Németország háborúra készül, új jogszabály kerül a parlement elé

Vágólapra másolva!
Az önkéntes katonai szolgálat vállalására hajlandó fiatalok összeírásáról szóló jogszabálytervezetet mutatott be szerdán Boris Pistorius német védelmi miniszter, reményét fejezve ki, hogy az elképzelés ösztönözné a fiatalokat a hadsereghez csatlakozásra. A kötelező sorkatonai szolgálat bevezetéséről nincs szó.
Vágólapra másolva!

Pistorius azt mondta, az intézkedés célja az ország védelmének erősítése az ukrajnai háború kezdete óta növekvő fenyegetésekkel szemben. A jogszabály lehetővé tenné, hogy a hadsereg (Bundeswehr) az ország minden fiataljának levelet küldhessen, amikor betöltik a 18. életévüket, s megkérdezze őket arról, akarnak-e és képesek-e szolgálni a hadseregben. A válaszadás férfiak esetében kötelező, nőknél választható lenne. 

Igenlő válasz esetén az érdeklődők - az orvosi vizsgálatot követően - hattól 23 hónapig szolgálnának a fegyveres erők kötelékében.

Bár a tárcavezető leszögezte, hogy a berlini kormány nem kíván visszatérni a sorkatonai szolgálathoz, hozzátette: reméli, az új modell segítségével évente mintegy 5000 fiatalt sikerül a hadseregbe toborozni. A hosszútávú cél a hadsereg létszámának összesen 460 ezer főre történű felduzzasztása, beleértve 200 ezer tartalékost is. Mint mondta, a kérdőívvel a cél a fiatalok hadsereg iránti érdeklődésének felkeltése.

Oroszország immár két és fél éve vív háborút Ukrajna ellen, és ezzel nem csupán kihívja maga ellen a szabályokon alapuló nemzetközi rendet, hanem rombolja is. Ez új fenyegetés

 - fogalmazott a miniszter a sajtónak. Pistorius már a múlt héten bemutatott egy a kötelező sorkatonasággal kapcsolatos javaslatot, leszögezve: szükség lesz "bizonyos jellegű sorkötelességre". Németországban 2011-ben, 55 év után függesztették fel a kötelező sorkatonai szolgálatot, azóta az országban nincs kötelező katonai, sem polgári szolgálat. Ami a most bemutatott tervezetet illeti, az csupán az önkéntességről rendelkezik és ha el is fogadják, nincs benne szó a fiatalok kötelező sorkatonai szolgálatáról. 

Ahogy az Origo is beszámolt róla, Németország megrázó bejelentést tett a sorkatonaság bevezetéséről. Manfred Weber őrült ötletét egyre többen támogatják. Fodor Gábor szerint: Brüsszel és a Nyugat kötelező sorkatonaságot akar. Az orosz-ukrán háborús élő közvetítésünk ide kattintva érhető el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről