Orbán Viktor példátlanul sikeres diplomáciai akciókat indított

Vágólapra másolva!
Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő arról beszélt az Origónak, hogy az világos, hogy az egyetlen ember, aki az elmúlt időszakban találkozott Zelenszkijjel, Putyinnal és Hszi Csin-pinggel, az Orbán Viktor, és ő biztosan hangsúlyos véleményt fogalmazott meg Washingtonban, a NATO-csúcson. A szakértő szerint a miniszterelnök kezdeményezései sikeresek, gyakorlatilag ő volt az első, akinek Kijevben nem abból állt a látogatása, hogy Zelenszkij köszönetet mond, és elmondja az újabb követeléseit. Nógrádi György beszélt még a fronthelyzetről, és arról is, megválaszthatják-e a következő napokban Ursula von der Leyent bizottsági elnöknek.
Vágólapra másolva!

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az Origo orosz-ukrán háborúval kapcsolatos kérdésére elmondta, hogy Ukrajna egyre nagyobb nyugati támogatásokat kap, és a washingtoni NATO-csúcsértekezleten azt tervezték, hogy kijelölnek egy embert, aki a NATO részéről tartani fogja a kapcsolatot Ukrajnával. 

Az elképzelés az, hogy gyakorlatilag Ukrajna a jövőben is korlátlanul kapna pénzt és különböző fegyverrendszereket. 

 

Zelenszkij körül egyre fogy a levegő

A szakértő szerint az ukrán belpolitikai helyzet tekintetében a helyzet változott, mert Zelenszkij szembekerült a saját miniszterelnökével és a hadsereg új főparancsnokával is. A régi főparancsnok népszerűbb volt mint Zelenszkij, ezért egy hónapig házi őrizetbe került, majd pedig elküldték Londonba nagykövetnek. Az új vezető nem volt hajlandó Zelenszkij utasítását végrehajtani, miszerint kezdjen a fronton támadást az oroszok ellen, mert azzal érvelt, hogy ehhez az elegendő élőerő, tehát ember, és a megfelelő technika is hiányzik.

OrbánViktor, Orbán, Viktor, EU-csúcs, Brüsszelben, Brüsszel, Belgium, 2024. június 27., Volodimir, Zelenszkij, VolodimirZelenszkij,
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Unió brüsszeli kétnapos csúcstalálkozójának első napján, 2024. június 27-én
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A szakértő szerint nagyon érdekes, hogy a svájci békecsúcson, miután néhány ország aláírta a záródokumentumot, visszakozott, most pedig Ukrajna azt mondja, hogy idén meg kell szervezni a következő csúcstalálkozót, ami valószínűleg Szaúd-Arábiában lesz. Zelenszkij megkérte Orbán Viktor miniszterelnököt is, hogy ebben működjön közre.

Egyre távolabb kerül a világ a békétől?

Nógrádi György szerint Ukrajnával szemben egyre nagyobb az elutasítottság az európai lakosság részéről. A legutóbbi felmérések szerint Lengyelországban 22 százalékkal csökkent a lakosság körében Ukrajna támogatottsága. Eddig 19 országgal írtak alá kétoldalú védelmi szerződést, és Ukrajna a világ jelentős részét bele akarja rángatni az orosz-ukrán háborúba. A szakember szerint a frontokon gyakorlatilag állóhelyzet van, az oroszok mennek előre, de lassan, és mindez azt jelenti Nógrádi György szerint, hogy a világ a békétől egyre csak távolabb kerül, mert az ukrán stratégiai cél valamennyi terület visszaszerzése, ez viszont lehetetlen. Nógrádi szerint

a svájci békecsúcson senki, még Ukrajna legszorosabb szövetségesei sem vették elő a Krím kérdését, mert egyértelmű volt, hogy a Krímről az oroszok, bármi történjék, nem fognak lemondani. 

A nagy kérdés Nógrádi György szerint az, hogy mi lesz a novemberi amerikai elnökválasztás eredménye. Ha Trump nyer, akkor új helyzet lesz, és a békére is nagyobb esély lehet.

Orbán Viktor, a béketeremtő

Nógrádi György a washingtoni NATO-csúcs kapcsán elmondta, hogy az világos, hogy az egyetlen ember, aki találkozott Zelenszkijjel, Putyinnal és Hszi Csin-pinggel, az Orbán Viktor, és ő biztosan hangsúlyos véleményt fogalmaz majd meg Washingtonban. 

A NATO-csúcson egy rendkívül komoly oroszellenesség és ukránbarát vélemény formálódott meg, és látszik, hogy Stoltenberg, aki most még rövid ideig a NATO főtitkára, kőkeményen ragaszkodik ahhoz, hogy a NATO tagállamok a jövőben is támogassák Ukrajnát. Gyakorlatilag a NATO-csúcs 75. évfordulóját ünneplik most, de ezt is meghatározza az ukrán helyzet. 

Nógrádi György beszélt arról is, hogy rengeteg egyéb más téma is szóba került, ilyen a gázai helyzet, a tajvani kérdés, és sok más egyéb. 

ORBÁN Viktor; PUTYIN, Vlagyimir, ORBÁNViktor, PUTYINVlagyimir, konferencia, tárgyalás, miniszterelnök ,
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök a tárgyalásuk után tartott moszkvai sajtótájékoztatón 2024. július 5-én
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Nagy jövő előtt a Patrióták Európáért

A biztonságpolitikai szakértő azt is elmondta, hogy Orbán Viktor teljesen váratlanul hozta létre egy cseh és egy osztrák párttal azt a formációt, amely jelenleg a harmadik legerősebb erőt képezi az Európai Parlamentben. Hivatalosan még nem hozták nyilvánosságra, de napokon belül ismert lesz, hogy ez az új frakció rengeteg helyet fog kapni a különböző bizottságokban, lesznek elnöki posztok is. 

Minden kétséget kizárólag ezt Orbán Viktor kiválóan csinálta, óriási sikert könyvelhet el. 

A következő napokban nagy kérdés lesz, mi történik a háromnapos NATO-csúcson, a másik pedig az, hogy megválasztják-e Ursula von der Leyent bizottsági elnöknek. A miniszterelnökök többségének hozzájárulása kell, ez még nem lefutott dolog. Öt éve a Fidesz szavazatai is kellettek a megválasztásához, most erre nem számíthat - mondta el a szakértő. 

Orbán kezdeményezései sikeresek, gyakorlatilag ő volt az első, aki elment Kijevbe, és a tárgyalás nem abból állt, mint mindenki mással: hogy Zelenszkij köszönetet mond, és elmondja az újabb követeléseit. 

Sikeres volt a tárgyalása Putyinnal is, rendkívül jól értékelte mindkét fél, és sikeres volt a kínai elnökkel is, aki nemrégiben járt Budapesten, mégis újra találkozott Orbán Viktorral. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről