Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Oroszország légibombát dobott Donyeckre, Ukrajna követeli a nyugati fegyverek bevetését orosz területen

Események

Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború, háború
Fotó: Dmytro Smolienko / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 826. napjáról.

 

04:42
május 29, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

04:47
május 29, 2024
Vágólapra másolva!

Két halott, három sebesült a Donyecket ért légicsapásban

Az oroszok irányított légibombát dobtak le tegnap Donyeckre, a támadásban két ember (egy házaspár) meghalt, hárman megsebesültek. A csapás két lakóházat rombolt le. 

 

04:49
május 29, 2024
Vágólapra másolva!

Tíz települést támadtak az oroszok Szumiban

Az oroszok tegnap tíz települést támadtak meg Szumi területen. A helyi katonai vezetés szerint 23 különböző támadásban 81 alkalommal mértek csapást a területre.

 

05:09
május 29, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint kilencezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4942 fő lépett be, a  román-magyar határszakaszon belépők közül 4504 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 28 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - írták. (MTI)

05:52
május 29, 2024
Vágólapra másolva!

Figyelmeztették Zelenszkijt: ne követeljen lehetetlent

Ukrajna nem fog továbblépni a NATO-tagság felé az idei éves csúcstalálkozón - írta a The Telegraph egy, a Biden- kormányzat közeli forrásra hivatkozva. 

 "Nagyon szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy Ukrajnát még ebben az évben előrébb vigyük a teljes jogú NATO-tagság felé vezető úton”.  „Az Egyesült Államok talán nem aggódik annyira, mint Németország, de aggódnak az Oroszország által a szövetség többi részére jelentett fenyegetés miatt” - tette hozzá a forrás .

A döntés várhatóan frusztrálja Volodimir Zelenszkij elnököt, akit a kollégái figyelmeztettek, hogy ne követeljen „lehetetlent” a szövetségtől. 

08:11
május 29, 2024
Vágólapra másolva!

Megsemmisített drónok

Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka szerint az ukrán légvédelem lelőtt 13-at a 14 Shahed típusú drónból, amelyeket egy orosz támadás során indítottak május 29-én éjjel - írja a The Kyiv Independent.

09:11
május 29, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajnába megérkezik az első tétel lövedék

Ukrajna a következő napokban megkaphatja az első adag lőszert, amelyet a szövetséges országok a prágai kezdeményezés keretében vásároltak – mondta Petr Fiala cseh miniszterelnök május 28-án. 

09:53
május 29, 2024
Vágólapra másolva!

Macron háborús kijelentést tett

Lehetővé kell tenni, hogy Ukrajna csapást mérjen olyan katonai bázisokra orosz területen, ahonnan Moszkva rakétatámadásokat hajt végre Ukrajna ellen - mondta Emmanuel Macron francia elnök. 

10:25
május 29, 2024
Vágólapra másolva!

Kijev a tiltás ellenére nyugati fegyvereket vetett be orosz területen

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) amerikai fegyverekkel csaptak le oroszországi célpontokra, ellentétben azzal, hogy ezt Washington megtiltotta – írja az Agence France-Presse (AFP).

Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök május 21-én kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak (EU) meg kell engednie, hogy Ukrajna nyugati fegyverekkel tüzérségi csapásokat indítson Oroszország ellen.

Az USA azonban továbbra is hajthatatlan. Nem engedélyezi a fegyverek használatát orosz területeken.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén arra kérte a szövetségeseket, hogy fontolják meg a Kijevbe szállított nagy hatótávolságú fegyverek használatára vonatkozó korlátozások feloldását.

11:05
május 29, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna robbanóanyagot dobott lakóépületekre

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) drónjai robbanóanyagokat dobtak lakóépületekre a Kurszk régióban található Tetkino faluban – jelentette Alekszej Szmirnov, az orosz régió megbízott kormányzója a Telegram csatornáján.
 

12:02
május 29, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna rakétákat és drónt lőtt ki Oroszországra

Május 29-én hajnalban Ukrajna rakétákkal és drónnal támadta Belgorod térségét – számolt be az orosz védelmi minisztérium a Telegram csatornáján.

A légvédelmi rendszerek hét Grad többszörös kilövésű rakétarendszer (MLRS) lövedékeit és egy drónt lőttek le Belgorod régió felett. A védelmi minisztérium Ukrajna lépéseit az orosz területen lévő célpontok elleni terrortámadási kísérletnek nevezte.

Ugyanezen a napon egy civil megsérült Shchetinovka faluban egy dróntámadás következtében. A drón leesett és felrobbant. Az áldozat bal combján repeszseb keletkezett.

12:36
május 29, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország áttörte az ukrán védelmet Donyeckben

Az orosz seregnek sikerült áttörniük az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) mintegy tíz kilométeres védelmét Avdijivka irányában a Donyecki Népköztársaságban – számolt be a RIA Novosztyi .

13:27
május 29, 2024
Vágólapra másolva!

Belgium ígéretet tett F-16-osok szállítására

Belgium megígérte, hogy az első F-16-os vadászgépeket az év végéig Ukrajnának leszállítja, de megtiltotta az orosz terület feletti használatukat – számolt be a Politico.
 

Alexander de Cros belga miniszterelnök pontosította, hogy a tervek szerint e repülőgépek egy részét 2025-ig szállítják Kijevbe. „Ami a fegyverhasználatot illeti, ennek a megállapodásnak minden pontja nagyon világosan le van írva, azokat az ukrán védelmi erők Ukrajna területén használhatják” – hangsúlyozta.

Ukrajna kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá Portugáliával is. A dokumentum szerint Lisszabon az idén legalább 126 millió euró értékben köteles katonai segítséget nyújtani Kijevnek.

14:09
május 29, 2024
Vágólapra másolva!

Drónt lőttek le Armavir felett

Egy pilóta nélküli légi járművet lőttek le a légvédelmi erők Armavir felett Krasznodar régiójában. Az előzetes adatok szerint nem voltak áldozatok és károk sem keletkeztek – közölte Veniamin Kondratyev regionális kormányzó a Telegram csatornáján.

Kondratyev elmondta, hogy az UAV lezuhanási helyének kutatása folyamatban van, és a speciális szolgálatok dolgoznak a helyszínen. 

15:00
május 29, 2024
Vágólapra másolva!

Áramkimaradások Rivne településén

Az éjjel Oroszország nagyszabású dróntámadást indított, amely áramkimaradást okozott Rivne megye egyes részein – jelentette Olekszandr Koval kormányzó május 29-én reggel.

15:41
május 29, 2024
Vágólapra másolva!

Svéd segélycsomag

A svéd védelmi minisztérium május 29-én újabb katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának 13,3 svéd korona (464 milliárd forint) értékben. A csomag tartalmazza az ASC 890 radarfelderítő és irányító repülőgépeket, a Pansarbandvagn 302 gyalogsági harcjárművek teljes svéd készletét, tüzérségi lövedékeket, légelhárító rakétákat, valamint a korábban adományozott felszerelések karbantartását segítő eszközöket - közölte a védelmi minisztérium.

16:22
május 29, 2024
Vágólapra másolva!

Leállították a hadifogoly cserét

Több hónapra felfüggesztették az Oroszország és Ukrajna közötti hadifogolycserét – közölte az orosz emberi jogi biztos. Moszkva és Kijev rendszeres időközönként fogolycserét hajtott végre közvetítőkön keresztül, mióta Moszkva megkezdte invázióját. Ukrajnától nem érkezett válasz a bejelentésre. 

16:56
május 29, 2024
Vágólapra másolva!

Lukasenka felfüggesztett egy fegyveres egyezményt

Alekszandr Lukasenka fehérorosz államfő aláírta azt a törvényt, amely felfüggeszti Fehéroroszország részvételét az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződésben (CFE), amelynek célja, hogy korlátozza a fegyverek és felszerelések számát a NATO és a Varsói Szerződés országaiban.

17:35
május 29, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország ismét lecsapott a Javorovszkij gyakorlótérre

Az Orosz Fegyveres Erők május 29-én, szerdán éjjel újabb hatalmas csapást mértek Lvov melletti Javorovszkij gyakorlótérre. Az ukrán katonatisztek szerint külföldi oktatók voltak ott.

A forrás szerint az ukrán katonaság a gyakorlótéren taktikai, mérnöki és orvosi képzésen vett részt, valamint alapvető ismereteket kapott a felszerelések kezelésében is.

18:19
május 29, 2024
Vágólapra másolva!

Drónok semmisültek meg Herszonnál

Az orosz Dnyepr csapat katonai állománya megsemmisítette az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) 20 drónját Herszon irányában – jelentette a régió kormányzója Vladimir Saldo a Telegram csatornáján.

18:55
május 29, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán veszteség a Fekete-tengeren

A Fekete-tengeri Flotta haditengerészeti egysége megsemmisítette az ukrán fegyveres erők két pilóta nélküli hajóját a Krím irányában - jelentette az Orosz Védelmi Minisztérium.

19:19
május 29, 2024
Vágólapra másolva!

Kijev brit rakétákkal támadott orosz területen

Nagy-Britannia engedélyezte Ukrajnának, hogy az általa szállított Storm Shadow rakétákkal oroszországi célpontokra csapjon le, Kijev pedig már használta is ezeket a fegyvereket - nyilatkozta Jurij Sak, Ukrajna stratégiai ipari miniszterének tanácsadója.

Kijev nyugati szövetségesei között, nincs teljes egyetértés a szállított fegyverek használatát illetően. Washington azt állítja, hogy „nem bátorítja és nem segíti elő” az Egyesült Államok által biztosított fegyverek használatát orosz terület elleni támadásokhoz. Olaf Scholz német kancellár többször is kijelentette, hogy kizárta, hogy Kijevnek nagy hatótávolságú Taurus cirkálórakétákat szállítson.

David Cameron brit külügyminiszter azonban május 2-án a Reutersnek adott interjújában kijelentette, hogy Ukrajnának joga van brit fegyverekkel csapást mérni oroszországi célpontokra.

20:01
május 29, 2024
Vágólapra másolva!

Lengyelország engedélyezte Ukrajnának, hogy lengyel fegyverekkel csapjon le Oroszországra

Lengyelország engedélyezte Ukrajnának, hogy a szállított fegyvereket orosz terület elleni támadásokhoz használja – jelentette beCezary Tomczyk, a lengyel védelmi minisztérium helyettes vezetője. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár korábban azt kérte, engedjék meg Ukrajnának, hogy nyugati fegyvereket használjon Oroszország elleni támadásokhoz, és kérte a szövetségeseket, hogy fontolják meg a tilalom feloldását.

A Fehér Ház sajtótitkára, Karine Jean-Pierre pedig Stoltenberg felhívását kommentálva kijelentette, hogy az Egyesült Államok semmilyen formában nem akarja, hogy az ukrán konfliktus eszkalálódjon. Az új engedélyről az Origon is beszámoltunk.

 

20:31
május 29, 2024
Vágólapra másolva!

Ezek az országok engedélyezték az oroszországi célpontok támadását

Finnország, Kanada és Lengyelország képviselői külön-külön nyilatkozatot adtak ki, amelyben azt mondták, hogy Ukrajna használhatja fegyvereiket orosz területen lévő célpontok támadására.

 

21:06
május 29, 2024
Vágólapra másolva!

Eltakarították a lerombolt hipermarket romjait

A mentők befejezték az Epicenter hipermarket romjainak eltakarítását Harkovban. Az orosz támadás miatt 19 ember meghalt, ötvennégy ember megsérült.

 

21:44
május 29, 2024
Vágólapra másolva!

Megnyílt a harmadik ukrajnai hadifogolytábor

Megkezdte működését és fogadta az első orosz hadifoglyokat a számukra létrehozott harmadik fogolytábor Ukrajnában. A kiadott közlemény szerint az oroszok olyan nagy számban adták meg magukat, hogy szükségessé vált egy újabb tábor megnyitása. Az orosz fél blokkolja a fogolycseréket, emiatt is kénytelen Ukrajna újabb és újabb táborokat létesíteni. 

Valószínűleg nem ez az utolsó tábor orosz hadifoglyok számára, amely idén kezdi meg működését

 - jegyezték meg. Hangsúlyozták, hogy Oroszországgal ellentétben Ukrajna betartja a genfi egyezményeket. A fogságba esett oroszokat nem szigorúan őrzött büntetőtelepeken tartják köztörvényes elítéltekkel együtt, hanem kifejezetten hadifoglyok számára kialakított táborokban. Nem fosztják meg őket attól, hogy tartsák a kapcsolatot családjukkal, a Nemzetközi Vöröskereszt meglátogathatja őket, lehetőségük van csomag- és pénzátutalás fogadására, munkára, sportolásra és egyéb szabadidős tevékenységre. 

Az oroszországi ukrán hadifoglyokat mindezektől megfosztják, holott az Oroszországi Föderáció is aláírta a genfi egyezményeket

 - áll a közleményben.
 

04:44
május 30, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről