Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Eldőlt: ezért nem lehet legyőzni Oroszországot

Vágólapra másolva!
Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az Origónak adott interjúban értékelte Putyin orosz elnök phenjani látogatását, és elmondta, miért annyira fontos az oroszoknak Észak-Korea. Elmondta azt is, hogy miért nem nyerheti meg soha Ukrajna a háborút.
Vágólapra másolva!

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az Origónak adott interjúban kommentálta azt a hírt, miszerint Kim Dzsongun fogadta Vlagyimir Putyin orosz elnököt Phenjanban. A szakértő elmondta, hogy 

Oroszország számára stratégiai kérdés, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű utánpótláshoz jusson, és ezáltal megőrizze fölényét a fronton.

Szerinte jelenleg korlátlan utánpótlást tud kapni Észak-Koreából, Kínából, és rendkívül érdekes módon Iránból, illetve néhány egyéb országból. Nógrádi emlékeztetett, hogy Putyin orosz elnök ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben, aminek nincs túl sok jelentősége, de bizonyos országokba nem utazhat. Jelenleg három országgal ápol kiváló kapcsolatokat a Távol-Keleten: Kínával, Vietnámmal és Észak-Koreával. 

putyin, korea
Vlagyimir Putyin orosz elnököt fogadja Kim Dzsongun, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) államügyekért felelős elnöke a kétoldalú találkozót megelőző üdvözlő ünnepségen az észak-koreai Phenjanban 2024. június 19-én
Fotó: Anadolu via AFP

Mi az oroszok célja?

Az oroszok célja a szakértő szerint az, hogy megkapják azt az elképesztő mennyiségű hadianyagot, ami Észak-Koreában megvan, hiába nem a legmodernebb. 

Oroszország az orosz-ukrán fronton nem a legmodernebb technikát vetette be eddig, azt pedig, hogy a jövőben mi lesz, meglátjuk. 

Nógrádi szerint a támogatás, amit Oroszország kap Észak-Koreától elsősorban lőszer tekintetében, számára tökéletes, mert biztosítja fölényét a fronton. Ezért ment el tehát Putyin Észak-Koreába, és az országnak egy óriási dicsőség volt, hogy az orosz elnök odalátogatott. 

A koreai diktátor azt érezhette, hogy egyenrangú partnerként tárgyalt vele Putyin.

putyin, korea
Fotó: Gavriil GRIGOROV / POOL / AFP

Mit ad Putyin Észak-Koreának?

Nógrádi György elmondta, hogy 

a legmodernebb technikát, amelyre Észak-Korea vágyik, és amit amúgy soha nem tudna megszerezni, azt biztosítja Putyin. 

Észak-Korea stratégiai célja az atommal való rendelkezés. Nógrádi György szerint az ország azt az álláspontot képviseli, hogy ha annak idején lett volna atomfegyvere Líbiának, Kadhafi még most is élne; ha lett volna atomfegyvere Szaddám Huszeinnek, ma is ő lenne Irak diktátora. Tehát: 

Észak-Korea úgy tartja, hogy az atompotenciál a túlélés biztosítéka.

Tény, hogy Japán nehéz helyzetben van, mert bejelentette évekkel ezelőtt, hogy ha Észak-Koreának lesz atomfegyvere, akkor 24 órán belül lesz japán atomfegyver is. Rendkívül feszült a két Korea kapcsolata. Dél-Koreában korábban 42 000, most 28 000 amerikai katona állomásozik, tehát 

nagyon összetett az egész koreai helyzet, és az oroszok ezt kihasználják. Adnak olyan eszközöket, ami tehát Korea vágyálma volt, de cserébe az ott lévő fegyverekből óriási mennyiséget adnak át az oroszoknak. 

háború
Fotó: AFP/Dmytro Smolienko/Ukrinform/NurPhoto

Továbbra is háborús lázban ég a brüsszeli elit

Arra a felvetésre, hogy a dán kormány már arra kérte a lakosságot, hogy készüljenek fel egy esetleges támadásra vagy más lehetséges válsághelyzetre: halmozzanak fel víz-, élelmiszer- és gyógyszerkészleteket, és tartsanak otthon jódtablettákat, a szakértő azt mondta, hogy ma jó néhány nyugat-európai ország kormánya tévesen azt gondolja, hogy az orosz-ukrán háború után Oroszország megtámadja Európát. Nógrádi György szerint ez kizárt. 

Európa döntő része a NATO tagja, tehát egy orosz támadás esetén életbe lépne a NATO 5. cikkelye, és az azonnali világháborút jelentene. 

Nógrádi elmondta, hogy néhány német tábornok szerint lehetetlen egy atomhatalmat legyőzni, és nem lesz orosz támadás, mert a NATO Európában a szárazföldön, a légi erőnél és a haditengerészetben négy-hétszeres fölényben van. 

Ki az az őrült, aki ilyen fölényben lévő ellenségnek nekimegy?

Nógrádi szerint a támadás feltétele a történelemben mindig is a háromszoros fölény volt, és ez az előny most a NATO-nál van. 

Oroszország, Ukrajna, háború, oroszukrán, konfliktus, orosz-ukrán háború, háborús helyzet
Az ukrán hadsereg a BTR-4 páncélozott csapatszállító harci tesztelését végzi a katonai kiképzés során
Fotó: AFP /  JOSE COLON / ANADOLU

A Nyugatnak jól jön az atomháborús veszély

Tény, hogy ma a német védelmi miniszter, Boris Pistorius, aki az egyik legnépszerűbb szociáldemokrata politikus Németországban azt mondta, hogy ő öt év múlva orosz támadást vár. Én nem. 

Nógrádi György szerint a nyugati vezetők egyre képtelenebb ötlettel állnak elő, vissza akarják hozni a katonai szolgálatot. 

Látszik, hogy az orosz veszély nagyon jól jön nekik.

A biztonságpolitikai szakértő elmondta, hogy 

döbbenetes, de az egyik amerikai képviselő nyilvánosságra hozta, hogy Ukrajnában a föld alatt 12-14 ezer milliárd dollárnyi nyersanyag van, és azt mondta, hogy a kérdés az, ezt ki fogja tudni kiaknázni? Az amerikaiak, az oroszok vagy a kínaiak? Ebben minden benne van, ettől kezdve nincs ukrán kérdés. 

Nógrádi György elmondta azt is, hogy Zelenszkij legutóbb rengeteg pénzt kért Ukrajnának, és kapott is. Bármi történik, Zelenszkij nem tudja megnyerni a háborút, ha újabb fegyvereket kap, akkor tudja tovább húzni, de megnyerni nem. A népszerűsége rendkívül alacsony, közben aki csak tud, az elmenekül Ukrajnából. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről