kapacitásuk növelésében.
Breton szerint Európának többet kell tennie önmaga védelmében. A biztos 100 milliárd eurós külön uniós alap létrehozását kérte védelmi projektekre.

09:37
március 05, 2024
Vágólapra másolva!

Putyinnal találkozik a NAÜ vezetője

Rafael Grossi, az ENSZ nukleáris felügyelete, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetője kijelentette, hogy meg kívánja vitatni Oroszország terveit az Ukrajnában elfoglalt zaporizzsjai atomerőművel kapcsolatban, amikor a héten találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

10:13
március 05, 2024
Vágólapra másolva!

Albánia újranyitott egy légibázist

A 2009 óta NATO-tag Albánia a nyugati katonai szövetség 54 millió dolláros felújítását követően újra megnyitotta a szovjet időkben épült kucovai légibázisát. A cél a nyugat-balkáni biztonság megerősítése az Oroszország felől érkező fokozott fenyegetés közepette – mondta Edi Rama, albán miniszterelnök.
A bázist eredetileg 1955-ben nyitották meg, akkoriban a Szovjetunió stratégiai előőrsének számított. Mostantól három török ​​Bayraktar drón és két új Black Hawk helikopter fog itt állomásozni.
Albánia légterét Olaszország és Görögország védi.

10:56
március 05, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna 18 orosz drónt semmisített meg

Ukrajna március 5-én éjszaka 18-at lőtt le az Oroszország által indított 22 Shahed típusú támadó drónból - közölte a légierő reggeli frissítésében.

 

11:09
március 05, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz járőrhajót ért támadás

Ukrán haditengerészeti drónok találták el az orosz Fekete-tengeri Flotta járőrhajóját, a Szergej Kotovot március 5-re virradóra a megszállt Krím közelében - jelentette az Ukrajinszka Pravda és a Hromadske az ukrán katonai hírszerzés (HUR) meg nem nevezett forrására hivatkozva.

Az orosz hajó elleni támadásról szóló jelentések a félszigeten történt éjszakai robbanások után érkeztek, amelyek közepette a Kercsi híd forgalmát leállították. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy 38 drónt semmisítettek meg a Krím felett. 

11:26
március 05, 2024
Vágólapra másolva!

Megakadt az orosz előrenyomulás Avdijivkánál

Az ukrán erők megakasztották Oroszország előrenyomulását a nemrég elfoglalt Avdijivkától nyugatra eső területeken. Felrobbantották a Csapajevka folyón átívelő vasúti hidat az orosz Szamara megyében, megbénítva a forgalmat - írja a The Kyiv Independent.
 

11:51
március 05, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország irányított bombákat használ a Donbászban

Oroszország aktívan növeli az irányított bombák alkalmazását az ukrán csapatok ellen a Donbászban – mondta IIlja Jevlas, az Ukrán Fegyveres Erők Keleti Csoportjának (AFU) képviselője a LIGA.net-nek adott interjújában.

 

12:19
március 05, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna vasútállomást támadott Kurszkban

Ukrajna március 5-én, kedden a Gluskovo-i vasútállomást támadta Kurszk régiójában. A támadás során tűz keletkezett és elektromos vezetékek rongálódtak meg – közölte az Orosz Vasutak.

12:31
március 05, 2024
Vágólapra másolva!

Dróntámadás Belgorodban

A légvédelmi rendszerek három drónt lőttek le Belgorod régiója felett – számolt be az orosz védelmi minisztérium a Telegram csatornáján.
 

12:48
március 05, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanás Belgorodban

Robbanás történt Belgorod régiójában, és egy infrastrukturális létesítmény kigyulladt - jelentette Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója a Telegram- csatornán.
"Vészhelyzet van a Gubkinsky városi negyedben. A robbanás után tüzet rögzítettek egy infrastrukturális létesítményben" - írta.

 

13:28
március 05, 2024
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia felszólítja Németországot, hogy szállítsa le a Taurusokat Ukrajnának

Az Egyesült Királyság felszólította Németországot, hogy szállítson le Ukrajnának nagy hatótávolságú Taurus rakétákat annak ellenére, hogy a krími híddal kapcsolatos hadműveletről kiszivárogtak a Bundeswehr katonáinak telefonbeszélgetése – írja a The Guardian.

A forrás szerint London volt az első, aki ilyen rakétákat szállított Kijevnek. Ezért Nagy-Britannia hasonló döntésre szólította fel partnereit. A brit minisztérium bejelentője hozzátette, hogy a németországi beszélgetés kiszivárogtatása sajnálatos, de nem súlyos.

Olaf Scholz német kancellár korábban kizárta, hogy Taurus rakétákat küldjön Ukrajnába. 
Március 1-jén az RT csatorna főszerkesztője, Margarita Simonyan közzétette a magas rangú német katonaság lehallgatott beszélgetésének átiratát, amelyben a krími híd Taurus rakétákkal történő lehetséges támadásait tárgyalták.

14:04
március 05, 2024
Vágólapra másolva!

Gyanús tárgyat találtak a szamarai vasúton

Idegen tárgyat találtak március 5-én délelőtt a vasúton Szamara régiójában - írja a Kuibisev-i Vasút.

Egy gyanús tárgyat találtak a Zhigulevskoye - Khimzavodskaya szakaszon. Ezt követően a vonatközlekedést „a rendvédelmi szervek operatív tevékenysége idejére” felfüggesztették.

Előző napon a Szamarai régióban felrobbantották a Csapajevka folyón átívelő vasúti híd támasztékát. Az esetet terrortámadási kísérletnek nevezték. A robbanás következtében a vonatok menetrendje megszakadt.

Később kiderült, hogy a régióban a vasúti sínek alatt további két rögtönzött robbanószerkezetet találtak. Az első Bezenchuk faluban volt, ugyanazon az útvonalon, mint a Csapajevka folyó hídja. A második IED-t Nagorny faluban telepítették egy vasúti sínre.

14:30
március 05, 2024
Vágólapra másolva!

Kisiklott egy lőszert szállító vonat Harkovnál

Kupjanszk irányában kisiklott egy ukrán katonai rakományt szállító vonat – számolt be Andrej Marochko, a Luhanszki Népköztársaság (LPR) nyugalmazott alezredese a Telegram csatornáján.

„Az ukrán bűnüldöző szervek megállapították, hogy a vasúti sínek károsodása egy IED (rögtönzött robbanószerkezet) felrobbantása következtében keletkezett” – írta Marochko.

14:58
március 05, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán csapatok kazettás lövedékekkel lőtték Gorlovkát

Az ukrán katonák NATO-kaliberű kazettás lövedékekkel lövöldözték Gorlovkát – jelentette az Ukrajnai Háborús Bűnöket Ellenőrző és Koordináló Központ a Telegram csatornáján.

„Három 155 mm-es kaliberű (kazettás) lövedéket lőttek ki” – írja a kiadvány.
 

15:40
március 05, 2024
Vágólapra másolva!

Már a harmadik Abrams tank semmisült meg

Az orosz hadsereg erői megsemmisítették a harmadik amerikai Abrams tankot a "különleges katonai művelet" során – írja a Lenta.

16:34
március 05, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország folyamatos fenyegetést jelent a NATO számára

Oroszország folyamatos fenyegetést jelent a NATO számára, ezért tovább kell növelni a védelmi képességeket a szövetség keleti szárnyán - hangsúlyozta Andrzej Duda lengyel és Gitanas Nauseda litván elnök kedden a Dragon-24 fedőnevű lengyelországi hadgyakorlaton.

A lengyel és a litván államfő, valamint Christopher Cavoli tábornok, a NATO európai erőinek főparancsnoka kedden az észak-lengyelországi Korzeniewóban megtekintették a Dragon-24 fedőnevű hadgyakorlatot, amely része a Steadfast Defender-24 európai NATO-gyakorlatnak.

Az Andrzej Dudával közösen tartott sajtókonferencián Gitanas Nauseda kiemelte: Litvánia és Lengyelország azonos módon értékelik az Oroszország irányából észlelt, tartós biztonsági fenyegetést. Ennek ellensúlyozására kulcsfontosságú a NATO keleti szárnyának erősítése - hangsúlyozta Nauseda.

17:20
március 05, 2024
Vágólapra másolva!

Krasznohorivkát érte orosz támadás

Az orosz erők tüzérséggel lőtték az Ukrajna donyecki régiójában található Krasznohorivka városát, a támadásban meghalt egy 72 éves férfi - jelentette március 5-én Vadym Filashkin kormányzó.

18:13
március 05, 2024
Vágólapra másolva!

Az ICC elfogatóparancsot adott ki két magas rangú orosz parancsnok ellen

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki Szergej Kobilas orosz altábornagy és Viktor Szokolov admirális ellen Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekmények miatt - közölte kedden a hágai székhelyű testület.
 

A hágai székhelyű ICC sajtóközleményében az áll: "okkal feltételezhető, hogy a két gyanúsított felelős a parancsnokságuk alatt álló erők által 2022. október 10. és 2023. március 9. között az ukrajnai elektromos infrastruktúra ellen végrehajtott állítólagos rakétacsapásokért. Ezen időszak alatt számos villamoserőmű és alállomás elleni légicsapás-sorozat zajlott, amelyet az orosz fegyveres erők Ukrajna több pontján hajtottak végre."
    

Az ICC szerint az ukrajnai energiainfrastruktúra ellen elkövetett támadások olyan károkat okoztak a lakosságnak, amelyek egyértelműen aránytalanok voltak a várható katonai előnyökhöz viszonyítva.

19:07
március 05, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz erők Harkov megyét és Herszon városát ágyúzták

Az orosz hadsereg kedden ágyúzta a kelet-ukrajnai Harkov megyét és a déli Herszon várost, mindkét régióban áldozatokat szedtek a támadások a civil lakosok körében - közölték helyi kormányzók.

Oleh Szinyehubov, Harkov megye kormányzója a Telegramon azt írta, hogy az orosz erők Kurilivka falura nyitottak tüzet, aminek következtében egy 67 éves nő meghalt.

Roman Mrocsko, Herszon város katonai közigazgatásának vezetője arról tájékoztatott, hogy reggel óta másodszor nyitottak tüzet a megyeszékhelyre. Ketten sérültek meg, egy 77 éves nő és egy 76 éves férfi. Mindketten otthonukban tartózkodtak az ellenséges támadás idején - tette hozzá.

19:54
március 05, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország lelőtt egy ukrán MiG-29-es vadászgépet

Az orosz légvédelmi rendszerek lelőtték az ukrán hadsereg egyik MiG-29-es vadászgépét Nikolajev régiójában Ljubomirovka körzetében – közölte az orosz védelmi minisztérium képviselője, Igor Konashenkov altábornagy.

20:29
március 05, 2024
Vágólapra másolva!

A francia államfő szerint Oroszországnak nem szabad győznie Ukrajnában

Oroszországnak nem szabad megnyernie a jelenlegi orosz-ukrán háborút. A Nyugatnak addig kell támogatnia az ukrán népet és az ukrán hadsereget, amíg csak arra szükség lesz - jelentette ki Emmanuel Macron francia államfő kedden Prágában sajtótájékoztatón, miután tárgyalásokat folytatott Petr Pavel cseh köztársasági elnökkel.

Emmanuel Macron azt mondta: fontosnak tartja és támogatja azt a cseh kezdeményezést, hogy az európai unión kívüli országokban közösen lőszert vásároljanak Ukrajnának.

Petr Pavel szerint keresni kell Ukrajna támogatásának lehetséges új formáit, s meg kell vitatni a nyugati országok katonai szakembereinek esetleges ukrajnai részvételét is. A cseh elnök hangsúlyozta: kizárólag tanácsadói segítségről, és nem katonai egységekről lehet szó.

21:19
március 05, 2024
Vágólapra másolva!

Lettország 300 millió eurót fektet be Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös határa védelmébe

Lettország a következő öt évben 300 millió eurót (119 milliárd forint) fektet be Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös keleti határának megerősítésébe védelmi vonalakkal és erődített állásokkal - közölte kedden a lett kormányfői hivatal.

A rigai kormány kedden fogadta el a védelmi tárca erre vonatkozó előterjesztését.

Az erődítmények mellett különböző akadályokat, tankcsapdákat, lőszer- és aknaraktárakat akarnak telepíteni.
Ez mind egy olyan balti védelmi vonal részét képezné, amely Litvániával és Észtországgal közösen épülne ki Oroszország és szövetségese, Fehéroroszország határa mentén egy esetleges támadás esetére.

21:52
március 05, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán erők nem tudták megvetni a lábukat egy újabb védvonalon

Avgyijivka bevétele után az orosz hadsereg megakadályozta, hogy az ukrán erők megvethessék a lábukat egy újabb védvonalon - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy keddi parancsnoki videókonferencián.

"Miután az ukrán fegyveresek elmenekültek az avgyijivkai védelmi csomópontról, az orosz csapatcsoport nem hagyta, hogy megkapaszkodjanak a Petrovszke-Lastocskine-Szjeverne vonalon, és továbbra is nyomást gyakorol az ellenségre nyugat felé" - hangoztatta Sojgu, méltatva az orosz hadsereg teljesítményét.

A moszkvai katonai tárca keddi hadijelentése a kupjanszki, a donyecki és az avgyijivkai frontszakaszról számolt be orosz előretörésről, 21 ukrán támadás és ellentámadás visszaverése mellett. A legtöbb, szám szerint tíz ellenroham Avgyijivkánál hiúsult meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről