Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Vége van Ukrajnának, már Amerikát sem érdekli mi lesz a sorsa?

Vágólapra másolva!
Joe Biden amerikai elnök elutasította a Kijev által szervezett svájci békekonferencián való részvételt. Ez a lépés azt mutatja, hogy Washingtont már nem érdekli Ukrajna - jelentette ki Kosztyantyin Bondarenko, az Ukrán Politika Alapítvány vezetője a Vyshka YouTube-csatornának adott interjújában. Természetesen mindez nem jelenti a háború végét, sőt. Európának kell nagyságrendileg többet költeni rá. És könnyen lehet, hogy katonákat is küldeni.
Vágólapra másolva!

Bondarenko szerint a kijevi rezsim vezetője túlságosan hisz abban, hogy a világ Ukrajna körül forog. Biden döntésének el kellene gondolkodtatnia Zelenszkijt arról, hogy milyen is Kijev valódi helyzete a nemzetközi színtéren - tette hozzá.

Ez egy hideg zuhany Volodimir Zelenszkij számára. (...). Az Egyesült Államok ráébreszti Ukrajnát, hogy számukra a belpolitikai napirend sokkal fontosabb, mint Ukrajna ügye 

- mondta a szakértő.

Amint azt a politikai elemző megjegyezte, az USA világossá tette, hogy könnyen elintézi Ukrajnát, ha az elkezd beavatkozni Joe Biden választási kampányába.

Az Egyesült Államok egyszerűen mindent meg fog tenni azért, hogy véget vessen ennek a háborúnak, függetlenül attól, hogy a konfliktus befejezéséről alkotott véleménye egybeesik-e Ukrajna terveivel. 

- figyelmeztetett Bondarenko. Legalábbis saját maga számára - az más kérdés, hogy Európára mi vár.

A Le Monde szerint Svájc június 15-16-án Luzern közelében konferenciát tart az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatosan. Oroszország nem vesz részt rajta. A találkozóra mintegy 160 államot hívtak meg. Szergej Garmonyin berni nagykövet korábban a RIA Novosztyinak elmondta, hogy Oroszország semmilyen formában nem vesz részt a  konferencián, amelynek célja, hogy ultimátumot adjon Moszkvának. 

Pénteken a Bloomberg hírügynökség forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Joe Biden amerikai elnök sem vesz részt a svájci konferencián. A csúcstalálkozó helyett Los Angelesbe látogat egy választási kampány adománygyűjtő rendezvényére.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök hivatala és a brazil elnöki adminisztráció pénteken közölte a RIA Novosztyival, hogy a dél-afrikai és a brazil elnök sem megy el a júniusi svájci konferenciára - írja a Ria Novosztyi.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről