Újabb súlyos csapásokat mértek az oroszok Ukrajnára, Amerika döntése fordulatot hozhat

Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül23 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 828. napjáról.

 

04:59
május 31, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

05:02
május 31, 2024
Vágólapra másolva!

Rakétacsapás ért egy luhanszki gázvezetéket

A luhanszki területet ért éjszakai rakétatámadásban megsérült egy gázvezeték Pervomajszkban - jelentették orosz hatóságok május 30-án. Áldozatokról nem érkezett jelentés, az infrastruktúrában keletkezett károkról szóló információk tisztázása még folyamatban van. (Kyiv Independent)

 

05:04
május 31, 2024
Vágólapra másolva!

Dróntámadás ért egy orosz olajraktárt, több halott is van

Tűz ütött ki az orosz Port Kavkazban lévő olajraktárban az éjszaka folyamán, miután május 31-én hajnalban dróntámadás érte a települést. A helyi hatóságok állítása szerint a csapás következtében az olajraktár alkalmazottai közül többen meghaltak. (Kyiv Independent)

05:33
május 31, 2024
Vágólapra másolva!

Rakétacsapás érte Harkovot, 3 halott, 23 sebesült

Orosz rakétatámadás érte Harkov Novobavarszkij városrészét, három ember meghalt, 23 másik megsebesült - jelentette Oleh Szinyehubov kormányzó ma hajnalban.

 

06:29
május 31, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint tízezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5540 fő lépett be, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5080 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 33 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. (MTI)

07:44
május 31, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország rakétatámadást indított Kijev ellen

Május 31-én éjszaka Kijevet orosz rakétatámadás érte. A légvédelem minden rakétát sikeresen elfogott és megsemmisített. Áldozatokról nem érkezett jelentés - írja a Kyiv Independent.

09:20
május 31, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország észak-koreai rakétákkal támadhatott

Oroszország észak-koreai rakétákat használt Ukrajna megtámadására. Ezt a következtetést Ukrajna a január 2-án Harkovban talált rakétatörmelék megtalálása után vonta le. Az észak-koreai állami média is tett közzé képeket, és megállapították a hasonlóságokat az egyes rakétákban. 

10:15
május 31, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz járőrhajókat semmisített meg Ukrajna

Az ukrán Magura 5V haditengerészeti drónok megsemmisítettek két orosz járőrhajót és szintén kettőt megrongáltak a megszállt Krím-félszigeten.

 

10:57
május 31, 2024
Vágólapra másolva!

Német segélycsomag

Boris Pistorius német védelmi miniszter új katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának 542 millió dollár értékben - írja a Kyiv Independent.
 

11:26
május 31, 2024
Vágólapra másolva!

Biden engedélyezte orosz célpontok támadását

Joe Biden amerikai elnök megengedte Ukrajnának, hogy célpontokat támadhasson amerikai fegyverekkel orosz területen, de a fegyvereket csak Harkov régió határai közelében alkalmazhatják -  számolt be a Politico egy meg nem nevezett tisztségviselőre hivatkozva.

Az amerikai külügyminisztérium megerősítette Biden döntését, ugyanakkor hozzátették, hogy az Egyesült Államok politikája az ATACMS rakéták vagy nagy hatótávolságú fegyverek Oroszországon belüli használatának tilalmával kapcsolatban változatlan maradt.

12:23
május 31, 2024
Vágólapra másolva!

Dánia jóváhagyta, Ukrajna lőheti Oroszországot F-16-osokkal

Lars Løkke Rasmussen dán külügyminiszter közölte, hogy az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) a Koppenhágából átszállított, negyedik generációs F-16-os többcélú vadászgépeket használhatják majd oroszországi katonai célpontok ellen.

„Amikor ezt megvitattuk a Parlamentben a Külügyi Bizottságunkkal, már az elején világossá tettük, hogy ez az önvédelem része, hogy katonai célpontokat is meg lehessen támadni orosz területen” – mondta a külügyminiszter.

13:52
május 31, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország kiegyenlített Vovcsanszk és Harkov régiókban

Az orosz hadsereg kiegyenlítette a frontot Vovcsanszk és Harkov régióiban – mondta Vitalij Gancsev, a harkovi régió orosz kormányának vezetője a RIA Novosztyinak adott interjújában.

Elmondása szerint májusban 13 települést foglaltak el, körülbelül 300 négyzetkilométernyi területen. Az ukrán csapatok tartalékokat és nyugati fegyvereket hoznak a térségbe, de nem járnak sikerrel – hangsúlyozta az adminisztráció vezetője.

„Emellett, ennek az északi területen végrehajtott offenzív hadműveletnek köszönhetően csapataink Kupjanszk irányában is elértek már némi sikert – területünk további öt településsel bővült” – tette hozzá.

Május 30-án Gancsev kijelentette, hogy az Orosz Fegyveres Erők (AF) a Harkov régióban található Vovcsanszk mintegy felét ellenőrzik.
Szerinte az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) nem hagynakk fel az ellentámadási kísérletekkel. Gancsev hozzátette, hogy a folyón átívelő hidak megsemmisültek. Megjegyezte, hogy most már utcáról utcára zajlanak helyzeti összecsapások.

14:53
május 31, 2024
Vágólapra másolva!

Óriási ukrán támadás érte Krasznodart

Május 31-én pénteken Ukrajna Neptun hajóellenes rakétákat és drónokat lőtt ki orosz régiókra – számolt be a Honvédelmi Minisztérium a Telegram csatornán.

A minisztérium szerint öt ukrán hajóelhárító rakétát és 29 pilóta nélküli légijárművet találtak el légvédelmi rendszerek Krasznodar területe felett. Voronyezs, Belgorod és Tambov régiókban is elfogtak egy repülőgép típusú drónt.


 

15:44
május 31, 2024
Vágólapra másolva!

Németország megadta az engedélyt

Ukrajna a Németország által szállított fegyverekkel csapást mérhet legitim katonai célpontokra Oroszországon belül – jelentette május 31-én a Deutsche Welle német kormányszóvivőre hivatkozva.

16:27
május 31, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna amerikai fegyverekkel támadta a Krímet

Andrej Belousov orosz védelmi miniszter szerint Moszkva tegnap este megállított egy ukrán támadást, amelyet amerikai gyártmányú rakétákkal akartak végrehajtani a Krím-félszigeten. Kijelentette, hogy Kijev "masszív" bombázása során nyolc ATACMS-t használt, amelyeket az Egyesült Államok márciusban küldött titokban Ukrajnába, hogy célba vegye a Kercsi hidat.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a légvédelmi rendszerek csütörtökön este lőtték le a rakétákat és nyolc drónt. Az ukrán fegyveres erők vezérkara azonban tegnap azt közölte, hogy sikeresen eltalálták a kercsi kompátkelőt. A vezérkar szerint két komp "jelentősen megsérült" a támadásban, az egyik komp pedig elakadt, és állítólag "gátolta az egész átkelő működését".

17:10
május 31, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország hadat üzenhet a NATO-nak

Egy magas rangú orosz tisztviselő szerint Oroszország „nem blöfföl” a nukleáris fenyegetésekkel kapcsolatban. A tisztviselő azt mondta, hogy Ukrajna orosz területen amerikai fegyverekkel történő csapása háborút robbanthat ki Oroszország és a NATO között– és figyelmeztetett, hogy Moszkva nukleáris fenyegetése nem blöff. A Kreml magas rangú tisztviselője szerint "senki sem zárhatja ki", hogy a Nyugattal fennálló feszültség az "utolsó szakaszába" torkollott.

Ez nem katonai segítségnyújtás, ez az ellenünk folytatott háborúban való részvétel

- mondta.

17:49
május 31, 2024
Vágólapra másolva!

Svédország felderítő repülőgépeket küld

Svédország ASC 890-es felderítő repülőgépeket bocsát Ukrajna rendelkezésére, és fontolóra veszi a JAS 39 Gripen vadászrepülők átadását is - áll a Stockholmban aláírt kétoldalú biztonsági megállapodásban. Az ukrán elnöki hivatal honlapján megjelent közlemény szerint a megállapodás előírja, hogy Svédország átadja az ASC 890-es repülőgépeket. A dokumentumban azonban sem az időzítés, sem a repülőgépek száma nem szerepel. A megállapodás emellett leszögezi, hogy Svédország partnereivel együtt 

továbbra is erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a JAS 39 Gripen repülőgépeket a pilóták kiképzésével együtt elérhetővé tegye Ukrajnának.

18:37
május 31, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnök beszédet mondott

Zelenszkij elnök Stockholmban elmondta, hogy az ország "soha nem hagyta abba a mozgósítást" az invázió kezdete óta, de a mozgósítás "fokozódott" az új törvény hatálybalépése után.

 

19:18
május 31, 2024
Vágólapra másolva!

Sok ukrán nem hajlandó elhagyni otthonát

Az ukrán hatóságok a civil lakosság evakuálását rendelték el mind a Harkov, mind a Szumi területen, ahonnan eddig mintegy 20 ezer embert evakuáltak. A kockázatok ellenére sok lakos nem akar elmenni. A front menti városok lakosainak egy része nem hajlandó evakuálni az ország északkeleti részén fokozódó orosz támadások ellenére. 

19:52
május 31, 2024
Vágólapra másolva!

Scholz: El kell kerülnünk egy még nagyobb háborút

"Miközben támogatjuk Ukrajnát, ugyanakkor tudatában kell lennünk annak, hogyan lehet megelőzni egy olyan eszkalációt, amely háborút okozhat Oroszország és a NATO között. Ígérem, hogy bármilyen nagy lesz is a nyomás, mindig körültekintően fogok eljárni. El kell kerülnünk egy még nagyobb háborút - egy Oroszország és NATO közötti háborút. Ugyanakkor biztosítanunk kell, hogy Ukrajna képes legyen megvédeni szuverenitását és függetlenségét" - mondta Olaf Scholz német kancellár.

 

20:27
május 31, 2024
Vágólapra másolva!

Donyecki falut bombáztak az oroszok, egy ember meghalt

Az orosz csapatok május 31-én megtámadták a Donyecki területen lévő Drobiseve falut, egy ember meghalt, három másik megsebesült - közölte Vadim Filascskin kormányzó.

 

21:15
május 31, 2024
Vágólapra másolva!

Varsó máshogy is segítené Ukrajnát

Varsó fontolóra veszi, hogy Lengyelországban képezzenek ki ukrán katonákat - jelentette Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter május 31-én Prágában.

06:26
június 01, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!