A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Bérgyilkosok irtottak ki egy családot Mexikóban

Vágólapra másolva!
Egy hattagú családot, köztük három gyermeket öltek meg pénteken fegyveresek a dél-mexikói határ menti Chiapas államban. A várost erőszak és bandaháborúk sújtják. Ez volt a legutóbbi a tömeggyilkosságok sorában, amelyek során bérgyilkosok egész családokat irtottak ki Mexikóban.
Vágólapra másolva!

Julio Pérez, a chiapasi Pantelho város polgármestere elmondta, hogy a város ellenőrzéséért régóta két, egymással harcban álló, drogkartellek által támogatott milíciacsoport küzd. A pénteken elkövetett gyilkosságot mészárlásnak nevezte. Hat ember meghalt, köztük három gyermek.

A nemzeti gárda közleményében azt írta, hogy három gyanúsítottat letartóztattak.

Ez volt a legutóbbi a tömeggyilkosságok sorában, amelyek során bérgyilkosok egész családokat irtottak ki Mexikóban.

Chiapasban, ahol a családot pénteken meggyilkolták, az utóbbi időben erőszakos cselekmények történtek, különösen a június 2-i elnökválasztás előtti hetekben - írta a CBS.

A Guatemalával határos Chiapas államban a Sinaloa és a Jalisco kartell állandó harcot vív a területekért. A bűnbandák folyamatosan próbálják erőszakkal beszervezni a helyi lakosokat, felügyelni az ember-, kábítószer- és fegyvercsempész útvonalakat, ezért több ezer ember kényszerült elhagyni lakhelyét.

mexikó
Képünk illusztráció!
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2023 Anadolu Agency

Tizenegyen haltak meg a Mexikó déli részén lévő Chiapas államban múlt héten kitört lövöldözésben. A mészárlás a kábítószer- és emberkereskedelem tranzitútvonalán elhelyezkedő Chicomuselo városánál tört ki. Bár a térségben a hét elején a rivális kábítószerbandák között is összecsapások robbantak ki, úgy tudni, a keddi lövöldözésnek több civil áldozata is van.

Claudia Sheinbaum lett az első nő, aki a hónap elején elnyerte az ország elnöki tisztségét. Alig 24 órával a megválasztása után meggyilkolták egy nyugat-mexikói város női polgármesterét.

A mexikói drogkartellek gyakran követnek el merényleteket polgármesterek és polgármesterjelöltek ellen, hogy így próbáljanak nyomást gyakorolni a hatóságokra.

Május 30-án meggyilkoltak egy polgármesterjelöltet a mexikói választások előtt. Cabrerát a kampányzáró eseményen lőtték fejbe, ügyészségi források pedig bejelentették, hogy az elkövetőt a helyszínen lelőtték. Két napra rá pedig ismét agyonlőttek egy politikust.

Márciusban öt holttestet találtak egy golyóálló terepjáróban egymásra halmozva a mexikói Jalisco államban. A kiérkező rendőrök öt férfi holttestét találták meg az erőszak látható jeleivel. A hivatal nem részletezte, hogyan ölték meg a férfiakat. A terepjárót a Jalisco állam fővárosától, Guadalajarától délre fekvő Villa de Corona egyik útján találták meg.

A kartellek általában nem állnak meg a kisebb bűnözéseknél. 2024 áprilisában trükkös telefonhívásokkal csaltak ki idősektől pénzt Mexikóban. Egy kartell tagja brutális kegyetlenséggel számolt le az ellenséges banda tagjaival, ami miatt a saját vezetője jelentette fel a rendőrségen.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy több tízezren tüntettek februárban Mexikó több városában. Az emberek akkor az ellen tiltakoztak, hogy szerintük az elnök gyengíteni akarta az országos választási bizottságot (INE) a júniusi elnökválasztás előtt.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!