Kínos felfedezés: vízvezetékből csobog Ázsia legmagasabb vízesése

Vágólapra másolva!
Egy túrázó felfedte az igazságot Kína legmagasabb vízeséséről: a vízesés részben mesterséges, a vízellátás csöveken keresztül történik. A park illetékesei kénytelenek voltak beismerni, hogy csövet szereltek be a vízesés vízhozamának elősegítésére, mivel a Yuntai hegyi turisztikai park területén súlyos csapadékhiány volt tapasztalható.
Vágólapra másolva!

A 314 méteres zuhataggal büszkélkedő vízesést a park illetékesei Ázsia legmagasabbjaként reklámozzák, és a kelet-kínai Henan tartományban található. 

A Yuntai turisztikai park munkatársai kénytelenek voltak beismerni, hogy a kevés csapadék miatt a vízesés táplálásához egy csőre van szükségük, miután a túrázó felvétele terjedni kezdett az interneten.

Egy kedden kiadott levélben a Yuntai turisztikai park elismerte, hogy a száraz évszakban mesterségesen pótolják a vizet.

Bár Kínában él a világ népességének valamivel több mint 17 százaléka, a világ édesvízkészletének mindössze hat százalékát birtokolja az ország. Kínát az utóbbi időben olyan súlyos időjárási jelenségek sújtották, mint a déli régiókban a tavaszi fagyos hőmérséklet és a heves esőzések, tornádók - és az ezeket kísérő áradások

Az elmúlt két évben Kína szárazsággal küzdött, amely tavaly augusztusban tetőzött, amikor a tavak és folyók érezhetően zsugorodtak. Ez Kína-szerte a felszíni vízkészletek csökkenéséhez vezetett.

CHINA-HENAN-YUNTAI MOUNTAIN-TOURISM (CN)
A Yuntai vízesés Kínában.
Fotó: Xinhua via AFP / Xinhua News Agency

Míg a Yuntai-hegyi vízesésnél a személyzet vízvezetékekkel pótolta a vizet, Kína-szerte más változtatásokat is végrehajtottak. 

Az 1950-es években indult Dél-Észak Vízátvezetési Projekt célja, hogy a Jangce folyóból származó víz csatornákon keresztül történő szállításával enyhítse a vízhiányt Észak-Kínában - írta a Daily Star.

Ez a projekt az ország legdrágább mérnöki munkája, várhatóan 2050-ben fejezik be.

A earth.org szerint a keleti és a középső útvonal már működik, és évente 20,9 milliárd köbméter vizet tudnak átvezetni. 

A problémát az is fokozza, hogy Kína a hatalmas infrastrukturális beruházások, városépítések nyomán, lényegében teljesen kizsigerelte a föld alatti, illetőleg a talajrétegekben lévő víztartalékait. Így onnan nehezen találhat utánpótlást.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről