Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Évszázadok óta nem látott áradás pusztít Németországban, többen meghaltak

Vágólapra másolva!
A tartósan heves esőzések miatt a hétvégén a déli Bajorországban és Baden-Württembergben hatalmas áradások voltak, legalább öt ember meghalt.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla hetek óta súlyos árvízhelyzet van Németország délnyugati területein. A tartós és heves esőzések miatt a hétvégén Bajorországban és Baden-Württembergben nagy kiterjedésű áradások voltak - szükségállapotot hirdettek a hatóságok. Az áradások jelentős fennakadásokat okoztak a közúti közlekedésben és hétfőn több vasútvonal is járhatatlanná vált.

Sok út és több vasútvonal is járhatatlanná vált - Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

A Dél-Németország nagy részén pusztító áradások halálos áldozatainak száma hétfőn ötre emelkedett, és a hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy a vízszint a következő napokban tovább emelkedhet.

Míg Németország délnyugati részén a helyzet kicsit enyhült, különösen a Duna környéki területeken és a délkeleti Rosenheim térségében továbbra is nagyon magas a vízszint. A bajorországi Schrobenhausen város egyik pincéjében találták meg annak a 43 éves nőnek a holttestét, akit a mentők vasárnap reggel óta kerestek és Schorndorfban egy férfi és egy nő holttestét találták meg egy elárasztott pincében - közölte a rendőrség. Egy nő holttestét egy autóból emelték ki, ami Bajorországban elsüllyedt az árvízben.

Évszázadok óta nem látott áradás sújtja Németországot - Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

Olaf Scholz kancellár a Münchentől északra fekvő Reichertshofenben tett látogatást az árvíz sújtotta régióban, ahol megtekintette a homokzsákokkal feltöltött folyópartot, és találkozott a régió tisztviselőivel, köztük Markus Söder bajor kormányzóval. Söder elmondta, hogy a helyzet "továbbra is kritikus és feszült", a víz egyes helyeken visszahúzódott, máshol azonban újabb áradások és evakuálások várhatók. Megjegyezte, hogy Regensburg városában és a Duna vonalán a vízszint emelkedésére számítanak.

Scholz elmondta, hogy évszázadok óta nem volt ilyen pusztító áradás Németországban.

Regensburg városában és a Duna vonalán a vízszint emelkedésére számítanak - Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

Jelentős vízszintemelkedést regisztráltak az elmúlt 24 órában a Duna szlovákiai szakaszán is, Pozsonynál jelenleg 640 centiméter a Duna vízállása. Komáromban és Párkányban várhatóan csütörtökön tetőzik majd a Duna. Varga Viktor házát ismét elmoshatja az árvíz, aki elmondta, hogy az egész házban másfél-két méter magas vízre számít.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről