Felháborító, lefújták a magyar településtáblát több erdélyi településen - fotó

Vágólapra másolva!
Ismeretlenek piros festékkel lefestették a háromnyelvű helységnévtábla magyar és német feliratát az erdélyi Medgyesen, valamint két másik Szeben megyei településen - erősítette meg az MTI-nek csütörtökön Orosz Csaba, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Szeben megyei szervezetének elnöke.
Vágólapra másolva!

Az érdekvédelmi szervezetet szerdán tájékoztatták a rongálásról, az illetékes intézmények alkalmazottai az RMDSZ jelzése nyomán csütörtökön letisztították a festéket. A kisváros háromnyelvű helységnévtábláján a magyar Medgyes és a német Mediasch neveket piros festékkel áthúzták, míg a román Medias érintetlen maradt. A közeli Kiskapuson a magyar feliratot, míg a Medgyes és Kiskapus közötti Nagyekemezőn a német feliratot húzták át piros festékkel ismeretlenek.

Bennünket nagyon megdöbbentett és felháborított az eset, mert Medgyesen elég jó együttélés van a többség és a kisebbségek között

 - mondta Orosz Csaba. Hozzátette: nem volt példa hasonlóra, de az utóbbi időben az egykor zömében szászok által lakott településen is felerősödött a magyargyűlölet. Ahogy az Origo arról beszámolt, agresszíven támadják a székely zászlót a román parlamentben. Szijjártó Péter szerint június 9-e Magyarországon és Romániában is rendkívüli fontossággal bír.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről