Több ezren voltak a washingtoni magyar nagykövetség nyílt napján

Fotó: Facebook / Embassy of Hungary in Washington DC
Vágólapra másolva!
Több ezer látogató vett részt a magyar nagykövetség nyílt napján Washingtonban szombaton, amikor megnyíltak az európai uniós külképviseletek az amerikai látogatók előtt.
Vágólapra másolva!

Az eseményen kulturális programokat és gasztronómiai bemutatót tartottak, valamint Magyarországról szóló információk, turisztikai ajánlatok is elérhetők voltak, miközben a gyerekek számára mesefilmvetítést és kézműves foglalkozást szerveztek.

Schmitt Pál Péter ideiglenes ügyvivő elmondta, hogy a magyar nemzeti identitás megerősítése jegyében szervezett eseménynek az évben kiemelt láthatóságot biztosít, hogy Magyarország rövidesen átveszi az EU Tanácsának soros elnökségét.

Megállapította, a programok is azt tükrözik, hogy Magyarország az erős nemzetek Európájában hisz. A diplomata hangsúlyozta, hogy idei európai parlamenti választásokra tekintettel az eseményre látogató, az Egyesült Államokban élő magyar állampolgárok számára külön információs pontot létesítettek, ahol a nagykövetség munkatársai a szavazás rendjéről és menetéről adtak tájékoztatást.

A nyílt napon felléptek az amerikai fővárosban működő művészeti együttesek, így a Szikra Banda, a Tisza Táncegyüttes és a Magnólia Zenekar.

Több táncegyüttes is fellépett Fotó: Facebook / Embassy of Hungary in Washington DC

Bemutatkozott a magyar diaszpóra több szervezete, köztük a Kossuth Alapítvány, az Amerikai Magyar Koalíció, a washingtoni Magyar Iskola és a HuGo mobil közösségi alkalmazás, amelynek segítségével az Egyesült Államokban található magyar vonatkozású helyszínek oszthatók meg és kereshetők fel.

A hivatalos összesítés szerint a magyar nagykövetségre látogatók száma megközelítette a háromezret.

Az EU Nyílt Nap az amerikai főváros hagyományos programja, amelyet minden évben az Európa Naphoz, május 9-hez legközelebb eső szombaton rendeznek.

A nyílt napok kifejezetten fontosak a kint élő magyar közösségeknek, ugyanis ár 2011-ben is tartottak hasonlót.

Ekkor kolbász, néptánc és porcelán is volt a washingtoni magyar követség nyílt napján, ahol a városban élők megismerkedhettek a magyar kultúrával. Az egyik látogató szerint nagyon fontosak az ilyen rendezvények, mert emlékeztetik az amerikaiakat, hogy ők is részei a világnak. Egy másik szerint az sem mellékes, hogy így a fiatalok megismerhetik egy-egy ország gazdag kultúráját. A Shortcut to Europe az EU tagországainak és delegációinak közös akciója volt, amely lehetőséget nyújtott huszonhét tagországnak, hogy bemutassa kultúráját a látogatóknak.