Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Ritka, fehér grizzlyt és annak két bocsát gázolták el Kanadában

Vágólapra másolva!
Gyászolnak egy nemzeti park munkatársai Kanadában, miután egy fehér grizzlyjüket és annak két bocsát is elütötte az autó múlt héten. Január 6-án történt két baleset, amiben mind a három állat elpusztult.
Vágólapra másolva!

Elvesztettek egy fehér grizzly medvét és annak két kölykét egy kanadai nemzeti parkban június 6-án

 - számolt be róla a The Guardian. Mindhárom állatot elütötte az autó, két baleset történt ugyanazon a napon. A helyiek által Nakodának nevezett medvét és két kölykét a Lake Louise és a Yoho nemzeti parkok közötti autópályaszakaszon látták az elmúlt hónapokban.

A személyzet egyre jobban aggódott miattuk, különösen azért, mert jellegzetes kinézetük magukhoz vonzotta az embereket, tragédiától tartottak.

 Ez meg is történt, június 6-án reggel Nakoda és két kölyke átmásztak egy megrongálódott kerítésen, amit azért építettek, hogy távol tartsák a vadon élő állatokat az utaktól. Az állatok az autópályára keveredtek, ahol elütötték azokat.

A park személyzete éppen a kerítést javította, amikor Nakoda megijedt egy vonattól, és az útra rohant, közvetlenül a két jármű elé. 

Az egyik autó ki tudta kerülni, de a másik nem reagált időben, elütötte a medvét

 - mondta a Parks Canada szóvivője. Nakoda ennek ellenére látszólag sértetlenül megúszta a balesetet, átmászott a kerítésen. Mégis a nyakörve azt mutatta napokkal később, hogy 24 órája nem mozdult meg. Valószínűleg belehalt a sérüléseibe.

Halála megrázta a park dolgozóit, akik az évek során rengeteg időt töltöttek vele

"Hetekkel ezelőtt az irodánkban még mindenki azt ünnepelte, hogy két kölykével kibújt az odújából" - mondta Saundi Stevens, a Parks Canada vadgazdálkodási specialistája. A grizzly medvék általában sötétbarnák vagy szőkék, de a Nakodához hasonló fehér medve hihetetlenül ritka. Különleges megjelenése rendkívül népszerűvé tette a fotósok körében, a közösségi médiában és az autópályán utazók is imádták.

A szakértők szerint a színe egy recesszív gén eredménye volt, nem pedig albínó volt. 

A csodával határos módon élt túl egy medvetámadást két amerikai főiskolás Wyomingban. Grizzly medve ölt meg egy 40 éves, négygyerekes apát az Egyesül Államokban, Montana államban. Negyven év után először sikerült biológusoknak befogni és jeladóval ellátni egy nőstény grizzly medvét Washington államban, hogy nyomon követhessék mozgását, életmódját.

Mi támadásnak hívjuk, a medvék azonban védekezésnek tekintik. Akárhogy is, az emberek és a grizzly medvék találkozásainak a száma egyre inkább növekszik. Az emberek elleni, végzetes támadások szerencsére ritkák, átlagosan háromévente történik ilyen. A szakemberek szerint az sokkal gyakoribb, hogy az emberek pusztítják el a medvéket: illegálisan lelövik vagy a közlekedési balesetek során elütik őket.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről